bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příliš marní Češi? Na Světovém poháru si vlastní mužstvo nezaslouží, míní Spector

21. srpna 2019, 15:00

Tomáš Zatloukal

Už sedm let čeští hokejisté marně usilují o zisk medaile z mistrovství světa. Z olympijských her se s cenným kovem naposledy vrátili v roce 2006. Je nezpochybnitelné, že národní tým vyklízí pozice a na ty nejsilnější reprezentace nestačí. A tak přicházejí i úvahy, že by bylo lepší uspořádat Světový pohár v roce 2021 bez samostatného českého mužstva.

Jaký bude Světový pohár, který chce v roce 2021 uspořádat NHL spolu s hráčskou asociací NHLPA?

Zatím existuje jen velmi obecný popis prestižní akce. "Šlo by o miniturnaj, který by trval zhruba jeden týden," řekl Bill Daley, jeden z nejvyšších funkcionářů NHL, pro Sportsnet. 

Kratší turnaj by pochopitelně znamenal snížení počtu účastníků.

Mark Spector, známý novinář Sportsnetu, přemítá nad tím, že by jich nejspíše zůstalo jen šest, a přichází s návrhem, jak by tato šestice mohla vypadat. Kanada, USA, Švédsko, Rusko, Finsko a tým Evropy.

Ne, žádné Česko. Spector si nemyslí, že je pro tradiční hokejovou zemi na Světovém poháru, kde by měli hrát jen ti nejlepší z nejlepších, místo.  "Češi nemají na rozdíl od Švédů či Finů takové výsledky, aby si zasloužili mít na akci vlastní tým," píše.

Svůj názor podporuje několika fakty. Vypichuje například nízkou produktivitu, jíž se české mužstvo prezentovalo na minulém Světovém poháru. "Tehdy dali za tři zápasy jen šest gólů, připsali si jediné vítězství a hned šest jejich hráčů nemělo smlouvu v NHL."

Spector si nicméně uvědomuje, že český hokej, byť už negeneruje tolik špičkových hráčů, stále do zámoří dodává borce, kteří splňují nejpřísnější měřítka. David Pastrňák, Jakub Voráček, Tomáš Hertl či David Krejčí plní zásadní role ve svých klubech.

"Líbilo by se mi, kdyby tým Evropy zahrnoval sedm, osm Čechů. Ti by společně s dalšími hráči z jiných evropských zemí, které se s vlastní reprezentací nezúčastní, utvořili konkurenceschopné mužstvo. " 

Spectorovi se více zamlouvá představa mančaftu, v němž bude Pastrňák zakončovat akce Leona Draisaitla či Anžeho Kopitara, než sledování "pachtění" Michala Birnera s Romanem Červenkou.

Argument má pádný, tým Evropy minule skončil druhý a ukázal, že i  zdánlivě nesourodá soupiska muže fungovat jako soutěživý, ambiciózní tým.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.