bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Připraven bojovat. Neúnavný Luongo povede vítěze Atlantické divize bitvami play-off

7. dubna 2016, 12:00

Martin Schwarz

Na pár let si odskočil do mrazivého Vancouveru, aby poté ohlásil návrat na sluncem zalitou Floridu a společně s dalšími Pantery bavil fanoušky v oblasti Sunrise. Ano, je řeč o Robertu Luongovi. Brankáři, na jehož výkony Cats před začátkem dubnového play-off spoléhají. Sedmatřicetiletého gólmana čeká nová, napjatostí kořeněná výzva.

„U týmu, jehož statistiky ročníku ovládá čtyřiačtyřicetiletý hokejista, může být zajímavé se pobavit o Robertu Luongovi, taktéž zkušenostmi protřelém mazákovi,“ vtipkují zámořští odborníci s narážkou na výbornou sezónu v podání Jaromíra Jágra.  Vždyť tihle dva jsou z těch, koho si spoluhráči rádi dobírají (samozřejmě pouze žertem) kvůli jejich věku. Co na tom, že legenda NHL Patrick Roy končil s chytáním kotoučů v 37 letech, rodák z Montrealu ve stejném věku konec kariéry nechystá.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že ještě nějaký pátek pod záštitou NHL stráví. V době, kdy nejkvalitnější hokejová liga světa disponuje dravým mládím, stojí před Luongem nelehký úkol – vybičovat výkon v play-off na co nejvyšší úroveň. A to i během hokejových let, kdy by jiní věšeli betony na hřebík. „Jsem neskutečně rád, že se mě celou kariéru drželo zdraví. Nikdy jsem neměl velká zranění. Toho chci využít a i v 37 letech na sobě pracuji. Chci být lepším a zdokonalovat svou hru,“ prozradila floridská brankářská jednička webu espn.com.

Roberto Luongo za letošní základní část odchytal přes šedesát utkání, to jej logicky pasuje do role muže, jenž má patřit ke klíčovým postavám Panthers ve vyřazovacích bojích. Věku navzdory. „Když ucítím, že má hra není taková, jaká by měla být, pak možná bude čas přemýšlet o konci. Ale zatím jsem zdravý a hokejem se bavím,“ prozrazuje hrdina tohoto článku neotřesitelně. Ostatně, že se necítí stár, vyřkl již v odpovědích pro novinářku Kristinu Rutherfordovou, jejíž diskusi s gólmanem Panterů jsme nedávno na nhl.cz publikovali.

Luongův o šest let mladší náhradník Al Montoya vyrukoval jen ke čtyřiadvaceti duelům, i to o něčem svědčí. Vysoký počet odchytaných mačů přitom nijak neznehodnotil statistiky kanadského brankáře, zůstává mezi desítkou maskovaných bojovníků s nejvyšší procentuální úspěšností a s nejlepšími soupeří i v ohledu na udržená čistá konta či počet vítězství (dva zápasy před koncem dlouhodobé části velebil 4 utkání bez inkasování a 34 výher).

„Důvod, proč je stále mezi elitou, zní docela jednoduše. Prostě na sobě neúnavně pracuje a nemá rád volné dny,“ říká analytik pro TSN Jamie McLennan. „Studuje hru, jeden z nejlepších studentů hry, jaké znám,“ pokračuje McLennan. Překvapen není ani generální manažer Ottawy Bryan Murray, který dříve pracoval pro Floridu a v roce 2000 přivedl Luonga k Panthers (společně s Ollim Jokinenem) z New York Islanders.

Dvojnásobný olympijský vítěz nejednou před novináři utrousil, že ke Floridě má citový vztah a že jeho návrat z Vancouveru mu příjemně zpestřil život. Mimo jiné právě v Sunrise poznal svou manželku. I tohle jsou důvody, proč se bude v následujícím play-off za Pantery rvát až do posledního dechu. Jednu výzvu přijal a splnil (dotáhl klub do vyřazovacích bojů a dokonce s ním ovládl Atlantickou divizi). Teď je na pořadu dne další.

„Cítím, že náš tým teprve ukáže potenciál, jaký v sobě ukrývá. Je to pro mě vzrušující zážitek. Někdy si přeji, abych byl o pět let mladší a mohl zažít s ostatními kluky ještě několik dalších let. Chci být součástí toho všeho, jak jen to půjde,“ podotkl Roberto Luongo na závěr. Kde nakonec skončí hokejová pouť Florida Panthers sezónou 2015-2016?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.