bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Penguins budou hladoví po úspěchu

23. září 2018, 18:00

Jan Kukrál

Za posledních 30 let nedokázal v NHL nikdo vyhrát Stanley Cup víckrát, než Pittsburgh Penguins. A i když jim letos útok na pohárový hattrick nevyšel, o žádné mistrovské kocovině nemohla být řeč.

Základní částí se Pittsburgh prohnal bez zaváhání. Nasbíral rovných 100 bodů, skončil druhý v divizi a nasázel čtvrtý nejvyšší počet gólů v celé lize. Z útočného tria Sidney Crosby (89 bodů), Jevgenij Malkin (98 bodů) a Phil Kessel (92 bodů) měli obránci soupeřů pořádně těžké spaní a nebylo pochyb o tom, že Pens zamíří do play off.

Co ale naopak pochybnosti vzbuzovalo, byla forma a fyzická odolnost brankářské jedničky Matta Murrayho. Ten se poprvé ocitl v situaci, kdy mu záda nekryl Marc-André Fleury a nebyla to už taková senzace jako v předešlých ročnících. Jeho průměr inkasovaných gólů na zápas 2,92 a úspěšnost zákroků 90,7 % byly hluboko pod ligovou normou, zraněním se také nevyhnul, takže nezkušení náhradníci Tristan Jarry a Casey DeSmith museli do akce častěji, než se očekávalo.

Ve vyřazovacích bojích Penguins v prvním kole doslova přestříleli nenáviděnou Philadelphii Flyers, ale pak už nestačili na pozdější šampiony z Washingtonu. Nejvíc zářili Crosby a Jake Guentzel (oba 21 bodů ve 12 utkáních), ale v rozhodujících chvílích týmu scházel výraznější příspěvek od hráčů druhého sledu, tím spíš, když několikrát nuceně absentoval Malkin. On, Crosby, Guentzel, Kessel a Patrick Hornqvist dohromady během play off nasbírali 70 bodů, zatímco dalších 9 útočníků soupisky jich v součtu nastřádalo pouhých 19. 

Jak dostat z ostatních víc

A právě tady Tučňáky tlačí brusle dlouhodobě. Ke dvěma geniálním centrům a hlavním hvězdám se nedaří najít pravidelně bodující spoluhráče. Proto nakonec i Phil Kessel musel kolikrát řídit vlastní lajnu, byť mu mnohem víc byla po chuti spolupráce s Malkinem. Dokonce měl kvůli tomu spory s koučem Mikem Sullivanem a podle všeho se zdá, že si podsaditý americký kanonýr prosadil svou – během aktuálních předsezónních tréninků skutečně začal jako Malkinovo křídlo.

Sullivan je mužem, který bude mít za úkol vyladit kádr k co nejlepším výkonům. Začne zde svůj čtvrtý ročník, kterému ale poprvé předcházelo klidné a dlouhé léto, bez „rušivých“ oslav Stanley Cupu. Buďte si jistí, že udělá všechno pro to, aby se taková situace už neopakovala. Výhodou je, že své mužstvo zná opravdu dokonale, řadu borců vedl již na farmě Pens a postupně si je vytahoval do prvního týmu.

Mužstvo se během léta téměř nezměnilo, ze stálic odešli akorát forwardi Conor Sheary a Tom Kuhnhackl. A jakkoliv je současným zámořským trendem co největší rychlost a mládí, generální manažer Jim Rutherford se při shánění posil vydal proti proudu. Krom skoro dvoumetrového a stokilového Jimmyho Hayese (někdejší 19 gólový střelec doufá, že se probere z dva roky trvajícího útlumu) podepsal také z Minnesoty se vracejícího Matta Cullena, nejstaršího hráče ligy, kterému bude v únoru už 42 let. V Pittsburghu zažil obě poslední vítězné pohárové jízdy a pravděpodobně ho čeká role čtvrtého centra a specialisty na oslabení, kde svému zaměstnavateli stále dokáže odvést cenné služby.

