bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Bitva o Ontario a déjà vu ve Verizon Center

27. srpna 2017, 12:00

David Motloch

Seriál Rivalové NHL pokračuje dalším dílem. Tentokrát si představíme souboj dvou kanadských rivalů - Toronta a Ottawy. Obě mužstva působí v provincii Ontario nedaleko od sebe, což společně s poblázněnými kanadskými fanoušky znamená zaručenou zábavu. Na kloub se podíváme i rivalitě mezi Pittsburghem a Washingtonem, kde hrají prim časté bitvy v play-off a věčný souboj Crosbyho s Ovečkinem.

8. Bitva o Ontario (Ottawa – Toronto) 

NHL byla založena roku 1917, přesto některé ze současných klubů pamatují historii ještě hlubší. Krásným příkladem jsou rivalové z Toronta a Ottawy. Oba kanadské týmy se ve své zemi těšily tradičně velkého zájmu o lední hokej, a tak proti sobě sváděly bitvy ještě před samotným vznikem NHL. Přirozeně pak obě mužstva stála u zrodu nejlepší hokejové soutěže na světě.

O rivalitě mezi dvěma kanadskými celky netřeba dlouze hovořit, každopádně potřebný lesk a jiskru vzájemné souboje dlouho hledaly. Přestože totiž oba celky leží poměrně blízko u sebe, nepřízeň osudu hrála delší dobu prim. V roce 1934 byli originální Senators nuceni se přestěhovat do St.Louis (kde se přejmenovali na Eagles), a o rivalitě tak nemohla být ani řeč. Moderní Senators se v NHL objevili opět až v roce 1992, ale opět se z hlediska vzájemných soubojů očekávalo více. Zástupci zámořské soutěže totiž Ottawu umístili do Východní konference, zatímco Toronto hrálo v Západní.

Změna přišla až v sezóně 1998/99, kdy se v rámci relokace Toronto přesunulo do Východní konference, a aby toho nebylo málo, rázem působilo i ve stejné divizi jako Ottawa. Netrvalo dlouho a kanadská rivalita nabrala nových výšin. Fanoušci obou celků si mohli užívat nejen velkého počtu vzájemných měření v základní části, ale i v play-off. Na přelomu nového tisíciletí se totiž obě mužstva doslova přitahovala. Od roku 2000 na sebe týmy narazily hned třikrát po sobě v play-off, přičemž si ještě v roce 2004 střihly čtvrtou sérii.

Na období nového milénia určitě rádi vzpomínají fanoušci Maple Leafs, jejichž tým ovládl všechny čtyři série play-off. Nejpamátnější zápas se odehrál v ročníku 2002/03, a hlavní slovo v něm hrály bitky a trestné minuty. Darcy Tucker, útočník Toronta, zběsile vystartoval po střídačce Ottawy, kde hlava nehlava rozdával pěstní direkty. Tucker po zápase řekl, že schytal plivanec od Chrise Neila, což se ale z televizních záběrů objasnit nepodařilo. Incident ale rozpoutal na ledě takové vášně, že rozhodčí celkově rozdali 163 trestných minut. 

 

Od roku 2004 se oba celky v play-off nestřetly a diváci na podobně vášnivé momenty zatím čekají. Přesto je tato série jednou z nejznámějších v celé historii NHL a láká k televizním obrazovkám velké množství diváků. Když se totiž proti sobě střetnou dvě největší města ze stejné provincie, ve vzduchu je vždy cítit zvláštní atmosféra.

7. Déjà vu (Pittsburgh – Washington)

Přestože většina rivalů v dnešní době na nejpamátnější souboje vzpomíná až do daleké historie, případ Pittsburghu a Washingtonu se tomuto scénáři tak trochu vymyká. Žádné historické zápasy se nekonaly, jelikož Washington vstoupil do NHL až později (1974). Přesto oba celky dokázaly vytvořit prostředí rivalů i v dnešním moderním hokeji. Za vším hledejme jediný důvod - série play-off. V celkovém součtu se Tučňáci proti Washingtonu střetli ve vyřazovací části hned desetkrát. To není zrovna malý počet, avšak pozornost v tomto případě poutá něco zcela jiného - poměr vítězství. Kromě jediné série v roce 1994, všech devět sérií play-off ovládl Pittsburgh.

Abychom této nevyrovnané statistice přidali ještě více na důležitosti, zmiňme, že hned v osmi případech to byl právě Pittsburgh, který byl nucen v sérii vždy dotahovat náskok soupeře. To už velice hraničí s něčím, čemu by se směle dalo říkat „tučňákovský komplex". 

Rivalita nabrala v průběhu těchto soubojů ještě většího vzestupu, když obě mužstva draftovala do svých týmů megahvězdy - Alexandra Ovečkina  a Sidneyho Crosbyho. Na řadu tak přišlo nekonečné poměřování obou person, které měly své týmy dovézt ke Stanley Cupu. Média souboj hvězd často až přeháněla, ačkoliv o rivalitě obou mužstev nebylo po draftu žádných pochyb.

Jedna z nejpamátnějších sérií se odehrála v roce 2009. Capitals se velmi rychle ujali v sérii vedení 2:0, jenže opět svůj úděl nezvládli a nechali si postup do finále Východní konference utéct v sedmém zápase. To vše před zraky vlastních fanoušků v domácí Verizon Center. Aby toho nebylo málo, Pens toho roku dokráčeli až na vrchol, stejně jako předtím v roce 1991 a 1992.

Nemusíme ale vůbec brouzdat historií, stačí si vybavit poslední vyřazovací souboje z loňské sezóny. Upozorňujeme však, že následující slova obsahují řadu Déjà vu - semifinále Východní konference, sedmý zápas série, výhra Penguins ve Verizon Center a úspěšná obhajoba Stanley Cupu. Skoro se zdá, že pro Pens je souboj s Washingtonem jakýmsi symbolem vítězství. Anebo se pleteme a v následujících letech uvidíme vzepření Capitals?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.