bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Bitva o Kalifornii, štvanec Neil a hrdina Burrows

5. srpna 2017, 14:00

David Motloch

Jejich zápasy znamenají něco víc. V televizi i hledišti je sleduje nejvíce lidí. Souboje bývají vyhrocené, především díky emocím hráčů obou týmů. Co by byla dnešní NHL bez rivality? Přinášíme seriál Rivalové NHL, ve kterém postupně odkryjeme nejlepší souboje týmů, které se nemají zrovna v lásce. V prvním díle přiblížíme bitvu o Kalifornii, zavzpomínáme na nevybíravý hit Chrise Neila a památný gól v prodloužení sedmého zápasu mezi Chicagem a Vancouverem.

15. Běžte po Petersovi (Buffalo Sabres - Ottawa Senators)

Začínáme mezistátním soubojem Šavlí s kanadskou Ottawou. Tito dva soupeři jsou důkazem toho, že rivalita může vzniknout i tam, kde by jí takřka nikdo nečekal. Přestože jsou oba týmy od sebe poměrně dost vzdáleny, díky společnému působení v Atlantické divizi se jejich souboje staly pravidelnou událostí.

To pravé „koření” však přišlo 22. února 2007. Tehdejší hráč Senators Chris Neil nevybíravě poslal k zemi kapitána Buffala Chrise Druryho. K překvapení mnohých, rozhodčí, ani později disciplinární komise, počínání Neila nijak nepotrestali. Na ledě se tehdy strhla ohromná bitka, která vyústila i v brankářský souboj Martina Birona a Raye Emeryho, zatímco na střídačkách probíhala slovní přestřelka trenérů Lindyho Ruffa a Bryana Murrayho.

Nepříčetnost Šavlí vyvrcholila, když trenér Ruff zařval „Běžte po Petersovi, ale ne po mém kapitánovi”. Za tato slova kouč Buffala inkasoval pokutu sto tisíc dolarů. Fanoušci soucítili s Ruffem natolik, že uspořádali veřejnou sbírku peněz, ačkoliv trenér Šavlí tuto pomoc později odmítl. Od této události mají souboje Ottawy s Buffalem zvláštní náboj.

14. Bitva o Kalifornii (Anaheim Ducks - San Jose Sharks)

Bitva o Kalifornii či Pacifik (jak chcete) vlastně započala ihned po vstupu Anaheim Ducks do NHL (1993). A nebylo se zrovna čemu divit. Přestože obě mužstva neleží vyloženě vedle sebe, fanoušci si na souboje těchto dvou týmů cestu vždy najdou. Nejvyšší zástupci zámořské soutěže rozhodnutím umístit další hokejový klub do Kalifornie rozhodně neprohloupili.

Ačkoliv se obě mužstva nachází ve stejnojmenné Pacifické divizi, dlouhý výčet sérií play-off nečekejte. Vlastně se souboj Kačerů se Žraloky uskutečnil pouze jednou, v roce 2009. Úspěšnějším týmem celé série se nakonec stal Anaheim poměrem 4:2 na zápasy. 

Za dobu existence obou klubů si v derby drží mírně lepší bilanci San Jose. Zajímavostí jistě je, že se oba týmy v minulosti již několikrát „proslavily” vynikajícími výkony v základní části a posléze horšími výsledky v play-off. Anaheim ale v tomto souboji přeci jen vítězí, ve své sbírce již Stanley Cup má. Něčím takovým se Žraloci zatím pochlubit nemohou. 

13. Prodloužení sedmého zápasu, Burrows napřahuje... (Chicago - Vancouver)

Někdy se ze soupeřů stanou rivalové díky příznivé vzdálenosti, někdy rivalitě napomůže významná událost na ledě. V tomto případě neplatí ani jedna z možností. Chicago s Vancouverem započalo nevídanou rivalitu díky třem po sobě jdoucím sériím play-off v letech 2009, 10 a 11. Abychom ale nepředbíhali, určitý náboj mezi oběma mužstvy panoval již daleko dříve.

Vše odstartovala první série play-off v roce 1982. Ve finále tehdejší Campellovy konference nebyl trenér Kosatek Roger Neilson úplně spokojen s výkony sudích, načež jeho zoufalost vyústila v památný moment, kdy si na hokejku pověsil bílý ručník jako symbol odevzdání. Canucks ale sérii přeci jen ovládli, čímž ve městě započala tradice s máváním bílých ručníků.  

Vraťmě se ale k vrcholu samotné rivality soupeřů. Ti se totiž od roku 2009 hned třikrát po sobě utkali ve vyřazovací části. První dvě série ovládli Blackhawks, v roce 2011 si Kosatky nachystaly sladkou odvetu. V sérii vedl Vancouver již 3:0 na zápasy, ale parta okolo Kanea s Toewsem našla druhý dech a stav vyrovnala. V sedmém utkání měli opět blíž k postupu Canucks, ale v posledních minutách hry Chicago v oslabení vyrovnalo. V infarktovém zápase převážil osudové misky vah v prodloužení Alexandre Burrows.

Tento moment, společně s gestem Rogera Neilsona, je považován za nejsilnější okamžik dosavadních soubojů obou mužstev. Paradoxně však právě od roku 2011 rivalita mezi Vancouverem a Chicagem prakticky vyhasla. Vinu nesou především špatné výkony Kosatek, které od té doby cestu do play-off hledají jen velice těžce. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.