bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč sklidil Erik Karlsson ve Stockholmu jednoznačně největší obdiv?

14. listopadu 2017, 13:45

Martin Schwarz

Stockholmská hala Ericsson Globe se v sobotu večer na okamžik proměnila v ottawský stánek Canadian Tire Centre. Především zásluhou jednoho muže. Švédský obránce Erik Karlsson předvedl při dvojzápase ve své rodné zemi kvalitní výkony, od diváků na tribunách si vysloužil nemalý ohlas. Publikum nadchnul zejména během prostřední třetiny druhého utkání mezi Senators a Avalanche, kdy luxusně naservíroval puk na hokejku Marka Stonea, jenž zakončoval takřka do prázdné branky.

Byla to akce jako z hokejové učebnice. Colorado Avalanche zrovna vedli nad kanadským klubem 2:1 a postupně kráčeli k odplatě za páteční prohru v prvním střetnutí Global Series. Jenže úsměv na rtech jim Senators velmi rychle zmrazili. Zadák Erik Karlsson vybojoval kotouč u mantinelu v útočném pásmu, najel si více do středu, aby následně ke skórování vybídl před brankovištěm osamoceného spoluhráče. Mark Stone zakončením bekhendem po ledě bez problémů překonal gólmana Jonathana Berniera.

Převaha fanoušků Ottawy

Reakce tisícového davu pod střechou Ericsson Globe mluvila za vše. Publikum Karlssonově umu tleskalo vestoje a dalo jasně najevo, na koho se přišlo podívat. „Tohle je něco, o čem jsem snil už jako malý,“ řekl novinářům webu nhl.com Karlsson těsně po zápase. „Hrát NHL před lidmi ve své vlastní zemi, kteří vás celou dobu sledují a vědí, kdo jste. Je těžké tohle vysvětlovat komukoli, kdo nepochází ze Švédska, osobně dnešní zážitek považuji za jeden z nejlepších pocitů na světě.“

Ve dvojici klání Global Series se představilo daleko více švédských hokejistů. Ale žádný nesklidil tolik ohlasu jako sedmadvacetiletý bek. Karlssonův spoluhráč a krajan Frederik Claesson je přesvědčený, že fanoušci Ottawy měli v hledišti převahu. Statisticky takové tvrzení samozřejmě dokázat nelze. 

Avšak jestliže Claesson říká pravdu, pak není pochyb, který z mužů Senators lákal hokejové nadšence do hlediště nejvíc. Ani kapitán Colorada a stockholmský rodák Gabriel Landeskog si neužíval tak velkolepé pozornosti. Jestliže byl ve Švédsku o někoho výraznější zájem než o Karlssona, pak jen o nehrající legendy Petera Forsberga, Daniela Alfredssona, Matse Sundina či Nicklase Lidströma.

Čtyři body za dva zápasy

„Je nejlepší obránce na světě a tohle je jeho země,“ komentoval stroze Karlssonovy výkony ottawský trenér Guy Boucher. „Švédsko hokej miluje, takže se není čemu divit, za poslední léta tady vychovali spoustu výborných hokejistů. Erik patří mezi velká jména švédského hokeje, ačkoli jeho kariéra ještě není zdaleka u konce.“ 

Šikula s číslem 65 na zádech ve druhém mači proti Avalanche asistoval dvakrát, stejně jako o zápas dříve, kdy si připsal druhou nahrávku u rozhodujícího gólu v prodloužení. Jak jinak než z hokejky Marka Stonea. Za dva duely na švédském území tedy Erik Karlsson posbíral čtyři kanadské body. Ovšem, jak to tak bývá, ne vše se povedlo. Klíčový bek Ottawy například v první části druhého zápasu propadl během vlastní přesilovky na modré čáře, čehož využil coloradský Blake Comeau. Ten ujížděl sám na branku a skóroval.

Nicméně pozitiva u Karlssona převažovala. Nadále byl tím hráčem, který Ottawu na jaře dostal skoro až do finále Stanley Cupu. „Zhruba 95 % času stráveného na ledě dělá jen správné věci,“ chválí nového spoluhráče Matt Duchene. „I když předvede jednoduchou akci, dokáže poslat puk do branky, je neskutečně zručný. Například nahrávka na Stonea byla naprosto fantastická,“ rozplýval se útočník, jenž ještě nedávno oblékal dres Colorada.

Kdo nevěděl, co ofenzivní obránce pro Švédsko znamená, po uplynulém víkendu už tuší. „Stal se vítězným typem, lídrem a měli by tady na něj být hrdí,“ míní Guy Boucher. „Nadšení, které nad ním lidé projevují, si bezpochyby zaslouží.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.