bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Bitva o New York a známé firmy z Original Six

17. srpna 2017, 12:00

David Motloch

Další díl seriálu Rivalita v NHL přiblíží souboje dvou celků z New Yorku - Rangers a Islanders. Souboje těchto dvou mužstev odhalují, jak vypadá rivalita týmů sdílících společné město. Dále si představíme souboje Chicaga s Detroitem, které největší intenzity nabraly za éry NHL, kdy proti sobě stály celky z původní šestky.

10. Bitva o New York (NY Rangers - NY Islanders)

Derby jako hrom. I tak by se daly nazvat vzájemné zápasy týmů z New Yorku. Přirozená rivalita vznikla díky společnému městu, které obě mužstva sdílí. To se samozřejmě nelíbí fanouškům, kteří mají svého favorita vždy jen jednoho z nich. A právě díky fanouškům nabízí vzájemné souboje Rangers a Islanders takřka elektrizující atmosféru. Obdobně vypadá rivalita například mezi Mets a Yankees (baseball) nebo Knicks a Nets (basketbal).

Napětí mezi oběma mužstvy panovalo hned na počátku. Ostrovanům se jej však v 80. létech podařilo ještě vystupňovat svou vítěznou érou, kdy hned čtyřikrát po sobě toto mužstvo z New Yorku vyhrálo Stanley Cup. Období, kdy měli Islanders navrch však posléze skončilo. Rangers zatím drží z hlediska této série poslední historické vítězství, když v roce 1994 dokráčeli pro pohár. V posledních letech mají stále navrch Jezdci, kteří se pravidelně kvalifikují do play-off a patří mezi nejlepší týmy, zatímco Ostrované od roku 1993 vyhráli pouhé dvě série play-off.

Islanders se s Rangers v rámci společné divize za sezónu střetnou hned šestkrát, přičemž bitvy probíhají nejen na ledě, ale také na tribunách. Vzájemné popichování fanoušků se stalo zcela běžnou záležitostí této série. Tak například během domácích zápasů Rangers je již tradicí, že domácí fanoušci zpívají „Potvin Sucks.” (v překladu něco jako Potvin smrdí - pozn. redakce). Tato písnička je reakcí na bývalého obránce Isles Denise Potvina, který svým zákrokem zlomil kotník útočníkovi Ulfu Nilssonovi.

Ačkoliv sám Nilsson nikdy neoznačil Potvina za viníka svého zranění a přiznal, že svou roli hrál i špatný led v Madison Square Garden, u fanoušků se stal tento pokřik tradicí a jakýmsi symbolem nenávisti vůči druhému táboru. Později se v upravené verzi zpívalo třeba i na brankáře Isles Ricka DiPietra.

Tím, že mezi oběma týmy dodnes panuje napjatá atmosféra, se ani jedno z mužstev netají. Naopak od roku 2001 se vzájemnou rivalitu podařilo ještě více zviditelnit zavedením trofeje Pata LaFontaineho. Ta připadne týmu, který vzejde jako celkový vítěz z šesti vzájemných zápasů v základní části, přičemž poražený musí uhradit pokutu 50 tisíc dolarů na charitu Pata LaFontaineho. Jméno není vybráno jen tak náhodou. LaFontaine totiž za svou kariéru oblékal dres obou týmů z New Yorku.

9. Známé firmy (Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings)

Pokud hledáte bitvu dvou týmů, které se napříč historií NHL znají vůbec nejlépe, věřte, že u série Blackhawks-Red Wings neprohloupíte. Dva celky z původní šestky (Original Six), se za dobu působení v NHL proti sobě střetly ve více než 800 případech! Není to vůbec nejdelší zápasový maratón, jelikož ten drží série mezi Bostonem a Montrealem, úctyhodná porce utkání je to však zcela bez diskuze.

Rivalita mezi Detroitem a Chicagem odstartovala hned prvním vzájemným měřením v roce 1926. Tehdejší utkání ovládli chudým výsledkem 1:0 Detroit Cougars. Z mnoha ohledů Detroit na toto utkání vzpomíná dodnes, jelikož se jednalo o jeho první vítězství v NHL. Chicago sice to samé tvrdit nemůže, avšak v roce 1934 si sezónu osladilo vítězstvím v play-off. Výhra byla o to sladší, že ve finále proti Chicagu stál právě Detroit.

Právě v éře originální šestky proti sobě mužstva odehrála nejvíce zápasů. Během tohoto období byl k vidění jeden unikát, který si v dnešní době snad nelze ani představit. Obě mužstva totiž byla pod kontrolou jediného manažera - Jamese Norrise. Po smrti Norrise vliv rodiny na obě mužstva pokračoval, jelikož manažerské posty převzali jeho synové.

Zápasy Detroitu s Chicagem se vyznačovaly četnými bitkami a celkově ostřejší hrou na ledě. Velmi dobře si na vzájemnou rivalitu pamatuje Stu Grimson a své by určitě pověděl i Rob Probert, kdyby měl tu možnost. Oba bitkaři za svou kariéru oblékali dresy obou mužstev, přičemž často stáli proti sobě. Viditelná nelibost soupeřů se projevovala i mezi fanoušky, kteří proti sobě často volili nevybíravé pokřiky.

Nepřítelem Chicaga se svého času stal Chris Chelios, který si dovolil nastoupit za Red Wings, přestože v občanském průkazu má jako rodné město vypsáno právě Chicago. Podobný osud potkal i slovenského hokejistu Mariána Hossu. Ten se v roce 2009 dočkal bučení z tribun, jelikož se v Joe Louis Aréně poprvé od odchodu z Detroitu představil v dresu Blackhawks.

Bývala by rivalita mezi oběma soupeři pokračovala dodnes, to by se však zástupci NHL nesměli v roce 2013 rozhodnout poslat Detroit do východní části soutěže, přesněji do Atlantické divize. V rámci opačných konferencí se nyní oba týmy střetnou v základní části pouze dvakrát, přičemž v play-off se teoreticky mohou potkat jedině ve finále Stanley Cupu. Rivalita tak zákonitě opadla. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.