bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Prvním cílem je postup ze skupiny, tvrdí Pešán. Dvacítka startuje MS proti Rusku

26. prosince 2017, 15:02

Václav Jáchim

Období příprav je pryč, reprezentační dvacítka jde dnes od 18 hodin českého času poprvé do boje na mistrovství světa. V hale Key Bank Center v Buffalu vyzve Rusko, tedy bronzového medailistu z minulého šampionátu v Montrealu. "Jsme rádi, že už turnaj začíná. Během kempu v Niagara Falls jsme všechno zaměřovali právě na dobrý vstup do mistrovství světa. Všichni se těšíme," řekl hlavní kouč Filip Pešán.

Čeští reprezentanti se na Štědrý den přesunuli do Buffala, zabydleli si kabinu v aréně, kde jsou doma hokejisté místních Sabres. A také se ubytovali v hotelu Hyatt Regency. Vánoční svátky si výprava připomněla slavnostní večeři a následným rozbalováním dárku, poté už všichni zaměřili pozornost k turnaji. V pondělí mužstvo poprvé trénovalo v dějišti turnaje.

Český výběr má zatím o malinko širší kádr, než je počet míst na oficiální soupisce. "Chceme si nechat rezervu, počkáme, jak bude vypadat zdravotní stav. Všechny hráče hned na úvod nezapíšeme," připomněl Pešán. Dva hokejisté se na soupisku nevejdou, kapitánem mužstva je Marek Zachar. Velkou premiéru na šampionátu obstará z českého pohledu duel proti sborné.

Reichel dostal od Ježíška koště, Kaut slipy


Dvacítka soka dobře zná, během sezony i v předtím mladších kategoriích se junioři utkali s Rusy několikrát. "Bude to velice nepříjemný soupeř, očekávám, že jeho hra bude vycházet z důsledné defenzivy. Zřejmě se nebude hrát hokej nahoru a dolů, ale uvidíme. My se soustředíme hlavně na svůj výkon. Hodně jsme pracovali na organizaci hry, na systémových věcech. Do turnaje jdeme s tím, že budeme bojovat o každý bod," potvrdil hlavní trenér.

Reprezentanti by rádi vykročili podobně úspěšně jako jejich předchůdci loni, kteří v první bitvě zdolali obhájce světového zlata Finy. "Naším prvním cílem je postup ze skupiny, tomu všechno podřizujeme," upozorňuje Pešán. Na tiskové konferenci před odletem do zámoří hovořil také o dalších případných metách a snech. "Víme, že dvacítka čeká dlouho na medaili. Samozřejmě uděláme maximum, abychom uspěli. Pokud se sejde dobrá chemie s optimální formou a dalšími faktory, pak nás to na tyhle pozice může dovést," poznamenal

Juniorský národní tým ovšem na prahu hlavní akce sezony nemá velké oči. Chce skolit Rusy a dobře odstartovat. Dva dny poté čeká dvacítku Švédsko, tedy další papírový favorit základní skupiny. "Zatím nedokáži říci, jestli je výhoda, že máme silné soupeře hned na začátku. Možná by mohlo být plus, že hrajeme jen s evropskými soupeři. Na druhou stranu si myslím, že nebude vůbec jednoduché postoupit. Bělorusové mohou mít kvalitní mužstvo, Švýcaři – to je extrémně nebezpečný tým. A o Švédsku a Rusku se nemá cenu bavit. Pro mě je to trošku schizofrenní situace. Vím, že nebude lehké postoupit ze skupiny, zároveň strašně toužím udělat výsledek a medaili," uvedl Filip Pešán.

Daniel Kurovský: Dokážu to omotat poslepu?


Proti Rusku půjde o ostrý začátek se vším všudy. "Kdybychom je zaskočili, to by se mi samozřejmě líbilo," usmál se hlavní kouč. "Se Švédy se dá také sehrát velmi kvalitní zápas. My si můžeme vyzkoušet spoustu věcí, které nám paradoxně mohou pomoci proti soupeřům ve druhé polovině skupiny. Ale uvidíme, také to může být úplně obráceně."

