bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Případ Šipačov ukončen. Rus odchází do zámořského důchodu a míří do KHL

10. listopadu 2017, 17:00

David Motloch

Vzpomínáte si na odchod Kovalčuka z NHL? Malé Déjà vu nyní zažívají ve Vegas. Vadim Šipačov dobrovolně podepsal papíry o svém odchodu do hokejového důchodu a jeho další kroky povedou do domácí KHL. Spory dvou znesvářených stran se nepodařilo vyřešit jinak. Vegas se tak uvolnilo místo na soupisce i pod platovým stropem, Šipačov se pro změnu těší na rodné Rusko.

Vadim Šipačov strávil ve Vegas velice krátkou dobu, přesto se zapíše do klubové historie. Už po pár týdnech angažmá v NHL se totiž rozhodl k radikálnímu kroku a svým podpisem stvrdil odchod do hokejového důchodu. Učinil tak jako první hráč v historii Vegas, a Zlatí rytíři zcela jistě doufají, že podobný případ nebudou nuceni řešit po hodně dlouhou dobu, ideálně už snad nikdy. Ne snad, že by třicetiletý Rus skončil s hokejem na dobro, pouze se opakuje případ Ilji Kovalčuka, jenž rovněž ukončil své působení v NHL, aby se mohl vrátit domů do Ruska.

Proč to ve Vegas nešlo?

Mnozí dodnes nechápou, proč se vztahy obou stran tak hluboce zanítily. Ačkoliv mnohé věci zřejmě nikdy nepřekročí práh kabiny, určité okolnosti vyšly na povrch zcela zřetelně. Rodák z Čerepovce přicházel do města hříchů jako jedna z hlavních hvězd, velká očekávání ale vystřídalo zklamání. Manažer Vegas George McPhee poslal Šipačova hned ze startu sezóny na farmu, což odůvodnil tím, že si potřeboval vytvořit prostor pro manévrování s hráči pro výměnu.

Ačkoliv tomuto tvrzení vesměs věřil celý svět, Šipačov sám tento krok evidentně neskousl. A bylo zaděláno na problému, který se podařilo vyřešit až odchodem Vadima z NHL. Nyní je celý případ u konce, přičemž McPhee při té příležitosti promluvil do novin a trochu nečekaně otevřel zcela nový list. „Potřeboval hrát. Vadim hrát chtěl, ale my jsme byli ochotni mu nabídnout pouze místo v AHL. Každý hráč v našem týmu hrál lépe než on,” připustil GM Golden Knights, že za celý problém mohla z části i výkonnost Rusa. 

Těžko Šipačova po pouhých třech zápasech v NHL hodnotit. Na své konto si zapsal jednu branku a tři plusové body. Jisté je, že další čísla již nepřidá. Alespoň ne v dohledné době. Díky odchodu do důchodu se do NHL může případně vrátit za pět let. Teoreticky by mohl i dříve, ale do této doby budou jeho práva vlastnit právě Zlatí rytíři. Z minulosti již víme, jak dopadl případ Ilji Kovalčuka. 

Co bude dál?

Vegas se podle svých tvrzení v médiích snažili najít s Vadimem schůdnou cestu, dokonce měli na stole připravený i trejd. Jak ale ruský třicátník jasně naznačil, NHL se mu natolik znechutila, že se velice rád vrací domů. Dvouletý kontrakt za devět milionů dolarů se tak Vegas nezapočítává do platového stropu. Dvoumilionový podpisový bonus Šipačov klubu vrátil, až na poměrnou část (86 tisíc dolarů), kterou si již odsloužil.

Nyní mu nic nebrání v angažmá v KHL, kde se předpokládá, že by měl navázat spolupráci s letošním jasným favoritem soutěže SKA Petrohrad. Tato varianta převládá i nad možným angažmá v Čerepovci, rodném městě Šipačova. Uvidíme, zda-li někdy opět zatouží po NHL, v nejbližší době to však zřejmě nebude.

Rus i celé Vegas si jistě odpočinou od táhlých, nikam nevedoucích sporů. “Někdy to zkrátka nefunguje. Občas vidíte skvělého hráče v Evropě, ale pak přijde do Ameriky a je z něj někdo jiný. Je to risk takového hráče podepsat, člověk vždy doufá, že to bude fungovat. V tomhle případě to nefungovalo,” uzavřel celou kauzu McPhee. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.