bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Začne se v poušti blýskat na lepší časy?

2. září 2018, 19:00

Jiří Sameš

Minulá sezona znamenala pro všechny fanoušky Arizony Coyotes další velké zklamání. Yotes si totiž v základní části připsali pouze 29 výher a 70 bodů, přičemž skončili na posledním, patnáctém místě Západní konference, a zaznamenali tak šestou neúčast v play-off v řadě za sebou.

O naději na postup do vyřazovacích bojů se Coyotes loni připravili vlastně hned na samotném začátku sezony. Pod novým koučem Rickem Tocchetem totiž zaznamenali v úvodních jedenácti zápasech bilanci 0-10-1. První výhru si přitom připsali až 30. října, když porazili Philadelphii Flyers 4:3 po samostatných nájezdech.

Za měsíc říjen měli Kojoti po 13 zápasech na svém kontě pouze tři body a jejich trápení nebralo konce. Po 20 zápasech měl tým bilanci 2-15-3. 1. ledna, přesně v půlce sezony, pak zase bilanci 9-27-5.

„Bylo to hrůzostrašné,“ přiznal Tocchet.

Ve druhé polovině sezony se ovšem hokejisté Arizony přeci jen trochu zvedli. Nejvíce se jim přitom dařilo v rozmezí od 8. února do 13. března, kdy dokázali vyhrát 11 z 16 zápasů.

„Začali jsme si víc věřit, získali sebevědomí a najednou to šlo,“ řekl útočník Derek Stepan.

V posledních 29 zápasech pak Coyotes zapsali bilanci 17-9-3, přičemž často poráželi i mužstva, která se probojovala do bojů o Stanley Cup.

Ze světa statistik

Než si řekneme něco o letní přestávce v podání Arizony, podívejme se ještě na její statistiky z uplynulé sezony.

Jak už bylo uvedeno výše, tým z pouště loni skončil na patnáctém místě Západní konference s bilancí 29-41-12 a se ziskem pouhých 70 bodů. Hůře na tom byli pouze Ottawa Senators a Buffalo Sabres.

Nastřílet zvládli Kojoti 208 branek, inkasovali jich naopak 256. S rozdílem ve skóre -48 byli čtvrtým nejhorším mužstvem zámořské soutěže.

Svěřenci Toccheta nezářili ani ve speciálních formacích. Přesilová hra byla šestá nejhorší (16,9%) a hra v oslabení třináctá nejhorší (79,5%).

Zabodovat se Coyotes alespoň podařilo ve statistice hitů. Rozdali jich celkem 1999, což je zařadilo na čtvrté místo mezi všemi týmy NHL.

Závěrem ještě můžeme zmínit úspěšnost vyhraných vhazování (47,7%, 28. místo), počet zablokovaných střel (1186, 19. místo), bilanci doma (16-21-4) a bilanci venku (13-20-8).

Nová smlouva pro Ekmana-Larssona a příchod Galchenyuka

Generální manažer Yotes, John Chayka, neměl po neúspěšné sezoně na výběr a musel s týmem během léta něco provést.

Jeho největší prioritou bylo prodloužit smlouvu s hvězdným obráncem Oliverem Ekmanem-Larssonem. To se také povedlo. Švéd, který v minulé sezoně zaznamenal v 82 zápasech 14 branek a celkem 42 kanadských bodů, si za své výkony vysloužil osmiletý kontrakt na celkem 64 milionů dolarů.

„Tohle je velmi důležitý okamžik pro naši organizaci. Oliver je skvělým lídrem na ledě i mimo něj. Jsme moc rádi, že bude dlouhodobě součástí našeho týmu,“ řekl Chayka po podpisu elitního zadáka.

Kromě Ekmana-Larssona podepsali Coyotes také další dva své beky – Kevina Connautona (dva roky, 2,75 milionů dolarů) a Niklase Hjalmarssona (dva roky, 10 milionů dolarů). Ještě na konci minulé sezony (6. dubna) se mimo jiné domluvili na tříletém kontraktu s brankářem Anttim Raantou.

Obrovský úspěch sklidil Chayka také, když v červnu přivedl díky výměně s Montrealem Canadiens útočníka Alexe Galchenyuka. Jako protihodnotu přitom Habs poslal útočníka Maxe Domiho.

Galchenyuk, trojka draftu 2012, má v NHL zatím odehráno 418 zápasů. V nich nasbíral za 108 branek a 147 asistencí celkem 255 kanadských bodů. Jeho doposud nejlepší sezonou je ročník 2015/2016, ve kterém zaznamenal 30 branek a celkem 56 kanadských bodů. Nutno však poznamenat, že čtyřiadvacetiletý Američan hrál v Montrealu především jako křídelní útočník. U Coyotes ale dostane příležitost na pozici centra, tedy na pozici, která mu více sedí.

„Měl jsem s ním pár rozhovorů. Říkal, že by rád hrál na postu středního útočníka. Pokud to tak opravdu chce, nemám s tím problém a rád mu tam dám šanci,“ řekl už dříve Tocchet.

Čtěte také: Galchenyuk se těší na novou kapitolu své kariéry. V Arizoně dostane příležitost na pozici centra

Novými tvářemi týmu jsou společně s Galchenyukem obránce Jordan Oesterle a útočníci Michael Grabner, Vinnie Hinostroza. Oesterle s Hinostrozou byli do Arizony vyměněni z Chicaga Blackhawks, Grabner podepsal 1. července jako volný hráč.

Klub naopak opustili už zmíněný Domi, dále obránce Luke Schenn a útočníci Jordan Martinook, Zac Rinaldo.

Tým složený pouze z mladíků? Nikoliv!

Ačkoliv jsou Coyotes jedním z nejmladších mužstev National Hockey League, najdeme v jejich kádru také několik zkušených hokejistů.

Vývoj mladých pušek v ofenzivě má na starost osmadvacetiletý Stepan. Bývalý kapitán New Yorku Rangers je v Arizoně mentorem například pro Christiana Dvoraka, Claytona Kellera, Brendana Perliniho či Dylana Stromea. Keller se mimochodem loni objevil mezi kandidáty na Calderovu trofej.

V defenzivě je nejzkušenějším hráčem trojnásobný vítěz Stanley Cupu Hjalmarsson. Bohaté zkušenosti mají ovšem také Ekman-Larsson a Alex Goligoski. Všichni tři tak mohou pomáhat s vývojem teprve dvacetiletému Jakobu Chychrunovi.

Brankářskou dvojicí Kojotů budou podobně jako na konci loňské sezony Raanta a Darcy Kuemper. Fin má za sebou velmi úspěšný první rok jakožto startující brankář. Mezi gólmany s minimálně 42 starty měl totiž vůbec nejlepší průměr obdržených branek (2,24) a procentuální úspěšnost zákroků (93,0).

Tip na umístění

Pokud Arizona dokáže navázat na formu z posledních dvou měsíců minulé sezony, pak klidně může bojovat o jednu z divokých karet ve své konferenci. Bude to mít ale velmi těžké, protože vrátit zpět do play-off se budou chtít také Dallas Stars či Edmonton Oilers. Reálnější je tedy předpokládat pouze zlepšení o 10 až 15 bodů.

Týmová vizitka

První sezona v NHL: 1979/1980 (jako Winnipeg Jets)

Nejlepší play-off: Prohra v konferenčním finále 2012

Nejlepší základní část: Sezona 2009/2010 (107 bodů)

První volba v draftu 2018: Barrett Hayton, Ú (5. celkově)

Hlavní opory týmu: Antti Raanta, Oliver Ekman-Larsson, Clayton Keller

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.