bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Prokletí druhé sezóny se zatím Ondřeji Palátovi vyhýbá

4. prosince 2014, 18:10

Jan Prošek

Příběh Ondřeje Paláta dokazuje, že poctivým tréninkem a tvrdou prací se může hráč z České republiky probojovat do National Hockey League. Vítkovická juniorka, Drummondville Voltigeurs, Norfolk Admirals, Tampa Bay Lightning, Syracuse Crunch a od sezóny 2013-2014 stabilně Tampa. Tak vypadala cesta z hokejového suterénu až na výsluní. Nebylo to jednoduché, ale dokázal se s tím vypořádat. Další obtížná věc ho čekala před letošním ročníkem. Vyhnout se prokletí druhé sezóny.

Do loňské sezóny nastoupil s trochou nadsázky jako anonymní mladý hráč, jehož jméno se museli naučit vyslovovat komentátoři všech týmů National Hockey League. Vynechal jediné utkání svého týmu, celkem tedy odehrál jednaosmdesát zápasů. Vstřelil 23 branek a na 36 přihrál. Zaznamenal padesát devět kanadských bodů. Svým uměním, pohybem i přehledem o hře ohromil značnou část hokejové veřejnosti nejen v Tampě. Byl vážným adeptem na zisk Calder Trophy. V hlasování skončil druhý za hráčem Colorada Nathanem MacKinnonem.

On sám moc dobře věděl, že si laťku v NHL nastavil hodně vysoko, a tak nebude snadné na předchozí výkony navázat. Neponechal nic náhodě, v létě se pilně připravoval na nadcházející sezónu. Například na konci srpna si vyrazil na Virginia Beach, kterou zná z působení v Norfolku. Mnoho hodin trávil také v posilovně, což je pro jeho hru výrazné plus. Stal se z něho dobře silově vybavený hráč nemající strach jít do osobního souboje.  Další jeho předností je, že má ve zvyku se vracet a patří mezi kvalitně bránící útočníky.

V probíhajícím ročníku nevynechal ani jediné utkání Tampy, propracoval se do druhé formace, hraje s Tylerem Johnsonem a Nikitou Kucherovem.  Podle statistik je patrné, že si vzájemně vyhovují a rozumí. Rodák z Frýdku-Místku vstřelil sedm branek a na jedenáct přihrál. Některé góly byly vyloženě ukázkové. V tabulce pravdy, která se sleduje spíše u obránců, má kladnou patnáctku. V tomto ohledu mu patří čtvrté místo v NHL.

U hokejistů platí, že pokud se povede jedna sezóna, bývá těžké si výkonnost udržet. Takových pádů nažil hokejový svět stovky. V případě Ondřeje Paláta podobná situace pravděpodobně nehrozí, naopak by se loňským statistikám a výkonům mohl přiblížit, ne-li být ještě lepší. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.