bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Radil vstřelil první gól v NHL a užíval si chvály ze všech stran

10. prosince 2018, 13:00

David Zlomek

Lukáš Radil v noci na neděli odehrál svůj šestý zápas v NHL. Podařilo se mu skórovat, a tak mohl slavit první gól a zároveň první bod v nejslavnější hokejové soutěži. Aby toho nebylo málo, svou brankou klání rozhodl. Pomyslnou třešničku na dortu si vychutnal, když byl po zápase vyhlášen jako první hvězda utkání.

„Měl jsem sen si v NHL zahrát. A ten se splnil. Dal jsem gól a vyhráli jsme, lepší už to být nemůže,” rozplýval se Radil po zápase. „Strávil jsem několik let doma v Česku a pak v Rusku. Vždycky jsem si chtěl zahrát v NHL. Dokázal jsem to, je to neskutečné.”

A vězte, že cestu k angažmá v kanadskoamerické NHL opravdu neměl jednoduchou. Po sedmi letech v Pardubicích se rozhodl udělat krok dopředu, když v roce 2015 zamířil do KHL, přesněji na prestižní adresu Spartaku Moskva. Po povedených sezonách, kdy se prosazoval i v národním týmu, o něj letos v létě projevilo zájem San José. Sezonu zahájil na farmě, odkud byl 20. listopadu povolán do hlavního týmu. 

V týmu Sharks je točení sestavou častou věcí. Čtvrtá formace, ve které Radil hraje, se měnila často a měla hodně podob. Radil ale po pár zápasech vypadá, že by se mohl prosadit na delší dobu.

I díky onomu vítěznému gólu, který překlopil bláznivé utkání s Coyotes na stranu Sharks. San José totiž vedlo už 3:0, jenomže domácí Arizona dokázala srovnat. Do konce chybělo šest minut, když Radil vstřelil gól a stal se hrdinou.

„Pro každého je NHL splněním snu. Navíc teď dal gól, který byl parádní,” chválil svého spoluhráče Evander Kane. „Pokaždé, co je v sestavě, přináší do týmu něco pozitivního. Je velký a silný, takže vyhrává spoustu soubojů.”

Pro všechny v NHL je nováček. Avšak, jak víme, přišel z Evropy a je mu už 28 let. Výsledkem je, že je prostě jiným nováčkem, než na jakého jsou za mořem zvyklí. Už je zkušený, a tak ví, jak nejlépe využívat svou velikost a jak se v soubojích chovat.

„Není typickým nováčkem. Má zkušenosti z Ruska, je to chlap,” má stejný názor trenér Peter DeBoer. „Hraje tvrdě, ale na to, jak je velký, se velmi dobře pohybuje. Je chytrý, svědomitý. Dáte ho na led s klidným vědomím, což není u nováčků zvykem.”

Tahle všechna slova se v sobotu potvrdila. Na gól se totiž nadřel a zasloužil si ho. Skvěle se vyhýbal obráncům, hrál chytře a cpal se před bránu. „Hraje se s ním skvěle,” řekl jeho parťák z útoku Barclay Goodrow. „Drží puk a nenechá si ho jen tak vzít, navíc dobře brání.”

A když ve třetí třetině objel branku a bekhendem překonal brankáře, mohl přijít zasloužený výbuch radosti. „Strašně moc makal, aby se do NHL dostal. Byl odměněn krásným gólem,” byl za svého svěřence rád DeBoer.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.