bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příliš drahá báchorka. Padělatel McDavidových podpisů dopaden

19. července 2019, 18:00

Tomáš Zatloukal

Dostat se, ještě k tomu pod cenou, k suvenýrům s podpisem Connora McDavida je snem snad každého sběratele hokejových relikvií. Jenže není všechno zlato, co se třpytí. O tom se na vlastní kůži přesvědčily oběti troufalého podvodníka Chandry Vinesh Singha.

Ten podvod je prostý jako bulharská striptérka. 

Singh, patrně si dobře vědom, že sběratelství je svého druhu závislost, loni v dubnu kontaktoval na sociálních sítích důvěřivé nadšence a nabídl jim edmontonské dresy s údajným McDavidovým podpisem. Tuze hodnotný kousek do sbírky. Za příznivou cenu, o které by si sami sběratele mohli u oficiálních zdrojů nechat leda tak zdát.

Vše doprovodil historkou o tom, že dříve pracoval pro Edmonton Oilers Entertainment Group, případně Pro Am Sports.

Za nabízené trikoty Olejářů a McDavidův podpis se zaručil i certifikáty, které se běžně k pravým sportovním memorabiliím vydávají. Stejně jako v případě McDavidových autogramů šlo o padělky, které Singh vytvořil kvůli tomu, aby zamezil pochybnostem svých zákazníků.

Sběratele chtiví královského úlovku mu pod tíhou závislosti, vidiny citelné úspory i předložených dokumentů uvěřili, zaslali peníze a podvod byl na světě. Jednu z obětí vyšel obzvláště draho, Singh ji připravil zhruba o půl milionu korun. Další o 40 tisíc.

Teď čelí několika obviněním, včetně těch z padělání a podvodu. 

Možná si říkáte, že by bývalo stačilo, kdyby se sběratelé řídili starým známým "Důvěřuj, ale prověřuj." Pak vězte, že v branži je zcela obvyklé, že přes facebook či různá fóra nabízejí podepsané betony, lapačky, dresy či hokejky borců z NHL například bývalí kustodi či jiní zaměstnanci klubů z nejslavnější ligy světa. A mnohdy je prodávají i bez certifikátů pravosti.

Dalším dílčím důvodem, proč Singh uspěl, může být prostý fakt, že falšování podpisů je v dnešní době na vysoké úrovni a výsledky jsou často pouhým okem a na první pohled nerozeznatelné od originálu.

Přesto platí, že zrovna u McDavida, jehož podpis patří v hokejovém světě vedle těch Gretzkyho a Lemieuxe k těm nejcennějším, je na místě maximální obezřetnost. A jak radí Tim Shipton, jeden z funkcionářů Edmonton Oilers Entertainment Group, bez rizika nakupí sběratelé pouze u oficiálních zdrojů.

Tamní vysoké a mnohdy opravdu přemrštěné ceny jsou však příčinou, proč kdekdo hledá alternativní cesty a tu a tam se lapí do pasti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.