bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Případ Gavrikov. Ruský obránce překvapil Modrokabátníky

21. července 2017, 9:22

Josef Potůček

Bizarní situace se odehrála v minulých dnech v Columbusu. Na tamním letišti, které nese název po nejstarším astronautovi Johnu Glennovi, přistálo letadlo s Vladislavem Gavrikovem, ruským obráncem, jehož si Blue Jackets zamluvili na předloňském draftu. Vše nasvědčovalo tomu, že reprezentant Sborné se zde v několika následujících hodinách podepíše pod nováčkovský kontrakt. Nakonec však bylo všechno jinak.

Ještě předtím než kluboví představitelé stačili odvézt Gavrikova a jeho agenta Daniela Milsteina do centra města na steaky, totiž na veřejnost prosákla informace, že jedenadvacetiletý zadák již smlouvu podepsal, nicméně nikoliv s Modrými kabáty, nýbrž s Petrohradem.

„Byli jsme trochu překvapeni,“ nepopíral rozčarování GM Jarmo Kekelainen. „Načasování to bylo hodně zvláštní.“

Milstein, výše zmíněný agent Gavrikova, později v rozhovoru pro zpravodajský server The Dispatch uvedl, že jeho klient se jednoduše hodlá ještě dva roky rozvíjet v Kontinentální hokejové lize: „Šance, že zůstane v Americe, byla mizivá, i když jsme se dohodli, že sem přiletí na návštěvu. Činovníci Blue Jackets tím byli zaskočeni, to nepopírám, na druhou stranu jsme nic neslibovali. Vše bylo transparentní.“

V Columbusu přitom panoval všeobecný předpoklad, že rozhodnutí Gavrikova padne poté, co navštíví město, stadion, seznámí se s funkcionáři a organizací, nikoliv ještě předtím, než podstoupí pasové odbavení v útrobách mezinárodního letiště Johna Glenna.

Navzdory poněkud neotřelé situaci přeci jen na setkání rodáka z ruské Jaroslavle s Kekelainenem, asistentem generálního ředitele Billem Zitem či Johnem Tortorellou došlo.

Čerstvý držitel trofeje Jacka Adamse pro nejlepšího trenéra roku dokonce Gavrikovovi předal seznam herních aspektů, na kterých má zapracovat.

„Nedělal bych z toho vědu. Stále nám patří,“ zlehčoval situaci Kekelainen. „Spousta dobrých hráčů z Evropy přijde do Ameriky později než v jedenadvaceti. Pokud začne hrát ve dvaatřiceti, může v NHL klidně odehrát i patnáct sezón.“

„Nepopírám, jsme hodně zklamaní Vladislavovým rozhodnutím, protože jsme předpokládali, že se na soupisku našich obránců dostane, nicméně jeho rozhodnutí plně respektujeme. Až si bude chtít NHL zahrát, přijde,“ uzavírá generální manažer Blue Jackets.

Rozhodnutí zůstat v Rusku bylo v případě Gavrikova do značné míry ovlivněno též faktem, že má velkou šanci si zahrát na Olympijských hrách v Jižní Koreji, což Milstein ostatně nepopřel: „Kanaďané vyrůstají s touhou po výhře ve Stanley Cupu, Rusové žijí snem účasti na olympiádě. To je jejich Stanley Cup.“

Jakkoliv je situace kolem Vladislavova Gavrikova upokojována, v Columbusu mají v neblahé paměti jeho krajana Sergeje Mozjakina, jehož též před lety draftovali a do týmu lanařili. Jak je však dobře známo, hvězdný ruský útočník nakonec za Velkou louží nenastoupil k jedinému zápasu v NHL.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.