bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rekordy, kuriozity, pikantérie. 68 zajímavostí o Jaromíru Jágrovi

18. února 2018, 11:00

Jiří Lacina

Už to tak vypadá, že Jaromír Jágr pravděpodobně odehrál svůj poslední zápas v NHL. Hokejovou kariéru může ještě protáhnout na české úrovni, ta zámořská ale podle všeho skončila. Takový stav, podtržený nedávnými Jágrovými šestačtyřicátinami, vybízí k bilancování, o které se pokusili i komentátoři americké televize ESPN.

Světu nabídli přehled 68 zajímavostí o hokejové legendě. V Čechách zřejmě není třeba omílat tisíce dřepů z Jágrova mládí, historické paralely s hráči amerického fotbalu nebo baseballu asi našince rovněž nezaujmou. Níže tedy výčet toho skutečně nejpikantnějšího. Před precizností, která byla nutná k získání některých dat, nelze než smeknout.

Jágr nastoupil během své kariéry se třinácti členy Hokejové síně slávy. Byli to Mark Recchi, Paul Coffey, Mario Lemieux, Bryan Trottier, Larry Murphy, Ron Francis, Joe Mullen, Adam Oates, Mark Messier, Brian Leetch, Eric Lindros, Brendan Shanahan a Chris Pronger.

Seznam neobsahuje Martina Brodeura, Roberta Luonga a Henrika Lundqvista, u nichž je nominace v budoucnu vysoce pravděpodobná. Všichni tři jsou v TOP TEN gólmanů s nejvyšším počtem vychytaných výher.

Už ve dvanácti letech se Jaromír Jágr objevil v nejvyšší české juniorské soutěži osmnáctiletých. O dva roky později hrál za dvacítku, o další dva roky později za A tým Kladna.

Nejdříve narozeným Jágrovým spoluhráčem byl Bryan Trottier (17. července 1956), vůbec nejmladší byl Matthew Tkachuk (11. prosince 1997).

Podle statistické centrály Elias Sports Bureau si Jágr zahrál NHL na 62 různých místech.

V sezóně 2017-18 byl jediným hráčem ligy, který osobně zažil původní haly Boston Garden (6+4 v 9 zápasech) nebo montrealské Forum (6+1 v 11 zápasech).

Během kariéry v NHL ho vedlo 22 trenérů. Osm z nich je v Hokejové síni slávy - Bob Johnson, Scotty Bowman, Craig Patrick, Herb Brooks, Glen Sather, Lou Lamoriello, Adam Oates a Scott Stevens.

Jágr byl draftován v roce 1990 a letos byl zdaleka posledním aktivním hráčem nejen z tohoto ročníku. Ani z let 1991, 92, 93, 94 a 95 už nehrál v NHL žádný hokejista. Ve skutečnosti ani z dalších velkých severoamerických profesionálních soutěží už není aktivní nikdo z draftových let do roku 1994.

Ve stejném roce jako Jágr šel o čtrnáct míst později na řadu Keith Tkachuk, s jehož synem se potom česká legenda potkala v kabině Calgary Flames.

Mezi hráči draftovanými v NHL na pátém místě má Jágr (1921 bodů) v historické produktivitě víc než tisícibodový náskok. Druhý Scott Stevens (pětka draftu 1982) má na kontě 908 bodů.

Když kladenský odchovanec vstupoval do NHL, začínala na amerických obrazovkách druhá série kultovního seriálu „The Simpsons“. Než ji ukončil, oblétlo svět dalších 616 epizod.

3152 hokejistů vstřelilo od Jágrova debutu v NHL gól. Celkem padlo za tu dobu v NHL 170 348 branek.

V době Jágrova vstupu do ligy ji hrálo jen 21 týmů. Dnes jich je 31. Kluby Quebec Nordiques, Hartford Whalers, původní Minnesota North Stars a původní Winnipeg Jets stihly zaniknout, respektive se přestěhovat. Hartfordu nastřílel Jágr 16 branek, Quebecu 11, někdejší Minnesotě tři. Žádný nynější hráč NHL proti těmto klubům vůbec nehrál, natož aby skóroval.

Celkem reprezentoval Jaromír Jágr Českou republiku pětkrát na olympijských hrách. Pouze Fin Raimo Helminen má z hokejistů na ZOH víc startů.

Když Jágr začínal v NHL, nastupovalo v ní 19 Čechů. Na začátku tohoto tisíciletí jich bylo 77. Letos jich je zatím 36.

Svůj první Stanley Cup vyhrál 25. května 1991, o dva týdny dřív, než získal legendární Michael Jordan svůj první titul v NBA. Od té doby nasbíral Jordan pět triumfů a celkem třikrát ukončil kariéru. Naposledy před čtrnácti lety!

Hlavně ve své druhé vítězné sezóně už se Jágr pod úspěch Pittsburghu výrazně podepsal. Ve dvaceti letech nasbíral v play off sezóny 1991-92 dohromady 24 bodů. Žádný mladší hráč v historii ligy nenasbíral v jednom play off NHL 20 bodů.

Jágr se objevil už v prvním vydání legendární hry NHL od EA Sports. Šlo ještě o dvourozměrnou verzi z roku 1993 (autor těchto řádků se k ní hrdě hlásí, odehrál v ní spoustu sezón). Už tehdy mu její tvůrci přisoudili hodnocení 82, což bylo o pět bodů víc, než dostal Wayne Gretzky.

