bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Red Kelly: Osminásobný šampión, útočník i obránce. Nejúspěšnější „nemontrealský“ hokejista

3. května 2019, 12:00

Jiří Lacina

Před necelými třemi lety oplakal hokejový svět Gordieho Howea, před dvěma měsíci Teda Lindsayho a nyní přichází o další výraznou tvář detroitské hokejové komunity a pevný článek vítězné dynastie Red Wings padesátých let. Ve čtvrtek opustil svět osminásobný vítěz Stanley Cupu Red Kelly. Bylo mu 91 let.

Hráčská kariéra Reda Kellyho je rozdělena mezi dva kluby. Čtyři prsteny za pohár získal s Detroitem, čtyři s Torontem. Osm titulů je nejvíc mezi všemi hráči, kteří nikdy nehráli za Montreal Canadiens. Jedinečný je i podíl na dvou oficiálně uznaných dynastiích, z nichž ani jedna nepatří do historie Habs. Čtyři triumfy se dvěma různými týmy, to je historický unikát.

„National Hockey League truchlí nad ztrátou Leonarda ‚Reda‘ Kellyho, muže, jehož kariéra nesnese srovnání. Není žádným tajemstvím, že se Red na stém výročí NHL 2017 těšil velké oblibě fanoušků. Užasle jsem sledoval úctu a respekt, jakou mu vyjadřovali hráči, a to přestože ho ani nemohli zažít na ledě,“ řekl vedle jiného na rozloučenou ligový komisař Gary Bettman.

Hokejový obojživelník

Ještě zajímavější je rozdělení Kellyho kariéry co do postů. V Detroitu totiž nastupoval na pozici beka, v Torontu se etabloval jako centr. V městě motorů hrával od svých dvaceti let, v letech 1947-60 tady strávil třináct sezón. Důvod, proč se ho klub zbavil, je jediný a má jméno Jack Adams.

Chlapík, po němž je dnes pojmenována cena pro nejlepšího trenéra, postavil možná nejsilnější tým v historii Red Wings a posléze ho i docela zničil. Adams byl cholerik non plus ultra. Po zápase, kde Detroit prohrál 3:5, vyplísnil postupně všechny, včetně autora všech tří branek Gordieho Howea: „A ty! Ty taky! To sis to nemohl nechat na jindy, kdy by to bylo k většímu užitku?“

Trpěl až paranoidní obavou z Hráčské asociace, kterou zkoušel zformovat Ted Lindsay. Kvůli ní rozjel sérii nesmyslných výměn. Na Reda Kellyho došlo v okamžiku, kdy byl donucen hrát se zlomenou nohou a k tomu označen za viníka zpackané sezóny. Adamsem pochopitelně. Když se pak v novinách objevil článek, kde se žurnalista ptal, zda byl Kelly opravdu přinucen hrát se zlomenou nohou, hráčův osud byl zpečetěn.

Adams okamžitě vyměnil Kellyho k New York Rangers, jenomže třiatřicetiletý hokejista se vzepřel. Po probdělé noci zavolal zaměstnavateli, u něhož si v létě mezi sezónami přivydělával, zda může nastoupit nastálo. Po kladné odpovědi Adamsovi sdělil, že končí. Hokejový monarcha zuřil. Tehdejší ligový šéf Clarence Campbell později prozradil, že Adams chtěl Kellyho suspendovat, což by znamenalo doživotní zákaz působení v jakékoli hráčské, skautské, trenérské, manažerské nebo jiné funkci spojené s hokejem.

Do věci se naštěstí přimíchal Punch Imlach z Toronta. Tuhle možnost Kelly akceptoval. Z Ontaria pocházel, vlastnil tu ranč. Adams nabídku vyslyšel, třebaže výměna jeho nejlepšího beka nedávala valný smysl a odborníky byla hodnocená jako mimořádně hloupá. Jeden detroitský novinář nazval Kellyho přesun „nejblbějším trejdem největšího trejdaře všech dob“.

