bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Rangers jdou do boje s novým koučem, přestavba pokračuje. Letos se úspěch nečeká

20. září 2018, 20:00

Jan Hausmann

V únoru napsalo vedení Rangers fanouškům dopis, v němž oznamuje konec snažení se v blízké budoucnosti o Stanley Cup a vyhlašuje začátek přestavby. Podle toho dopadla i sezóna. S 77 body skončili Rangers až na posledním místě Metropolitní divize a dveře play-off pro ně zůstaly zavalené pořádnou hromadou balvanů. Poměrně dobře draftovali, v prvním kole volili dokonce třikrát. Jedinou výraznější posilou se stal před pár dny obránce Adam McQuaid, jinak Newyorčané pouze prodlužovali již stávající členy kádru.

Přestavba a divizní dno

Na sezónu 2017/18 nebudou mít příznivci Rangers milé vzpomínky. V únoru se z otevřeného dopisu dozvěděli, že hon na pohár lorda Stanleyho je ukončen a započala přestavba týmu. A podle toho to i dopadlo. Začali se zbavovat zajetých jmen a místo nich získávali mladé naděje a volby v draftu. Jako první se poroučel rakouský power-forvard Michael Grabner, následoval ho hvězdný Rick Nash. Jen o pár hodin později dali Madison Square Gargen sbohem kapitán Ryan McDonagh a centr J.T. Miller, za něž z Tampy dorazil do New Yorku mladý, velmi talentovaný útočník Vladislav Namestnikov, český bek Libor Hájek nebo i volba v prvním kole draftu 2018.

A následující vývoj se dal předpokládat. Mizerné výsledky a na konci dubna byli Rangers přišpendleni na samém dně Metropolitní divize. Vyřazovací boje je minuly o pořádný kus a jinak tomu zřejmě nebude ani v následující sezóně.

Lundqvist zůstává jistotou, slibný útok

Mezi silné stránky Rangers se zcela určitě řadí i švédská brankářská legenda Henrik Lundqvist. I když ve svých šestatřiceti letech už nebude zářit jako dříve, stále patří mezi nejlepší brankáře NHL a v zápasech je na něj spolehnutí. Letos si sice s průměrem 2,98 obdržených branek na utkání zapsal nejhorší výkon za jeho zámořskou kariéru, procentuální úspěšnost 91,5 % se však pohybuje v jeho průměru. „King Henrik“ má s newyorským klubem nosící modré a bílé barvy smlouvu ještě na tři roky s průměrným platem 8,5 milionu dolarů. A jelikož se netají tím, že jeho momentálně největším snem je zisk Stanley Cupu, zůstává otázkou, jestli u Rangers vydrží až do konce kontraktu.

Největší zbraní Rangers bude zřejmě útok. Útočné letky povedou zkušení a osvědčení borci (kteří prošli sítem přestavby) Mats Zuccarello, Chris Kreider, Matt Beleskey či Kevin Hayes. Vedle nich se budou útočnému řemeslu učit mladíci Filip Chytil, Pavel Bučnevič nebo Lias Andersson. A nesmíme zapomenout ani na zajeté, ale přitom stále poměrně mladé forvardy Jimma Veseyho, Miku Zibanejada a Vladislava Namestnikova. Všem třem je 25 let a v kolbištích NHL již prokázali, že se umí prosadit a svému zaměstnavateli jsou platní.

I přes poměrně slibná jména v ofenzivních řadách čeká ale Rangers těžká práce. Loňskou sezónu zakončili s průměrem 2,78 vstřelených gólů na zápas, což je zařadilo na 21. místo v lize. Přesilovou hru měli průměrnou, se slušnými 21,2 % využití jim patřila 14. příčka v NHL.

Obrana budí rozpaky

Hlavní slabinou současných Rangers se jeví defenzíva. Po odchodu McDonagha do Tampy ji sice stále zůstal jeden zkušený, ofenzivně laděný obránce, a to Kevin Shattenkirk. Právě devětadvacetiletý bek bude hlavním pilířem newyorské obrany. Dále už to ale není tak slavné. Veterán Marc Staal zvládne dobře defenzivní úkoly, se střílením branek ale nepomůže. Adam McQuaid, jenž před několika dny přišel z Bostonu, stejně jako Staal dobře odvede obrannou práci, na ofenzivní hrátky ale moc není. Čtyřiadvacetiletý Brady Skjei se připojí k Shattenkirkovi v útočné části. A tím výčet končí. Jeden dobrý a jeden průměrný ofenzivní bek a dva průměrní chlapíci na černou práci. Dále už jsou na soupisce jen mladíci.

