bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Risk, který se vyplatí podstoupit. Arizona podepsala na dalších šest let s Chychrunem

14. listopadu 2018, 17:02

Šimon Rogner

Přes sedm měsíců nenastoupil obránce Jakob Chychrun do jediného soutěžního zápasu, přesto se s Coyotes včera dohodl na šestileté smlouvě s průměrným ročním platem ve výši 4,6 miliónů dolarů. Nedlouho poté si také odbyl svůj sezónní debut, a přestože Arizona na ledě Detroitu vysoko prohrála, udělal dvacetiletý Kanaďan důležitý krok vstříc nové kapitole své profesionální kariéry.

Když Coyotes s Chychrunem v sestavě nastupovali 3. dubna k duelu proti Calgary, nečekali nic víc než povinný souboj na úplném konci základní části další neúspěšné sezóny. A ačkoliv tým odešel z utkání vítězně, Chychrun úsměvy rozhodně nerozdával. Na konci první třetiny si totiž po souboji s Michaelem Frolíkem poranil koleno.

Původní prognóza dvou vynechaných zápasů závěru minulé sezóny však nakonec kvůli dalšímu zranění během letního tréninku přerostla v další týdny a měsíce. Lékaři čekali na úplnou rekonvalescenci a zelenou mu udělili až na včerejší utkání proti Red Wings.

Ještě předtím si ovšem Chychrun stihl sednout ke stolu a podepsat nový kontrakt s generálním manažerem Johnem Chaykou. Společnými podpisy pak stvrdili, že současný tříletý nováčkovský kontrakt, který mu končí v červenci příštího roku, nahradí šestiletý závazek s celkovou hodnotou 27,6 miliónů dolarů.

Chychrun patří mezi nejnadějnější hráče Arizony, která na něj chce společně s Oliverem Ekmanem-Larssonem sázet jako na klíčové hráče defenzivních řad. V dresu Kojotů stihl prozatím odehrát 119 střetnutí se ziskem 11 gólů a 23 asistencí. Klub ho draftoval před dvěma lety z celkového 16. místa.

Rodák z Floridy má skvělé předpoklady být elitním skvěle bruslícím a všestranným obráncem, jenž může patřit mezi nejlepší zadáky celé ligy. Zdraví ovšem není na jeho straně – kvůli zranění kolena vynechal i začátek loňského ročníku a nejvíce zápasů (68) odehrál ve své nováčkovské sezóně. Právě proto se někteří lidé podivují, že se klub rozhodl k podpisu takto dlouhodobé smlouvy.

„Nevím, jak moc je to obvyklé. Podle mě to ukazuje, že mi věří, čehož si cením. Cítil jsem, že bych se mohl vrátit do sestavy dříve, ale člověk musí být opatrný. V posledních letech jsem samozřejmě měl několik operací, ale důležité je, jaký bude mít člověk přístup, a já si během toho všeho udržuji dobrou náladu,“ vysvětloval sám Chychrun.

„Risk zranění je u každé dlouhodobé smlouvy. Je to složitější, ale my počítáme s tím, že bude zdravý. Někdy není historie zranění nejlepším indikátorem, někdy je. Člověk si musí najít informace a vytvořit hypotézu, zda se v souvislosti s jeho předchozími zraněními znepokojovat. A někdy si člověk musí srovnat risk s celkovým obrazem věci,“ říká Chayka.

„My nakonec věříme jemu jako člověku, jako hráči. Chtěli jsme se ujistit, že bude v dlouhodobém plánu našeho týmu. Mohli jsme čekat, ale člověk pak riskuje, že nebude schopen udržet tým dohromady,“ vysvětluje generální manažer Coyotes.

Celkově se však spíše dá říci, že plat 4,6 miliónů je za zdravého Chychruna velkým vítězstvím pro Coyotes. Klub sice riskuje možné další zranění, avšak je to risk, který byli Chayka a spol. ochotni podstoupit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.