bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příprava Lightning: Rutta znovu v elitní obranné dvojce s Hedmanem

16. července 2020, 12:00

Jiří Lacina

V sezóně 2017-18 zažil v Chicagu nečekaný debut a opět potvrdil, jak dobře funguje Jestřábům skauting směrem k hotovým hráčům z Evropy. Pak ale ztratil pozici a nezřídka přihlížel utkáním jen z tribuny. V minulé sezóně přišla výměna do Tampy Bay, kde se znovu slušně rozehrál.

Výkony Jana Rutty jsme obšírněji hodnotili už v lednu. Vykazovaly velmi dobré parametry. Český zadák měl vynikající Corsi i další statistiky a postupně dostával od trenéra víc a víc důvěry. Odměnou mu byla pozice v prvním páru vedle skvělého Švéda Victora Hedmana.

„Rutta se vedle Hedmana v první obranné dvojici výborně rozehrál. Ačkoli v úvodu sezóny nepatřil do sestavy, postupně se etabloval jako spolehlivý partner ke stálému kandidátovi Norris Trophy a minulý měsíc patřil k základním stavebním prvkům sestavy Lightning,“ napsal o českém obránci na začátku února klubový web.

Hladovost devětadvacetiletého beka ocenil také asistent trenéra Blesků. „Svůj čas na ledě dostal. K Vicovi dobře zapadl,“ řekl Todd Richards.

Největším nepřítelem píseckého rodáka tak bylo letos jeho vlastní zdraví. Nestihl začátek sezóny, na led se dostal až koncem října. Nakonec vypadl ze sestavy také víc než měsíc před pauzou. Před přerušením soutěže vynechal kvůli potížím ve spodní polovině těla sedmnáct zápasů.

Úplně v pohodě nebyl ani jeho parťák. Rovněž kvůli problémům v dolní části těla neodehrál poslední dva březnové duely před přerušením NHL ani Victor Hedman.

Teď jsou znovu pohromadě.

Jak bylo řečeno mockrát, dlouhá pauza dala hráčům možnost doléčit šrámy. Na začátku přípravy Tampy Bay nastupuje Jan Rutta znovu s Victorem Hedmanem, který je se vzájemnou souhrou spokojený. Čech je podle něj výborný bruslař. Dobře čte hru.

„Dává mi hodně puk, což se mi líbí,“ ocenil jen o půl roku mladší Švéd.

Rutta tak dostává další šanci zabojovat o svou budoucnost. Aktuálně dohrává kontrakt, který mu letos vynesl 1,3 miliónu dolarů. Tampa má ale hodně těsno pod platovým stropem a smlouva skončí také Kevinu Shattenkirkovi, Zachu Bogosianovi nebo Eriku Černákovi.

Takto popsal Ruttovy schopnosti Bryan Burns, novinářský insider přímo z Tampy, jehož slova se objevila i na nhl.com: „Podle mého názoru se budou držet sestavy, se kterou vyhráli mezi 23. prosincem a 17. únorem 23 z 26 utkání. V této době Lightning spojili Ruttu s Hedmanem. Rutta ukázal, že je chytrý parťák, který se nikam nehrne, což umožňuje Hedmanovi hlídkovat po celém ledě, zatímco on kontroluje hru z obranné třetiny.“

Abychom byli úplní, druhou obrannou dvojici Blesků tvoří podle zvyklostí Ryan McDonagh a Erik Černák, třetí Michail Sergačjov a Kevin Shattenkirk.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.