V Zápase hvězd stihnul slavný Čech reprezentovat ještě Walesovu konferenci, žádný současný hráč za toto uskupení v All Star Game nehrál.

Jágr si pak zahrál rovněž na prvním hvězdném setkání mezi výběrem Severní Ameriky a zbytkem světa v roce 1998. 24 z hráčů těchto výběrů je dnes v Hokejové síni slávy.

Sezónu 1995-96 zakončil český forvard se 149 body, což je rekord mezi pravými křídly a současně historicky nejlepší výkon mezi hráči narozenými mimo Kanadu.

Jágrova kariéra sahá do doby, kdy NHL ještě neevidovala hráčům čas strávený na ledě, dnes zcela standardní součást nabízených statistik.

Svou jedinou Hart Trophy získal Jágr v roce 1999. Hned čtyřikrát však skončil v hlasování o tuto nejprestižnější trofej druhý. (Kolega Honza Kukrál chytá na toto téma časem separátní článek.) V roce 2000 zaostal za Chrisem Prongerem dokonce o jediný hlas. V počtu druhých míst se dělí o post největšího „smolaře“ v dějinách ligy spolu s Jeanem Beliveauem.

V sezóně 2015-16 skončil Jágr ve 44 letech v hlasování o Hart Trophy sedmý a stal se nejstarším hráčem, jenž se dostal do TOP TEN nejlepších hokejistů sezóny.

Jágr je jedním ze čtyř hráčů v historii NHL, kteří dokázali vyhrát produktivitu čtyřikrát po sobě. Těmi dalšími jsou Gordie Howe, Phil Esposito a Wayne Gretzky. Od doby, kdy český útočník vyhrál čtyřikrát v řadě, nedokázal žádný další hokejista vítězství obhájit ani jednou.

V posledních dvaceti letech nasbíral Jágr třikrát přes 120 bodů. Z celého zbylého pelotonu NHL dosáhli této hranice už jen dva hráči, každý jednou. (Za domácí úkol můžete v komentářích uvést, kteří dva hokejisté to byli).

Pikantní budiž, že Jágr nastřílel během kariéry 11 branek v oslabení, naposledy se ale v početní nevýhodě trefil ještě v dresu Washingtonu Capitals v sezóně 2002-03.

Dohromady 216 hokejistů asistovalo aspoň u jedné z Jágrových 766 branek v NHL. Pro zajímavost, dva velikáni hokejové historie a nynější členové Hockey Hall of Fame si zapsali právě jednu asistenci u jediného Jágrova zásahu – Mark Messier a Eric Lindros.

Nejvíc ze všech přispěl Jágrovi do jeho gólové pokladnice hráč, jehož sám český velikán kdysi označil za „svého“ centra. Ron Francis nahrál Jágrovi v pittsburghských časech na 110 gólů. Jágrovým nejčastějším nahrávačem z přesilovek je Mario Lemieux, který mu takto připravil 35 zásahů.

Se 135 vítěznými trefami je Jágr nejlepším střelcem rozdílových branek v dějinách ligy.

Jágr je ovšem mistrem i na další klíčové okamžiky, a to otevírání brankového zápisu utkání. Povedlo se mu to také 135krát v kariéře, což je opět ligové maximum.

Patnáct třicetigólových sezón je druhý nejlepší výsledek všech dob, lepší je pouze Mike Gartner. Wayne Gretzky nastřílel aspoň 30 branek čtrnáctkrát v kariéře.

Číslo 68 nosil český hokejista po celou kariéru v NHL. Stejné číslo nosilo dalších čtrnáct hokejistů. Dohromady dali v NHL 563 gólů, tj. o 203 méně než Jágr.

Jedenáct z Jágrových spoluhráčů v Calgary se narodilo po jeho vstupu do NHL.

Kdyby se Jágr nyní přesunul do trenérské role, nebyl by zdaleka nejmladším koučem v lize. Hned čtyři trenéři jsou mladší - Mike Yeo (St. Louis), John Hynes (New Jersey), Jeff Blashill (Detroit) a Jared Bednar (Colorado).

Celkem byl Jágr na ledě při 2499 vstřelených brankách svého týmu. Jelikož je u 1921 zapsán jako střelec nebo asistent, znamená to, že jen v 578 případech přihlížel vstřelenému gólu, aniž by ho dal nebo na něj nahrál.

V NHL nastřílel v základní části a play off celkem 16 hattricků. První a poslední od sebe dělí 24 let.

Nejvíc gólů nasázel New York Islanders (61), jeho druhý nejoblíbenější tým byla Philadelphia (47).

766 branek nastřílel Jágr v 623 zápasech (pouze duely, ve kterých přímo skóroval). Pro srovnání, Wayne Gretzky nastřílel 894 gólů v 602 utkáních.

V play off posbíral kladenský rodák 201 bodů. Je tak jedním z pěti hráčů, kteří se dostali přes 200 bodovou hranici, ovšem jediným mimo vítěznou dynastii Edmontonu Oilers z osmdesátých let.

Pouze dva další hráči v historii zámořské ligy nastoupili k zápasu NHL po svých 45 narozeninách – Gordie Howe a Chris Chelios.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.