Dvacítka se ve skupině postupně utká s Ruskem. Švédskem, Běloruskem a Švýcarskem. Nejlepší čtyři mužstva postoupí do play off, poslední týmy skupin čeká série o udržení na dvě vítězná utkání. Favority šampionátu budou Američané a Kanaďané, velmi silné týmy mají Švédové a Rusové. Černým koněm by mohl být tým Finska, který má dostatek individualit a také touhu napravit zpackaný předchozí šampionát v Montrealu a Torontu, kde se Seveřané museli zachraňovat.

Výjimečnou událostí šampionátu bude historicky první utkání v rámci MS juniorů pod širým nebem, k němuž vyjedou zámořští rivalové Kanada a domácí výběr USA. Hrát se bude na stadionu New Era Field s kapacitou téměř 72 tisíc diváků, kde je doma tým amerického fotbalu Buffalo Bills. Atraktivní duel základní skupiny A, který bude reprízou finále minulého MS, je na programu 29. prosince od 21 hodin SEČ. Lze očekávat, že se odehraje před plným hledištěm. I díky tomu by se mohl turnaj zařadit k nejnavštěvovanějším v historii, přestože sedm utkání je naplánováno do haly Harborcenter s kapacitou jen 1800 diváků. Zbytek se odehraje v KeyBank Center s hledištěm pro 19.070 fanoušků.

Program MS dvacetiletých 2018:

Složení základních skupin:
Skupina A: USA, Kanada, Dánsko, Slovensko, Finsko.
Skupina B: Rusko, Švédsko, Česko, Švýcarsko, Bělorusko.

Úterý 26. prosince:

Skupina B:
18:00 Česko - Rusko (Key Bank Center)
20:00 Bělorusko - Švédsko (Harborcenter)
Skupina A (Key Bank Center)
22:00 Kanada - Finsko

Středa 27. prosince:

Skupina A (Key Bank Center):
02:00 Dánsko - USA
Skupina B (Key Bank Center):
21:00 Švýcarsko - Bělorusko

Čtvrtek 28. prosince:

Skupina A (Key Bank Center):
01:00 Slovensko - Kanada
18:00 Finsko - Dánsko
Skupina B:
20:00 Rusko - Švýcarsko (Harborcenter)
22:00 Švédsko - Česko (Key Bank Center)

Pátek 29. prosince:

Skupina A (Key Bank Center):
02:00 USA - Slovensko
21:00 Kanada - USA (New Era Stadium)
Skupina B (Harborcenter):
18:00 Bělorusko - Rusko.

Sobota 30. prosince:

Skupina B:
18:00 Česko - Bělorusko (Key Bank Center)
20:00 Švédsko - Švýcarsko (Harborcenter) 
Skupina A (Key Bank Center):
22:00 Finsko - Slovensko

Neděle 31. prosince:

Skupina A:
02:00 Dánsko - Kanada (Key Bank Center)
22:00 USA - Finsko (Key Bank Center)
24:00 Slovensko - Dánsko (Harborcenter)
Skupina B (Key Bank Center):
18:00 Švýcarsko - Česko

Pondělí 1. ledna:

Skupina B (Key Bank Center):
02:00 Rusko - Švédsko

Úterý 2. ledna:

18:00 čtvrtfinále (Key Bank Center)
20:00 o udržení - 1. zápas (Harborcenter)
22:00 čtvrtfinále (Key Bank Center)
24:00 čtvrtfinále (Harborcenter).

Středa 3. ledna:

02:00 čtvrtfinále (Key Bank Center).

Čtvrtek 4. ledna (Key Bank Center):

18:00 o udržení - 2. zápas
22:00 semifinále

Pátek 5. ledna (Key Bank Center):

02:00 semifinále
18:00 o udržení - případný 3. zápas
22:00 o 3. místo

Sobota 6. ledna (Key Bank Center):

02:00 finále

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech, v Buffalu je o šest hodin méně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.