bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Stárnoucí Minnesota má před sebou těžký úkol, po třech letech prolomit první kolo

15. září 2018, 20:00

Petr Sumbal

Tři roky po sobě se v Minnesotě hrálo play-off, pokaždé ale končilo už po první sérii. Cílem Minnesoty je pro nadcházející ročník hradbu prvního kola prolomit. Aby se jí to povedlo, udělali ve Wild změny na postu generálního manažera. Hráčské složení ale zůstalo téměř neměnné, léto proběhlo jen ve znamení prodlužování kontraktů stávajícím hvězdám. Zkušení borci v čele se Zachem Parisem, Ericem Staalem a Ryanem Sutterem musí ukázat, že ještě nejsou za zenitem, v opačném případě sezóna skončí v Minnesotě nepříjemně brzy.

Poslední sezóna proběhla zhruba v rytmu, na který jsou fanoušci Wild zvyklí, nijak znatelně nevybočovala ze zajetých kolejí z let minulých. Minnesota se stejně jako v předchozím ročníku přehoupla přes sto bodů, konkrétně dosáhla bilancí 45-26-11 na 101 bodů.  Wild s tímto bodovým ziskem obsadili třetí místo v Centrální divizi za Nashvillem a Winnipegem. Konzistenci z posledních let dokazuje také statistika, že Wild dosáhli na minimálně čtyřicet výher v základní části počtvrté za posledních let.

Hlavními tahouny mužstva byli v minulé sezóně Eric Staal a Zach Parise v útoku a Ryan Suter v obraně. Podobný scénář se očekává i v novém ročníku, pokud by tomu tak nebylo a zodpovědnost by na sebe překvapivě nevzal někdo jiný, měli by to v Minnesotě s atakováním stobodové hranice hodně složité. Další podmínkou je, že musí tahouni zůstat zdraví.

To byl totiž pro Minnesotu v předchozí sezóně problém, dohromady zmeškali nejrůznější hráči kvůli zdravotním trablům 166 utkání základní části. Největší porci z tohoto čísla přitom ukrojil lídr mužstva Zach Parise, který chyběl hned ve dvaačtyřiceti případech. Dále určitou část sezóny vynechali nuceně také třeba Luke Kunin (22), Jared Spurgeon (21), Nino Niederreiter (19) nebo Ryan Suter (10.).

Ačkoliv síla mužstva je spíše v obraně, i přesto někteří hráči dostáhli slušných čísel. 41 branek vsítil Eric Staal, Jason Zucker si vytvořil 33 brankami a 31 asistencemi své kariérní bodové maximum, to předchozí překonal ho celých 17 bodů.

V brankovišti nejsou pro novou sezónu žádné změny, znovu bude jedničkou Devan Dubnyk, od kterého se opět očekává zhruba padesát až šedesát odchytaných utkání, pokud mu vydrží zdraví a forma. Zaskakovat ho pak bude čas od času Alex Stalock.

Změny na manažerských postech, hráčský kádr zůstal stejný

V play-off v minulé sezóně Minnesota už třetí rok v řadě končila v prvním kole, tentokrát nezvládla sérii s Winnipegem Jets, Wild vyhráli jen jedno utkání. I tohle se stalo jedním z důvodů k tomu, aby vedení Minnesoty sáhlo ke změnám na manažerských postech. Odvolán byl v květnu generální manažer Chuck Fletcher, nahradil ho Paul Fenton. Do trenérského týmu byl pak přidán Dean Evason, dosavadní trenér Milwaukee Admirals v AHL.

V Minnesotě se v létě také pracovalo na nových kontraktech pro některé hráče. Tím nejdůležitějším se stal podpis pětileté smlouvy na 30 miliónů dolarů s obráncem Dumbou. Prodloužil také útočník Jason Zucker, rovněž na pět let a na 27,5 miliónů dolarů. Dále podepsali smlouvy ještě Matt Hendricks, Eric Fehr a J. T. Brown. Z Ottawy přišel rozšířit konkurenci mezi tyčemi populární brankář Andrew Hammond.

V nové sezóně si v Minnesotě nemohou dávat nižší cíle, než další postup do play-off, ideálně pak prolomit po třech letech i jeho první kolo. Lehké to ale nebude, už postup do vyřazovacích bojů v konkurenci Dallasu, Colorada, Nashvillu a Winnipegu dá zabrat.

S minimem změn v týmu souvisí logicky i fakt, že všichni hráči jsou zase o rok starší, k žádnému výraznému omlazení nedošlo. Znovu se bude spoléhat na zkušenost v podání Koiva, Staala, Pariseho a dalších, ti ale nemládnou a logicky mohou také ztrácet rychlost.

Silné stránky Minnesoty hledejme v obraně, Suter s Dumbou tvoří solidní základ, zároveň jsou schopni podpořit i útočnou složku mužstva. V brance se pak Minnesota loni mohla relativně spolehnout na Dubnyka, pokud si ale ještě svá čísla vylepší, nikdo se v Minnesotě zlobit nebude.

Sečteno a podtrženo, Minnesota by mohla dosáhnout podobného výsledku jako v posledních letech. Mohla by urvat jednu z divokých karet a poté ji zřejmě bude čekat konec už v prvním kole. V nejbližších letech pak Minnesotu čeká nutné oživení a omlazení kádru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.