bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

První letošní arbitráž skončila remízou. Trouba dostal rok a 5,5 miliónů

23. července 2018, 8:00

Šimon Rogner

První letošní arbitráž skončila remízou. Winnipeg Jets a obránce Jacob Trouba se včera večer dozvěděli rozhodnutí nezávislého arbitra, který americkému obránci přisoudil roční smlouvu s platem ve výši 5,5 miliónů dolarů. Tryskáči mají nyní čas do úterního večera kontrakt podepsat, nebo ho odmítnout. Není ale důvod si myslet, že generální manažer Kevin Cheveldayoff na arbitrážní výsledek nepřistoupí.

Čtyři versus sedm. Takový poměr v představách Jacoba Trouby a Winnipegu byl údajně ve vyjednáváních o novém kontraktu. Arbitrážní slyšení – první z původně 44 naplánovaných – nakonec skončilo plichtou. Ani jedna ze stran ale nemusí smutnit.

Jets budou v příští sezóně patřit k favoritům na Stanley Cup, a ačkoliv se o místo pod platovým stropem zatím nemusí bát, 5,5 miliónů je za všestranného chytře hrajícího pravorukého zadáka (takový prototyp ideálního obránce) slušná hodnota, jež dovolí klubu nakupovat během uzávěrky přestupů. Problémy po příštím ročníku, kdy kontrakty končí Patriku Lainemu, Blakeu Wheelerovi, Tyleru Myersovi a Kylu Connorovi, to však neřeší.

Spokojený může být i sám Trouba. Rodák z Michiganu, jenž se před sezónou 2016/17 nemohl na kontraktu dohodnout tak dlouho, až neodehrál prvních 15 zápasů, má totiž potenciál být klíčovým hráčem u jednoho z favoritů Západní konference, a nezklame-li ho zdraví, může si příští rok říci i o více než sedm miliónů.

Čtyřiadvacetiletý Američan odehrál v minulém ročníku 55 zápasů a zaznamenal 24 bodů (3+21), další tři přidal v 17 utkáních play off. Pravidelně chodí na přesilovky i oslabení a Joshem Morrisseym tvořil obranný pár, který kouč Paul Maurice nasazoval proti elitním lajnám soupeře. I tak si udržel pozitivní pokročilé statistiky a byl produktivní směrem dopředu.

Jets začala doručením rozhodnutí nezávislého soudce 48 hodinová lhůta, během níž mají čas se rozhodnout, zda na podmínky kontraktu přistoupí, nebo ho odmítnou a dovolí Troubovi se stát nechráněným volným hráčem. To ale nehrozí, takže příští rok očekávejte další vyjednávání.

Jedinou změnou bude chybějící právo na arbitráž, Trouba totiž zůstane chráněným volným hráčem, na něhož se bude vztahovat možnost offer sheetu. Na jednu stranu tak Jets posílí díky absenci arbitráže, na druhou stranu si ale Trouba může díky skvělé sezóně a teoretickému riziku offer sheetu vybudovat lepší pozici, než jakou měl letos. (I když generální manažeři offer sheet příliš nevyužívají a bylo by to překvapivé).

Winnipeg může litovat toho, že se s Troubou nedohodl na dlouhodobější smlouvě, která by sice možná měla vyšší plat nyní, ale za pár let by se ukázala jako výhodná, ale klub sází na svoji silnější pozici a na to, že ostatní manažeři nebudou chtít obětovat několik voleb v draftu v podobě kompenzace za offer sheet. Trouba ztratil právo na arbitráž, ale dostane skoro dvojnásobek svého předchozího platu a svými výkony v příští sezóně může svoje argumenty pro vyšší mzdu potvrdit.

Hodnocení? Remíza, odveta se koná příští léto.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.