bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Průšvihy i trefy do černého. Co můžou Devils čekat od Guseva?

1. srpna 2019, 10:00

Jiří Lacina

Případ se trochu vlekl, v Las Vegas marně hledali s Nikitou Gusevem shodu na nové smlouvě. Nakonec to vzdali a pustili práva na ruskou hvězdu do New Jersey. Devils letos pořádně zbrojí, do nadcházející sezóny půjdou silní. Otázka zní, co mohou od Guseva čekat?

Převládá názor, že jde o nejlepšího současného hokejistu mimo NHL. Kontinentální hokejová liga nesporně má svou kvalitu, Gusev nebude první ani poslední hvězdou, která odešla západním směrem. Co činí jeho případ specifickým, je fakt, že je v sedmadvaceti letech hráčem na vrcholu sil. Takových borců už nepřebíhají zástupy, nicméně pár se jich najde.

Co předvede hvězda Petrohradu za Atlantikem?

Může to být úspěšná story i zklamání. Průšvih i trefa do černého. Jak jsme u Rusů zvyklí. Fanoušci Devils nepochybně věří ve šťastné manželství. Loni byl Gusev s 82 body se 13 bodovým náskokem nejproduktivnějším hráčem východní soutěže. S 65 asistencemi neměl konkurenci ani mezi nahrávači. Srovnejme ho s jinými ruskými přeběhlíky, kteří byli v době přestupu už hotovými hráči.

Radulov, Panarin, ale taky Šipačov nebo Ničuškin

Skvělé by bylo, kdyby napodobil Alexandra Radulova nebo Artěmije Panarina. Radulov se vracel za moře ve třiceti letech. Doma měl královské podmínky, ale marná sláva, jenom o penězích to není. První rok v Montrealu (54 bodů) dokázal, že NHL hrát může, další dva roky v Dallasu (pokaždé 72 bodů) se ještě zlepšil. Letos dokonce ztratil 12 utkání a dostal se tak na průměr přes jeden bod na zápas. Pravdou je, že z předešlých let už měl s NHL zkušenosti.

Panarin odcházel v necelých 24 letech. Byl to objev managamentu Blackhawks, kde okamžitě zapadl. Možná lépe, než si v Chicagu přáli. Rus měl být hlavně náhradou za odcházející hráče, na které nebyly peníze. Jeho kvalita byla ale tak vysoká, že brzo nezbývalo ani na něj. Po čtyřech sezónách v Chicagu a v Columbusu nyní zvolil na volném trhu Rangers, s nimiž podepsal lukrativní smlouvu.

Povedl se také comeback Jevgenije Dadonova. Po třech letech (2009-12) zámořského paběrkování se vrátil domů, kde vyzrál ve výborného hráče. Předloni nastoupil opět na Floridě a tentokrát už se prosadil. Na 65 bodů z minulého ročníku navázal letos 70 body. Spolu s Huberdeauem a Barkovem patřil k tahounům mužstva Panthers.

Méně se vydařil návrat Ilji Kovalčuka, který měl asi nejhvězdnější status a taky nejlepší statistiky z minulého působení v NHL. Bohužel se stále nezbavil sobeckých manýrů, brzo ztratil s trenérem společnou řeč a zůstával často mimo hru. 26 záporných bodů byl druhý nejhorší výsledek u Kings.

Nevyšly ani jiné přestupy. Vyložený provar byl Vadim Šipačov, zamýšlený mazák do slepence rodícího se nováčka z Las Vegas. Byla z toho blamáž a otrávený návrat domů. V NHL nastoupila hvězda KHL jen ke třem zápasům a v nynějších dvaatřiceti letech už asi sotva rozšíří bilanci jediné vstřelené branky.

Mezi nevydařené lze počítat také pokusy angažovat pětadvacetiletého Sergeje Plotnikova, jenž ve 45 zápasech za Pittsburgh a Arizonu nevstřelil ani jeden gól. Neslavně dopal rovněž o dva roky mladší Valerij Ničuškin, jehož kdysi Jaromír Jágr označil za adepta na nejlepšího hokejistu světa. Po dvou letech v CSKA Moskva se loni vrátil do Dallasu a zanechal za sebou vskutku kuriózní zápis: v 57 zápasech nasbíral 0+10.

Jak dopadne ďábelský pokus s Nikitou Gusevem, vytušíme už za pár měsíců.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.