bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proti komu jinému? Brodeur se vysmál provokatérům a vychytal první triumf za Blues

7. prosince 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

Za stavu 3:0 pro domácí začali fanoušci v Nassau Coliseum jízlivě pokřikovat: "My chceme Martyho." Toužili po tom, aby Jakea Allena v kleci St. Louis Blues nahradil Martin Brodeur. Věřili, že by se dočkali pořádné potupy na úkor starého známého. Brodeur do boje naskočil, nicméně efekt byl naprosto opačný. Legendární gólman zmrazil ofenzívu Ostrovanů, okradl New York o dva body a sám si přilepšil o 20 tisíc dolarů.

Takový bonus totiž kanadský veterán inkasuje za každé vítězství v nové uniformě. To první včera vychytal proti svému nejoblíbenějšímu soupeři, Islanders dokázal porazit už dvaapadesátkrát, žádný jiný tým se nemusel před jeho uměním sklonit vícekrát. "Cítím se skvěle. Je to úžasná chvíle v mé kariéře. Zase chytám a slavím premiérovou výhru. Fakt jsem nadšený," jásal Marty.

Do hry šel za stavu, který se blížil zoufalosti. Bluesmani ztráceli tři branky, proti svému bývalému brankáři Jaroslavu Halákovi se nemohli prosadit, New York sebevědomě kráčel za dvanáctou výhrou za sebou. Jenže pak se v kabině otočil Ken Hitchcock na Brodeura a vytáhl své trumfové eso. "Řekl mi: Jdi na to, Marty," culil se spokojený a trochu zaskočený gólman. Proč?

 "Nevracel jsem se, abych nevyhrával. Ale tohle vítězství je nečekané. Do zápasu jsem nešel od začátku. Ale samozřejmě ho beru," vysvětloval. Ostrované zaměstnali Brodeura 15 střelami, do sítě prošla jediná a to ještě s notnou porcí štěstí. Na brankářského mistra vyzrál John Tavares rychlou backhandovou kličkou a následnou střelou nad lapačku při přesilové hře.

To už na ukazateli skóre nesvítilo 3:0, ale 4:3. St. Louis předtím dokázalo, povzbuzeno Brodeurovou přítomností na ledové ploše, vymazat třígólovou propast. "Když jsme srovnali na 3:3, říkali jsem si, že je to můj zápas. Nebylo cesty zpět," vyprávěl 42letý kmet zámořským novinářům. "Kvůli takovému pocitu jsem se do NHL vracel. Nechtěl jsem se ho vzdát."

Jeho dlouhodobá bilance proti Islanders? Z 91 zápasů jich 52 vyhrál, průměrně inkasoval 2,22 branky na utkání, kryl 91,2 % ran a 10krát se radoval z čistého konta. Pokud chcete vědět, kdo je, alespoň podle počtu vítězství, Brodeurovým druhým a třetím nejoblíbenějším protivníkem, pak vězte, že se jedná o Philadelphii Flyers a New York Rangers, další členy bývalé Atlantické divize.

Brodeur si pro první "skalp" za St. Louis skutečně nemohl vybrat lepšího soka. A to samé můžeme říci o aréně. Nikde jinde než právě v Nassau Coliseum (samozřejmě kromě hal, kde měli své útočiště New Jersey Devils) se tolikrát neradoval z dvoubodového zisku. Je skoro symbolické, že kariéry stařičkého stadionu a hvězdného gólmana se nejspíše uzavřou ve stejný rok..

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.