bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Průkopník mezi nižšími. Brian Gionta končí svoji bohatou kariéru

25. září 2018, 10:00

Šimon Rogner

Nikdy nepatřil mezi nejvyšší hokejisty, přesto dokázal Brian Gionta prostřídat čtyři kluby, odehrát přes 1000 zápasů a stát se kapitánem jednoho z nejslavnějších týmů i americké reprezentace na Olympijských hrách. A včera, po 16 sezónách strávených v NHL, oficiálně ukončil svoji profesionální hokejovou kariéru.

„Oznamuji dnes konec své kariéry. Těším se na to, že budu moci více času strávit se svojí rodinou a zároveň se menší částí podílet na chodu organizace. Těším se na příští kapitolu své kariéry,“ začal Gionta včerejší tiskovou konferenci.

Devětatřicetiletý Američan strávil nejdelší část své kariéry v týmu, jenž ho v roce 1998 draftoval – New Jersey. Poprvé oblékl dres Devils během sezóny 2001/02 a hned o ročník později mohl slavit zisk Stanley Cupu. K němu už se nikdy nepřiblížil, i když se s Montrealem dvakrát dostal až do finále konference.

Ke Canadiens přešel v létě 2009, když se dohodl na pětileté smlouvě. Od sezóny 2010/11 mu trenéři svěřili roli kapitána mužstva, s níž dovedl Habs v roce 2010 a 2014 do konferenčního finále. Pokaždé ovšem narazil a počínaje ročníkem 2014/15 musel vyřazovací boje opět na chvíli oželet.

Právě tehdy se totiž rozhodl podepsat tříletý kontrakt s Buffalem. To pro něj bylo důležité především z důvodů blízkosti domů do Rochesteru, který leží něco málo přes 100 kilometrů od Buffala a zároveň v něm hraje farmářský tým Sabres.

V dresu Šavlí, stejně jako v předchozích čtyřech sezónách v Montrealu, vyfasoval kapitánské céčko a snažil se mladému týmu s nastupující hvězdou Jackem Eichelem pomoci v přestavbě a návratu mezi celky pomýšlející na play off.

„Když jsem vyrůstal, sledoval jsem ho a najednou z ničeho nic jsem během svých prvních let v NHL seděl vedle něj v šatně. Bylo to skvělé. Měl neuvěřitelnou kariéru a jsem šťastný, že jsem mohl být její součástí,“ prohlásil Eichel pro server The Buffalo News.

V Buffalu se ovšem před loňským ročníkem rozhodli mu nenabídnout novou smlouvu. Gionta nezakotvil ani v jiném týmu a začátek sezóny tak začal přípravou na Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Na nich se představil jako kapitán mladé americké reprezentace, jež nakonec ve čtvrtfinále podlehla českému národnímu týmu.

V pěti utkáních sice nezaznamenal jediný bod, ale i přesto si vybojoval smlouvu v Bostonu. Za něj odehrál 20 utkání se ziskem dvou gólů a sedmi bodů, do dalšího jednoho zápasu pak nastoupil v play off, ve kterém Bruins narazili ve druhém kole na Tampě.

Gionta nakonec zakončil svoji kariéru v NHL s 595 body (291+304) v 1026 zápasech. Dalších 68 bodů nasbíral v bojích o Stanley Cup, stačilo mu na to 113 střetnutí. Nejlepší ročník zažil v letech 2005 až 2006, kdy vstřelil 48 gólů, a překonal tak klubový rekord Devils stanovený Petem Verbeekem v sezóně 1987/88 (46).

Na závěr se sluší připomenout jeho nezanedbatelný příspěvek k emancipaci výškově menších hokejistů. Byl to právě on, Daniel Briere a Martin St. Louis, kteří nesou nezpochybnitelné zásluhy na tom, že týmy přestaly ohrnovat nos nad nižšími hokejisty. A jak je vidět na příkladu třech zmíněných pánů - či dnešní generace hvězd typu Patricka Kanea a Johnnyho Gaudreaua - tato změna se vyplatila.

„Existuje mnohem více hráčů, kteří mají větší šanci, jsou draftováni vysoko i přes svoji výšku a dostávají příležitosti. Doufám, že jsem k tomu mohl alespoň trochu přispět,“ zakončil 170 cm vysoký Američan.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.