bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rinne pod tlakem? Může přijít o pozici brankářské jedničky Predators?

21. srpna 2018, 16:30

Jiří Sameš

Nebývá zvykem, aby se před novou sezonou mluvilo o obhájci Vezinovy trofeje jako o muži, který se musí obávat o svou pozici. Pekka Rinne z Nashvillu Predators loni zaznamenal v základní části fantastická čísla. (To je také důvodem, proč obdržel v červnu na slavnostním galavečeru ve Vegas trofej pro nejlepšího brankáře za uplynulý ročník NHL.) I přesto ale bude tento pětatřicetiletý Fin v příští sezoně svým způsobem pod tlakem. Proč?

Většina expertů měla loni Predators ve svých předsezonních analýzách jakožto největšího favorita na zisk Stanley Cupu. Aby také ne.

Preds se mohli před sezonou 2017/2018 pyšnit snad nejlepší defenzivou a nejlepším brankářem v lize. Naprosto stejný tým navíc mohl získat nejcennější sportovní trofej už na jaře roku 2017.

V základní části Predátoři potvrdili veškerá očekávání, když si do tabulky připsali za bilanci 53-18-11 celkem 117 bodů. Získali Prezidentovu trofej a zaznamenali nejlepší základní část v klubové historii. (Jejich maximem totiž do té doby bylo 110 bodů ze sezony 2006/2007.)

V play-off už ovšem svěřenci Petera Laviolettea dominantní nebyli. V prvním kole si sice ještě poradili s Coloradem Avalanche 4:2 na zápasy. Následně ale v sedmizápasové bitvě nestačili na Winnipeg Jets.

Co stálo za neúspěchem Predators ve vyřazovacích bojích?

Jak už bylo uvedeno výše, v základní části měl Rinne fantastická čísla. V 59 startech zapsal do statistik bilanci 42-13-4, průměr obdržených branek 2,31, procentuální úspěšnost zákroků 92,7 a k tomu všemu přidal ještě osm čistých kont. Trofej pro nejlepšího brankáře tedy získal zcela zaslouženě.

V play-off se však Rinneho výkony a statistiky rapidně zhoršily. Ve 13 zápasech zaznamenal finský veterán průměr obdržených branek 3,07 a procentuální úspěšnost zákroků 90,4. Čtyři zápasy navíc ani nedochytal a byl vystřídán svým krajanem Juuse Sarosem.

Vůbec nejhorší výkon podal Rinne v rozhodujícím sedmém zápase proti Jets. Střídán byl totiž už po 10 minutách a 47 vteřinách hry, když za svá záda pustil dva naprosto laciné góly.

„Cítím se být hodně zodpovědný za to, že pro nás sezona skončila tak brzy,“ sypal si po utkání Rinne popel na hlavu.

„Byl to nejdůležitější zápas roku a já celý tým potopil. Je to hrozný pocit,“ doplnil ještě tehdy.

Právě Rinneho špatné výkony ve vyřazovacích bojích byly hlavní příčinou konečného nezdaru Nashvillu v minulé sezoně.

Špatné výkony z play-off jsou také prvním důvodem, proč by se Rinne mohl obávat o svou pozici v brankovišti Predators. Daleko důležitější roli ovšem může hrát v tomto ohledu jeho kontrakt.

V příští sezoně totiž poběží zkušenému brankáři poslední rok z jeho sedmileté smlouvy na celkem 49 milionů dolarů, přičemž se 1. července může stát neomezeně volným hráčem.

Pokud by Preds nechtěli s Rinnem prodloužit, stal by se jejich novou brankářskou jedničkou už zmíněný Saros. Ten je o 12 let mladší a zároveň bude stát tým v blízké budoucnosti daleko méně peněz.

V tuto chvíli je samozřejmě těžké předpokládat, jak by si Saros vedl jako brankář číslo jedna. I proto ale zřejmě v sezoně 2018/2019 dostane více příležitostí se ukázat.

Příští sezona bude pro Sarose teprve třetí v kariéře. Minulý rok si tento třiadvacetiletý Fin připsal ve 23 startech bilanci 11-5-7. Zároveň zaznamenal průměr obdržených branek 2,44 a procentuální úspěšnost zákroků 92,5. Na svůj věk a své zkušenosti tak chytal velmi dobře.

Je jisté, že Rinne začne novou sezonu jako startující brankář Predators. Pokud si ale bude chtít svou pozici udržet, musí se vrátit do formy, jakou měl loni během základní části.

V podání Preds tak klidně může časem nastat podobná situace jako u Tampy Bay Lightning. Zde dostal před pár lety přednost Andrej Vasilevskij před Benem Bishopem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.