bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Revoluční myšlenka nebo hazard se zdravím hráčů?

27. listopadu 2019, 17:45

Radek Černý

Představte si situaci: je 11. prosince 1982, vy sedíte v hale Civic Center v Hartfordu a sledujete zápas NHL mezi domácím mužstvem Velrybářů a Letců z Philadelphie. Jako dlouholetý fanoušek víte, jak takový hokejový zápas probíhá. Vše se zdá v naprostém pořádku, přesto máte po chvíli takový divný pocit, že tomu tak úplně není. Znovu a znovu počítáte hráče na ledě, pohledem kontrolujete, zda v brance stojí opravdu brankáři, trenéři jsou na střídačkách, rozhodčí jsou skutečně jen dva a pruhovaní, hráči mají dresy s čísly a dlouhé kalhoty. Moment, co že jste to říkal? Dlouhé kalhoty? Regulérní zápas NHL a hráči mají dlouhé kalhoty? Promnete si oči, jestli se vám to nezdá a opravdu, na ledě bruslí Mark Howe, Bill Barber nebo Ron Francis v „teplácích“.

Abychom byli přesní, nebyly to „tepláky“, ale dlouhé nylonové kalhoty tzv. „Cooperalls“. Jednalo se o výstrojní systém, který se skládal z širokého elastického pásu (od poloviny hrudníku po kolena) se všitými pěnovými vložkami. Ten byl překryt dlouhými nylonovými kalhotami se širokým pruhem po stranách. Vynálezce tohoto systému tvrdil, že vysoká přilnavost elastického pásu zajistí, že pěnové vložky, určené k ochraně těla, díky tomu zůstanou vždy ve správné poloze a kontaktu s tělem.

Jako první začali tento módní výstřelek používat hráči Philadelphie Flyers v sezóně 1981-82. Útočník a hvězda týmu Bill Barber byl přesvědčen, že díky těmto kalhotám vypadali hráči Flyers „větší a vyšší“. Také jeho spoluhráč Paul Holmgren byl se změnou spokojený: „Když jsem si je poprvé nasadil, tak to bylo divné, ale líbilo se mi to. Byly teplejší, ale to mi nevadilo. Neměl jsem s nimi žádný problém.“

Že byly Cooperalls teplejší, nebyla jediná změna. Další problém zmínil právě Barber: „Vnitřní část kalhot, především vysoký pas, omezoval můj pohyb. Musel jsem je vzadu zastřihnout, abych se mohl opět plně pohybovat. Pak už problém nebyl.“

Ne tak zdaleka, jelikož tu byla ještě jedna komplikace související s materiálem vnějších kalhot. Ty byly vyrobené z nylonu, který postrádal jakoukoliv přilnavost k ledu. V případě, že hráč padl na led, jeho rychlost se třením nesnižovala, naopak Copperalls se díky umělému vláknu postaraly o to, že hráč narazil do mantinelu ve stejně vysoké rychlosti, jakou padl na led. 

„Neblokovali jsme sice střely v takové míře jako je tomu dnes, ale pokud jste padli na led, doklouzali jste do úplně jiné pozice, než ve které jste chtěli být,“ vzpomíná Holmgren.

Brankáři soupeřů zase poukazovali na to, že jim s dlouhými černými kalhotami hráčů Flyers splývá puk a oni tak nemohou dobře odhadnout, kam bude „černá vulkanizovaná guma“ směřovat.

I přes tyto nedostatky přežily u Letců dlouhé kalhoty ještě jednu sezónu, ve které je následovali již zmiňovaní Velrybáři z Hartfordu. Po sezóně 1982-83 vedení NHL tento módní výstřelek zakázalo. Důvodem byla obava o bezpečnost hráčů. Hráči obou týmů se tak vrátili zpět k tradičním krátkým kalhotám.

Zápas proti „dlouhým kalhotám“ zažili i hráči tehdejšího Sovětského svazu. V roce 1983 se v rámci tzv. „Super Series“ (takto se označovaly zápasy sovětských týmů, ať klubových či reprezentačních, proti týmům NHL, hrané v letech 1976-1991) utkali s Letci z Philadelphie. „Rudá mašina“ zvítězila poměrem 5:1. Zda na toto vítězství měla vliv tradice v podobě kratších kalhot, můžeme pouze spekulovat. 

I přes svůj jepičí život se staly Copperalls jedním z nejdivočejších módních „faux pas“ hokejové historie.

„Byl jsem rád, že jsem se vrátil k něčemu, co nosím celý hokejový život a nemusím to upravovat. K něčemu, co prostě k hokeji patří“ uzavřel Bill Barber.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.