bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Razantní změna v Bostonu! Claude Julien odvolán z pozice hlavního kouče

7. února 2017, 17:30

Filip Ardon

Generální manažer Don Sweeney se odhodlal k radikálnímu kroku a odvolal od Bruins trenéra Clauda Juliena, který u týmu působil již desátou sezonu! Sweeney tak zareagoval na vysoké riziko, že se tým z Original Six nepodívá již potřetí v řadě do vyřazovacích bojů. Do uvolněné pozice byl prozatím jmenován dosavadní asistent Bruce Cassidy.

Claude Julien byl aktuálně nejdéle působícím koučem týmu NHL, když si v Bostonu odbýval již svoji desátou sezonu. Tu už ale nedokončí. Kouč, který dovedl tým v roce 2011 až ke Stanley Cupu a v roce 2013 se s ním probojoval znovu až do finále, byl totiž 7. února odvolán ze své funkce. Odvolání přišlo po prohraném utkání s Torontem, které je hlavním bostonským konkurentem v boji o play-off. Claude Julien se tak stal čtvrtým koučem, který byl letos odvolán z funkce. Stejný osud potkal Kena Hitchcocka v St.Louis, Gerarda Gallanta u Panthers a Jacka Capuana u Islanders.

Julien vedl Bruins z pozice trenéra celkem do 759 utkání, v nichž si připsal 419 vítězství. Na takové číslo před ním nedosáhl žádný z trenérů Bostonu. Julien navíc dotáhl tým do play-off v prvních sedmi ročnících, kdy stál na střídačce. Poslední dvě sezony ale přinesly zklamání a hrozilo, že další přijde i letos.

Bruins jsou totiž v tabulce Východní konference až devátí a v Atlantické divizi se nacházejí na čtvrté příčce, přičemž mají odehráno více utkání než jejich divizní konkurenti. Boston má v této sezoně veliké problémy v koncovce, a přestože v průměru vyšle nejvíce střel na branku z celé NHL, ve střílení gólů je až na sedmnáctém místě. Další veliký problém mají navíc medvědi v brankovišti, kde podává dobré výkony pouze týmová jednička Tuukka Rask. Ostatní gólmani zůstávají za očekáváním. Bostonu tak znovu reálně hrozí, že se do play-off nepodívá, což je hlavním důvodem, proč přišel Sweeney s takto razantním krokem. Poslední kapkou se ukázalo být utkání proti Maple Leafs, s nimiž bojují Bruins o postup do vyřazovacích bojů a kterým podlehli 5:6.

Povýšení se tak dočkal asistent trenéra Bruce Cassidy, který je u týmu teprve první sezonu. Právě jeho totiž jmenoval generální manažer prozatímním hlavním koučem. Cassidy působil v této pozici po dobu pěti sezon v týmu AHL Providence Bruins. Za tuto dobu si do svých trenérských statistik připsal 207 výher ze 380 utkání. Vzhledem k tomu, že Providence funguje jako farmářský tým Bostonu, má Cassidy bohaté zkušenosti s řadou hráčů. Jeho koučování si již vyzkoušeli Ryan Spooner, Colin Milller, Kevan Miller, Torey Krug, David Pastrňák a řada dalších hráčů Bruins.

Cassidy ovšem není úplným nováčkem, co se týče koučování v NHL. V sezoně 2002-03 dovedl tento jednapadesátiletý kouč Washington Capitals až do prvního kola play-off, v následujícím ročníku byl ale ze své pozice odvolán.

Otázkou zůstává, který z týmů sáhne po Claudu Julienovi. O jeho trenérských kvalitách hovoří i fakt, že byl asistentem trenéra na posledním World Cupu, kde dokráčel s Kanadou až pro vítězství. Ze stejné pozice navíc Julien získal zlato i na Olympijských hrách v Soči. Dá se tedy očekávat, že o něho bude v NHL ještě pořádný zájem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.