bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč se Sjominovi tolik nedaří? Našli jsme odpověď i díky fanouškům

8. února 2015, 17:15

Tomáš Zatloukal

Hurricanes minulý týden učinili důležité rozhodnutí, generální manažer Ron Francis odmítl spekulace o tom, že by Carolina uvažovala o vykoupení kontraktu Alexe Sjomina, utrápené ruské hvězdy se sedmimilionovým platem. Prošedivělý stratég se nechal slyšet, že hodlá se Sašou nadále pracovat a že on a jeho podřízení udělají vše pro to, aby obávanému střelci pomohl do někdejší formy. Sjomin patří mezi největší zklamání aktuální sezóny, zatím dal pouze dvě branky, opakovaně si bídnými výkony řekl o post zdravého náhradníka.

Na co by se měli Francis a spol. soustředit, aby ze Sjomina udělali zase čtyřicetigólového kanonýra nebo alespoň hráče, který sbírá průměrně bod na zápas? Odpověď hledejme v důvodech, proč se rodákovi z Krasnojarsku nedaří. A ty jsme pro vás poctivě "vyzkoumali" na základě pokročilých statistik, vlastní divácké praxe, analýzy minulých herních propadů, názorů odborníků... Přispěl nám také poněkud nestandardní zdroj, obrátil jsem se to totiž na svého výborného známého Jana Vacka, dlouholetého fanouška Caroliny Hurricanes a neúnavného sběratele karet Cama Warda.

Ještě než dám prostor jeho slovům, sluší se připomenout Sjominova čísla z ročníku 2014-15. Dvojnásobný mistr světa zaznamenal v 29 zápasech devět bodů (2+7), do tabulky pravdy si připsal osm mínusů a průměrně hrával jen lehce přes 16 minut. Od začátku si nepadl do noty s novým koučem Billem Petersem, hned v sedmi případech zůstal jen na tribuně, po většinou s jasným vzkazem vyslaným do médií. "Hrají ti nejlepší hráče, které máme k dispozici," pravil v mírných obměnách několikrát Peters. Přitom borec se smlouvou na 35 milionů dolarů by měl mezi ně patřit...

Jenže naprosto evidentně nepatří a to z následujících důvodů:  Sjomin vůbec nestíhá současnému tempu hry, které Peters diktuje Canes. Mluví se o tom, že jednoduše nemá dostatečnou kondici, za což pravděpodobně může letní příprava zkrácená operací zápěstí. Podle úspěšnosti zákroků brankářů, když je zrovna ve hře, brání "Alexandr II." nejhůře v celé své kariéře, další pokročilá statistika zase dokládá, že Carolina je při vyrovnaném počtu hráčů na ledě směrem dopředu nebezpečnější bez něj než s ním. A to zrovna Sjomin by měl tvořit šance a napínat sítě.

Okem diváka lze na Sjominově hře vypozorovat ležérnost a také jistou naivitu, kdy zkouší nemožné a místy zbytečně sóluje. Střílí z nesmyslných pozic, vysoko nad nebo hodně vedle. Do svého projevu přidává různé kudrlinky a jakmile mu nevyjdou, svěsí hlavu a mrtvolným tempem se doplazí na střídačku. Za optimální fazóny podobnými tendencemi netrpí, naopak, když se mu daří, raději volí šikovnou přihrávku a za plné rychlosti rýsuje přímočaré akce z hokejových učebnic. Brání, pere se o každý puk. Závěr, který alespoň za sebe mohu podepsat, zní: chybí mu sebedůvěra.

Nechme ale také promluvit Vacka. Jak moc se shoduje se mnou, potažmo řečí čísel či názory odborníků, kteří prakticky do jednoho praví, že Sjomin postrádá rychlost a energii svých úspěšných let? "Co se tyče obrany, vrací se pomalu, až laxním tempem do vlastního pásma, Ztratil rychlost. V útoku sice dokáže vymyslet kloudnou akci, ale udělá vždy o kličku navíc. Jeho střely zápěstím jsou sice rychle a nebezpečné, ale bohužel velmi často míří vedle. Na jeho obranu mohu říct, že mu nesedí Petersův styl, podobně jako Jeffu Skinnerovi. Ten se ale aspoň snaží," míní Vacek.

A dodává: Sjomin je prostě skleslý, bez náboje. Vypadá, že ho hokej nebaví."  Z minulosti víme, že u Saši přicházejí období, kdy z ledu jako by vymizí. Bez objektivní příčiny, jen kvůli tomu, že mu prostě chybí chuť do hokeje. Absencí zápalu pro hru a chorobnou náladovostí naštval řadu bývalých trenérů i spoluhráčů. "Je to frustrující, když vidíte hráče, který by mohl velmi snadno být vaší největší oporou, hrát bez sebemenšího zájmu. Zdá se, že je mu to prostě jedno," trefil se do něj před časem známý forvard Matt Bradley (společně nastupovali za Washington Capitals).

Sjomin se kontroverzní pověsti zdánlivě zbavil v prvním roce u Caroliny, kdy exceloval v ofenzívě a vzorově se vracel. Právě tehdy si řekl o pohádkovou gáži na dlouhých pět let. Poté asi ztratil motivaci, navrch přišly zdravotní problémy (jeho i dalších Hurikánů), nesedl si s poměrně přísným lodivodem Petersem a krásný příběh o tom, jak se majitel nejlepší střely zápěstím v NHL vrátil na výsluní, dostal kruté trhliny. Nyní se Sjomin vydává na cestu nápravy za možná překvapivé Francisovy plné podpory. Má několik úkolů, které musí bezpodmínečně splnit, aby mohl opět zářit.

Potřebuje nabrat lepší kondici, zapracovat na defenzívě a přizpůsobit svou rozevlátou, typicky ruskou hru Petersovým požadavkům. A také zase najít lásku ke sportu, který z něj udělal bohatého a úspěšného muže. Dočkáme se dalšího Sjominova povstání? Návod zná.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.