Plachý, málomluvný, ostýchavý

Situace bylo o to absurdnější, že Red Kelly patřil dlouho k Adamsovým stoupencům a oblíbencům. Především on a Gordie Howe zachovávali svému živiteli naprostou loajalitu. Odmítali Lindsayho podpořit v jeho snaze zformovat unii. „Mysleli si, že Adams je snad druhý Ježíš Kristus nebo co,“ říkal poněkud kysele první bojovník za hráčská práva.

Adams léta tvrdil Howeovi, že je nejlépe placeným hráčem v NHL, což nebyla pravda. Naivní Gordie mu věřil, přitom třeba Maurice Richard bral daleko víc. Problém Howea i Kellyho byl v jejich povaze. Jak dokázali na ledě opakovaně projevit hokejovou kuráž, jejich sociální odvaha byla nízká.

Oba vyrostli na farmě. Autor Howeova životopisu Roy MacSkimming popisuje oba muže jako: „ostýchavé, opatrně hovořící, zdvořilé a skromné“. Když přišel Kelly do NHL, dlouho prý budil úsměv třeba tím, že oslovoval novináře „Sire“. (Vyloženě podřízenecké oslovení svého pána – pozn.)

V Detroitu za sebou každopádně nechal skvostnou kariéru. Na obránce byl velmi produktivní. Ve striktně defenzivní éře přispíval v 70 zápasové základní části pravidelně 40-50 body za sezónu. V letech 1950, 52, 54 a 55 vyhrál Stanley Cup. V letech 1950-57 nechyběl v All Star Teamu, šestkrát v tom prvním. Čtyřikrát vyhrál Lady Byng Trophy pro největšího hokejového džentlmena. V roce 1954 se stal prvním držitelem Norris Trophy pro nejlepšího zadáka.

Z obránce útočníkem

Když Kelly procitnul z iluze o dobrých úmyslech svého šéfa, přestěhoval se a v Torontu navázal na úspěšnou kariéru. Hned ve svém úvodním zápase nastoupil z Imlachova popudu v útoku, na první buly se postavil proti Jeanu Beliveauovi. „Cítil jsem se jako housle, které někdo konečně správně naladil,“ řekl s odstupem.

Pokud si to správně zapamatoval, tak hned v prvním utkání s Detroitem zažil úsměvnou historku se starým kamarádem Gordiem Howem. „Puk šel do rohu, já za ním vedle Gordieho. Přidržel si mě tak, že kdybych se chtěl vyškubnout, utrhnul bych si tříslo. ‚Ahoj Rede, jak se má manželka?‘ optal se. Stihl jsem jen: 'Oh...' a řach, už jsem byl namáznutý na mantinelu. Ty zkur..synu, tos udělal naposledy! Ale takový už byl Gordie, chytrý. Měl jsem to očekávat," smál se po letech Kelly, jenž si kdysi v Detroitu s Howem dodával odvahu, když se společně seznamovali se svými budoucími ženami.

U Javorových listů hrál do čtyřiceti let. Pomohl jim vybudovat poslední vítěznou dynastii. Vlastně se podílel na zatím úplně posledním Stanley Cupu Maple Leafs. Pohár tady oslavil v letech 1962, 63, 64 a 67. Dvakrát skončil druhý v týmovém bodování. Zatímco Kelly prožil v Kanadě nádhernou druhou polovinu kariéry, z šesti kompletních roků dokončil čtyři jako vítěz, Detroit živořil a pomalu upadal do průměru.

Po skončení hráčské kariéry si vyzkoušel práci trenéra. Nejdřív v Los Angeles, se kterým skončil v nově zformované Západní divizi druhý. Později strávil čtyři roky v Pittsburghu, načež se vrátil do Toronta, které dovedl v letech 1973-77 čtyřikrát po sobě do play off. Je jedním z mála hokejistů historie NHL, jehož číslo bylo vyřazeno dvěma týmy.

„Red Kelly byl jedním z nejdominantnějších hráčů v dějinách ledního hokeje. Úplně předefinoval hru obránce, jak ji známe z dalších desítek let. Skvělý muž, jehož bude hokejový svět postrádat,“ dodal ve čtvrtek za organizaci Wings její nový generální manažer Steve Yzerman.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.