bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rady pro Pittsburgh. Kudy vede pro Crosbyho partu cesta zpátky na trůn?

20. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Zametli s nimi. Proti newyorským Islanders ani náznakem nepřipomínali mančaft, který před dvěma lety obhájil Stanley Cup a působil téměř neporazitelně. Tučňáci z Pittsburghu se loučili s play off v nejkratší možné době - po čtyřech zápasech, které potvrdily, že kádr nedávných šampionů potřebuje doznat (zásadních) změn.

Říká se, že po bitvě je každý generál.

A těch generálů se po vyřazení Sullivanovy skvadry našlo vskutku nespočet. Sluší se ovšem naslouchat těm, jejichž erudice nespočívá jen ve psaní velkohubých komentářů na sociálních sítích.

Nad Penguins se zamysleli Adam Gretz z NBC Sports a také Matt Larkin z The Hockey News. Oba čtou současnou situaci v Pittsburghu trošku jinak, nicméně pokud se jejich doporučení pro GM Jima Rutherforda spojí, působí jako ten správný recept.

Need for Speed

Gretz upozorňuje na to, že Tučňáci ve jménu ochrany hvězd a zvýšení důrazu ztěžkli, zmohutněli a zpomalili. Přestali po ledě létat (byť by leckterý přírodovědec podotkl, že to stejně nikdy neuměli). Rutherford od obhajoby Stanley Cupu v roce 2017 mimo jiné přivedl Jamieho Oleksiaka, Jacka Johnsona, Erika Gudbrandsona či Ryana Reavese.

Nevyplatil se nikdo. Obrana přišla o své zásadní kvality - výbornou hru s kotoučem a skvělý pohyb. Reaves byl zase využíván koučem Mikem Sullivanem tak sporadicky, že se brzy pakoval pryč (v rámci výměny za Derricka Brassarda).

Zároveň odešli Carl Hagelin či Conor Sheary, dva famózní bruslaři, křídla, která dávala Tučňákům křídla. Rutherford všechny kroky činil s jasným záměrem. Už nechtěl, aby Sidneyho Crosbyho, Jevgenije Malkina, Phila Kessela a další otloukali soupeři v play off jako píšťaličku. Jenže daň za to, že bude kádr bude tvrdší a důraznější, byla příliš vysoká.

Gretz je přesvědčený, že aby se ve Steel City zase mohly slavit velké triumfy, musí hvězdné mužstvo zpět získat svou vyhlášenou přednost. A tou je rychlost.

Vzor jménem Chicago Blackhawks

Larkin se zase zaměřil na zvyšující se věk Penguins. Nikdo nedokáže obelhávat čas věčně, byť čtyři góly Jaromíra Jágra do sítě Českých Budějovic by nejednoho přesvědčily o opaku.

Pittsburgh se podle Larkina dostal do stejné fáze, jakou si nedávno prošli chicagští Blackhawks. Po Stanley Cupu v roce 2015 následně vypadli z play off po napínavé sedmizápasové sérii, načež další rok neuhráli ani mač a poté chyběli ve vyřazovacích bojích úplně. Dvakrát za sebou.

Budoucnost je ovšem příznivá.

Stále mají největší esa Jonathana Toewse s Patrickem Kanem v produktivním věku (dokonce letos odehráli z hlediska bodů své nejlepší sezony) a k tomu už se chlubí mladými nadějemi Alexem DeBrincatem a Dylanem Stromem. Obranu pak má osvěžit Adam Boqvist.

Pittsburgh nikoho takového za Crosbym, Malkinem a Letangem  nemá. Ve jménu okamžitého úspěchu - zcela logicky a legitimně - Tučňáci rozposlali své nejlepší draftové výběry po celé lize.

V prvním kole nevybírali čtyři roky.

Larkin navrhuje, aby Penguins šli stejnou cestou jako Černí jestřábi z Windy City a klidně obětovali jednu, dvě sezony, aby se vyhnuli dlouholetému období průměrných výkonů a rovnou se vrátili na vítěznou vlnu.

Bude to obnášet těžká rozhodnutí. Odchod některého z tuze kvalitních borců, například Kessela. 

Výsledek, pokud zároveň Rutherford bude vybírat hlavně rychlíky vhodné do Sullivanova systému, by ale měl stát za to.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.