Loni měli Rangers čtvrtou nejhorší obranu v lize. Za 82 mačů základní části puk za jejich brankáře doskotačil 263x. A vzhledem k tomu, že jedinou opravdovou změnou v obranných řadách byl příchod Adama McQuaida, tak nic nenapovídá tomu, že by se to mělo změnit. To ale na druhou stranu znamená příležitost pro Libora Hájka. Dvacetiletý český zadák by tak mohl nakouknout do vod NHL, a pokud se mu poštěstí, tak chytí potencionální šanci za pačesy a vedení Rangers ukáže, že právě on je ta správná volba do obrany.

Jediná defenzivní činnost, v níž se jim dařilo, bylo oslabení. Zvládli ubránit 81,4 % všech početních nevýhod, to byl 12. nejlepší počin v NHL.

Rangers mají nového kouče, obranu doplnil Quaid

Zřejmě nejvýznamnější personální změna nepřišla v řadách hráčů, nýbrž v trenérském štábu. Dva dny po posledním klání základní části dostal padáka hlavní kouč Alain Vigneault, který kormidloval newyorský koráb rovných pět sezón. Hlavní cíl ale nesplnil, nedovedl mužstvo ke Stanley Cupu. Nejblíže se dostal hned při své první sezoně 2013/14, kdy skončil těsně pod vrcholem. Ve finále tehdy nestačili Rangers na Los Angeles.

Po pěti letech ale došla vedení trpělivost a vstříc novým zítřkům půjdou Rangers už dvaapadesátiletým Davidem Quinnem. Americký trenér posledních pět let šéfoval lavičce Bostonské univerzity a v roce 2016 byl jako asistent s americkou reprezentací na mistrovství světa v Rusku. Quinnova jediná zkušenost s nejlepší hokejovou ligou světa se datuje do ročníku 2012/13, kdy dělal asistenta u Colorada. K ruce bude mít například i velezkušeného Lindyho Ruffa, jenž u Rangers plní roli asistenta už rok.

Po sezóně opustilo newyorskou organizaci poměrně dost hráčů, nešlo ale o žádné důležité borce. Zřejmě nejvýraznějším letním odchodem byl David Desharnais, který odešel zkusit štěstí do Omsku do KHL. Všichni, se kterými Rangers už do budoucna nepočítali a dali se dobře zhodnotit, opustili klub už v únoru po vyhlášení přestavby.

Léto se neslo v duchu podepisování hráčů již působících v Rangers nebo prodlužování smluv. Nové kontrakty podepsali třeba i Jimmy Vesey, Kevin Hayes, Brady Skjei nebo Ryan Spooner. Kromě zmíněných borců si nový kontrakt vysloužil i český brankář Marek Mazanec. Osmadvacetiletý Mazanec spojil svou zámořskou cestu s Rangers už loni a letos v červnu došlo k další dohodě. Opět se jedná o jednoletý dvoucestný závazek.

Jediným důležitým příchodem byl obránce Adam McQuaid. Jednatřicetiletého zadáka vytrejdovali Rangers z Bostonu. Jako protihodnota putoval do Bruins bek Steven Kampfer a dvě volby v draftu 2019.

Nová sezóna zlepšení nepřinese

V ročníku 2018/19 budou Rangers podle všeho opět u dna tabulky a svým příznivcům moc radosti nenadělí. To je cena, která se platí za příznivé vyhlídky do budoucna. Za vychování mladých hráčů a postavení nového jádra týmu.

Možná nás ale Rangers překvapí a nový vládce střídačky David Quinn mančaft oživí natolik, že se stane malý zázrak a newyorští borci se prokoušou do play-off. A jak všichni víme, NHL se překvapeními jenom hemží. Pro jedno veliké nemusíme chodit daleko. Stačí nasměrovat svůj pohled na Las Vegas a jejich premiérový ročník. Každopádně s vyřazovacími boji a květnovým hokejem by fanoušci slavného klubu počítat neměli. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.