bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rádi vás tu uvidíme. Islanders obdrželi nabídku ke stěhování do Hartfordu

5. února 2017, 20:00

Martin Schwarz

„Všimli jsme si, že váš klub možná bude po sezóně 2017-2018 potřebovat nový domov.“ Těmito slovy začínají pánové Daniel Malloy a Luke Bronin dopis ze 3. února, ve kterém pobízejí New York Islanders, aby změnili lokaci a přestěhovali organizaci směrem na severovýchod od New Yorku. Vycítili totiž šanci vrátit National Hockey League do Hartfordu, kde se nejlepší soutěž světa hrála naposledy v roce 1997.

Není to tak dávno, co jsme psali o newyorském klubu a jeho možném – a zároveň opětovném - stěhování do jiné haly. Teprve minulou sezónu Islanders prohlásili Barclays Center v Brooklynu za domácí svatostánek, ale není vyloučeno, že jí už za několik měsíců dají sbohem a šáteček. Zatímco ostatní spekulují, kam majitelé Isles přesunou, ve státě Connecticut dostali odvážný nápad. Na nic nečekali, bez většího rozmýšlení jej pustili do světa.

Daniel Malloy, guvernér Connecticut a starosta města Hartford Luke Bonin dali hlavy dohromady, společně sepsali poměrně krátký dopis, který adresovali přímo do rukou všech tří majitelů jedné ze dvou hokejových organizací, jež nesou název New Yorku. V textu ze začátku tohoto měsíce mimo jiné stojí: Uvědomujeme si, kolik problémů budete muset řešit při volbě místa, se kterým spojíte budoucnost Islanders. Nicméně bychom vám rádi nabídli hartfordskou XL Center jako lokalitu příštího působení.

>>Islanders budou znovu hledat nový domov. V Barclays Center už jsou nechtění

Dále dva vlivní muži přislíbili možnost dlouhodobé spolupráce a také vylepšení arény, pod jejímž krovem aktuálně působí třeba mančaft AHL Hartford Wolf Pack (dříve i Connecticut Whale), který je mimochodem farmou rivala Rangers. V Hartfordu už dělají vše pro to, aby sportovní palác vyhovoval standardům NHL, rekonstrukce je nyní soustředěna na kvalitu ledové plochy a mantinelů. Malloy s Boninem přikládají i další argumenty, proč by si Newyorčané měli najít důvod k přesunu o více než sto mil dále.

Zmiňují příjem domácností v Hartfordu a jeho okolí. Pětatřicet procent z nich disponuje částkou 100 tisíc a více dolarů ročně. Více než milion potenciálních fanoušků to má do XL Center méně než třicet minut cesty a další tři miliony dorazí na hokej do hodiny. A co teprve počet společností (o penězích vždy až na první místě, že ano), jež by měly zájem o podporu klubu NHL v Connecticutu.

S výčtem výhod – ale samozřejmě i úskalí – bychom mohli pokračovat směle dál. Jako jedno z hlavních lákadel však guvernér a starosta použili fakt, že město dobře ví, kterak NHL chutná a spousta obyvatel Hartfordu ještě pamatuje dny, kdy jejich miláčci Hartford Whalers (dnešní Carolina Hurricanes, klub se do Raleighu stěhoval po konci sezóny 1996-1997, pozn. redakce) bojovali s dalšími vyzyvateli z National Hockey League. Jsou přesvědčeni o přetrvávající základně fanoušků.

Finanční i divácký potenciál Hartford jistě má. Ale je úprk Islanders z New Yorku vůbec reálný?

„Velmi by nás potěšilo, kdybychom se společně sešli a celou záležitost prodiskutovali, stejně tak bychom měli možnost vám představit potenciál Hartfordu,“ stojí v jedné z posledních vět dopisu. Nápad vskutku odvážný, šance návratu NHL do Connecticutu po více než dvaceti letech dává fanouškům, kteří o nejkvalitnější hokej kdysi přišli, aspoň kapku naděje. Majitelé Islanders Scott Malkin a Jon Ledecky se však dříve nechali slyšet, že o přesunu z New Yorku neuvažují.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.