bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalita naruby. Když se do osudového města vracíte jako nepřítel

12. března 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

O té zvláštní směsici pocitů může Carlu Hagelinovi z fleku vyprávět veterán Brooks Orpik. Sám před časem popsal svůj první zápas v Pittsburghu ve washingtonském dresu jako epizodu z legendárního seriálu The Twilight Zone. Pořad se vysílal na přelomu padesátých let a mísil v sobě prvky fantasy, hororu, sci-fi a dramatu.

Pro Orpika jsou Penguins osudovým klubem.

To oni mu kdysi dali šanci v NHL, v jejich trikotu odbruslil jedenáct sezon. Po boku Sidney Crosbyho, Jevgenije Malkina či Krise Letanga zažil dvě finále Stanley Cupu, z toho druhého odešel před deseti lety jako šampion.

Když se poté vrátil do Pittsburghu jako soupeř, bylo zcela na místě velkolepé přivítání. Říznému Američanovi tleskaly zaplněné tribuny, na kostce běžely závěry z jeho kariéry. Orpik byl dojatý, emoce s ním cloumaly. Jenže už stál na druhé straně, do města, kde býval hrdinou, se vrátil jako nepřítel.

To samé čeká v noci z úterý na středu také Hagelina. Švédského rychlíka, jemuž se ve Steel City podařilo získat dokonce dva poháry. I on bude se změtí myšlenek v mysli sledovat poklonu od Tučňáků.

"Dvakrát jsem jim pomohl ke Stanley Cupu. Teď zažiji zcela odlišné pocity, hraji za jednoho z jejich největších rivalů. Je to podobné, jako kdybych najednou začal hrát za Philadelphii."

O tom něco málo ví Max Talbot, stejně jako Orpik šampion NHL z roku 2009, který kdysi přestoupil přímo mezi pennsylvánskými rivaly.

Hagelin se dostal do Washingtonu oklikou. Sezonu načal v Pittsburghu, pak zamířil do Los Angeles, ale u Kings tápal. Nedařilo se mu, možná se svezl s bídou celého mančaftu. "Věděl jsem, že přijdou změny," tvrdí. Na nové adrese ožívá, v devíti zápasech si připsal tři body a častěji než porážky počítá vítězství.

Od Capitals byl jeho příchod chytrým tahem. Dodává už tak kvalitní ofenzívě potřebnou hloubku, kouč Todd Reirden díky němu získal další varianty, jak poskládat jednotlivé formace. Třicetiletý forvard výborně brání, což se okamžitě odrazilo na washingtonské hře v oslabení. Hagelin navíc umí zahrát v play off, díky své přímočarosti je právě tehdy mimořádně platný.

Ostatně Pittsburghu pomohl ke dvěma pohárům 18 body. Jistě si pamatujete parádní výkony lajny přezdívané podle oblíbeného sendviče HBK (Hagelin, Bonino, Kessel, ale také Ham, Bacon, Kielbasa). V ročníku 2016-17 byli ve vyřazovacích bojích k nezastavení, sám Hagelin se blýskl šesti góly a deseti asistencemi.

Loni pak nechyběl u historického momentu pro svého nového zaměstnavatele. S nelibostí sledoval, jak se raduje klubko borců z Washingtonu, zatímco cesta Penguins za vítězným hat trickem končí.

Teď je na opačné straně. Jako kapitán mu nevelí Sidney Crosby, ale jeho souputník Alex Ovečkin. "Bude to opravdu divné. Během několika let plnil v našem týmu důležité role. Hrával oslabení, hodil se nám do sestavy a byl skvělým klukem do kabiny. V play off navíc uměl svou hru pozvednout na jinou úroveň," smeká před ním právě Crosby.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.