bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Z favorita na pohár se Edmonton vrátil na dno. Půjde křivka znovu vzhůru?

12. září 2018, 18:45

Martin Zíta

Dlouhé roky v suterénu NHL, poté jedna povedená sezona a z Edmontonu Oilers se rázem stal v očích mnohých favorit na vítězství Stanley Cupu. Nástup mezi hokejovou smetánku se ale Edmontonu nepovedl podle představ a v nové sezoně hráči potřebují dokázat, že ročník 2017/18 bylo jen slabé drncnutí na cestě za slávou a ne návrat mezi ligové otloukánky.

Sázkové kanceláře před sezonou 2017/18 stavěli Edmonton Oilers do skupiny největších favoritů na Stanley Cup, některé z nich dokonce na úplné čelo žebříčků. Při ose mužstva postavené na Connoru McDavidovi, Leonu Draisaitlovi nebo Camu Talbotovi minimálně širší okruh ligových favoritů nevypadal zcela nepravděpodobně, Oilers ale postihl drtivý propad.

Zatímco sezonu 2016/17 Oilers zakončili se ziskem 103 bodů v základní části a play-off pro ně skončilo po sedmizápasové bitvě s Anaheimem ve druhém kole, o rok později se vyřazovací boje staly pouhým snem, když základní část hráči zakončili s pouhými 78 body.

Důvěra okolí je při zpětném pohledu možná jedním z hlavních důvodů, proč Edmonton namísto bojů o Stanly Cup koukal na postupové příčky do play-off z uctivé vzdálenosti. Od Oilers se čekali velké věci a čekali je od sebe i samotní hráči, jenže pro jejich naplnění podle slov některých z nich moc neudělali.

„Uvěřili jsme tomu, že jsme dobří a kvůli tomu jsme přišli o hlad po úspěchu, který nás dostal nahoru o rok dříve. Čekali jsme, že všechno půjde samo od sebe,“ řekl až nečekaně otevřeně na konci srpna obránce Darnell Nurse.

Tiché léto

Edmonton se po konci sezony i přes jasné zklamání nepustili do větších změn. V létě Oilers doplnili svůj kádr o zkušeného Kylea Brodziaka, Tobiase Riedera, který už v Edmontonu působil v minulosti, Kevina Gravela a také finského brankáře Mikko Koskinena, který by měl ulehčit Camu Talbotovi.

Vzhledem k velmi malému prostoru pod platovým stropem, kde jako pěst na oko svítí kontrakty pro Milana Lucice nebo Krise Russella, si nic moc vedení hokejových operací ostatně ani počít nemohlo.

Podstatné změny udělalo vedení ve složení trenérském štábu. Mimo jiné ho doplnit Glen Gulutzan, který bude nově asistentem hlavního kouče Toda McLellana. Gulutzan se přitom do Edmontonu stěhuje z nedalekého Calgary, kde ještě nedávno lavičce šéfoval.

Trenérský štáb má před začátkem nové sezony jasný úkol: napravit katastrofální hru v oslabení. Právě minuty v početní nevýhodě v kombinaci se nevýraznými výkony jednotlivců stály Edmonton řadu bodů.

McDavid a ostatní

Connor McDavid i přes týmový propad zvládl v poslední sezoně vylepšit svá individuální čísla a sezonu zakončil pokořením čtyřicítky gólů a stovky bodů. Mladému Kanaďanovi ale takový výkon nestačí. Před novou sezonou vyslovil plán, který ho má udělat silnějším, rychlejším, pokud to vůbec ještě jde, a hlavně z něj má udělat lepšího střelce.

McDavid na sebe hodlá brát větší zodpovědnost v přesilových hrách, které paradoxně nepatří mezi jeho nejlepší dovednosti. V nové sezoně tedy můžeme z jeho hokejky čekat více střeleckých pokusů.

Své výkony by měl pozvednout také Oscar Klefbom, který bude po dlouhých letech v plné síle. Švédský obránce na konci uplynulého ročníku podstoupil operaci ramene, které ho několik sezon trápilo. A jestli něco obrana Oilers potřebuje, tak řádnou posilu a zdravý Oscar Klefbom může tuto potřebu do určité míry uspokojit.

Návrat do play-off?

Vedení Edmontonu se přes léto nepustilo do velkých manévrů a při pohledu na minulé kroky Petera Chiarelliho je to možná z pohledu klubu dobře. Prakticky veškeré statistiky nasvědčují tomu, že Oilers se vrátí zpět na příčky, které týmu zajistí postup do play-off.

Pro úspěšný návrat do play-off potřebují Oilers ještě jednu drobnost – Cam Talbot se musí vrátit k výkonům z předloňské sezony, kdy ofenzivně laděnému týmu se slabší defenzivou, na čemž se nic moc nezměnilo, poskytoval potřebnou jistotu v brance, zatímco na přelomu let 2017 a 2018 tomu tak po většinu sezony nebylo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.