Hlavně zůstat zdraví

Větší otazník visí nad další novou postavou v kabině, zkušeným obráncem Jackem Johnsonem. Ten má za sebou zřejmě nejhorší sezónu kariéry, v Columbusu se postupně propadal hlouběji a hlouběji sestavou, až z ní nakonec vypadl úplně a v play off si nezahrál ani minutu. Těžko tedy říct, co přesně vedlo Rutherforda k nabídnutí rovnou pětileté smlouvy, byť se solidní stropovou zátěží 3,25 milionu dolarů. Zřejmě věří, že Johnson, který mimo jiné reprezentoval USA na posledním Světovém poháru, najde formu z časů, kdy sbíral kolem 40 bodů za sezónu.  

Jinak budou zadní řady Penguins stát opět hlavně na Krisi Letangovi. Pokud vydrží zdravý, je pro svůj tým nepostradatelným quaterbackem a zárukou vydatné ofenzivní podpory. Důležitou úlohu a porci minut si odehrají také Olli Maatta a Justin Schultz, přičemž ale bohužel ani jim se během kariér nevyhýbají nejrůznější zdravotní patálie. Pravdou je, že obrana Pens je celkem nevyzpytatelná. Může vydržet celou sezónu a stát se pevnou hradbou, nebo se také úplně rozpadnout.

Nastal čas chopit se příležitosti

V organizaci Penguins je několik nadaných mladíků, kteří by se měli dočkat velké šance v prvním týmu. Největší naděje se vkládají do jednadvacetiletého nizozemského rodáka Daniela Spronga, který si na farmě v 65 zápasech připsal stejný počet bodů a opatrně se předpokládá, že by si mohl přivlastnit místo vedle Crosbyho v první formaci.

Tam si skvělé okamžiky užil také o tři roky starší Čech Dominik Simon. Ten se v zámoří statečně rve už několikátou sezónu, naposledy odehrál v NHL 33 zápasů (12 bodů, 4+8) a vysloužil si i důvěru pro play off, kde ho bohužel v sérii s Washingtonem vyřadil ze hry zlomený palec. Letní podpis nové dvouleté smlouvy je pro něj každopádně dobrým znamením a odměnou za tvrdou práci.

Třetím uchazečem o pozici produktivního křídla bude chtít být Zach Aston-Reese. Je mu stejně jako Simonovi, v NHL debutoval letos v únoru a na farmu už se nevrátil. I on si zahrál s Crosbym, v základní části nakonec stihl 16 utkání (6 bodů, 4+2) a zanechal dobrý dojem. V play off se pak stal obětí hodně nešetrného zákroku washingtonského Toma Wilsona, po kterém mu skončila sezóna zlomenou čelistí a otřesem mozku.

S Pittsburghem se musí počítat

Na jednu věc se Tučňáci mohou spolehnout – že přesilové hry v podání pánů Crosby, Malkin, Kessel či Letang jsou skutečně smrtící. 26,2 % využitých přesilovek znamenalo vůbec nejvyšší úspěšnost v lize od konce 80. let. A jde o setrvalý stav. Když se podíváme na přesilovkovou produktivitu za poslední dva roky, zjistíme, že ji vede Kessel (72 bodů), Crosby je čtvrtý (63) a Malkin se dělí o páté místo (61).

Penguins mají i nejvyšší ligové procento vyhraných zápasů, během kterých jsou po dvou třetinách ve vedení – ze 104 takových utkání jich dotáhli do úspěšného konce rovných 100. A také ze všech týmů NHL nejčastěji pálí na branku, opět již třetí rok po sobě.

Všechny tyto ukazatele svědčí o vyzrálosti mužstva a dlouhodobé vysoké úrovni jeho výkonů. Pittsburgh si můžete s předstihem zapsat mezi postupující do příštího play off, Crosby s Malkinem jsou zkrátka příliš dobří na to, aby to bylo jinak. A pokud tým nebudou pronásledovat zranění, třetí a čtvrtý útok přihodí nějaké body a dlouhán Murray se stane zase tím nepřekonatelným fantomem, tak se o vítězi příštího Stanley Cupu dost možná rozhodne znovu v bitvě s Washingtonem. 

Ať už to bude v kterémkoliv kole.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.