bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: bitva o Pensylvánii

27. září 2017, 12:00

David Motloch

V předposledním díle seriálu Rivalové NHL se podíváme na hokejové rivaly ze státu Pensylvánie. V tomto ohledu nemůže být řeč o nikom jiném než o Pittsburghu a Philadelphii. Oba týmy se staly součástí expanze NHL roku 1967 a od té doby zažily spoustu vyhrocených a slavných okamžiků.

Bitva o Pensylvánii (Pittsburgh Penguins - Philadephia Flyers)

V doposud největší expanzi NHL, ke které se slavná soutěž zapojila, figurovaly oba týmy z Pensylvánie. Roku 1967 se zástupci zámořské ligy rozhodli svůj podnik rozšířit o další „šestku,” kterou kromě oněch zmiňovaných klubů zahrnovali ještě Los Angeles Kings, California Seals, St. Louis Blues a Minnesota North Stars.

Pens a Flyers si vybudovali vzájemnou rivalitu díky příznivé geografické poloze a častým soubojům v rámci společné divize (ačkoliv toto neplatilo vždy). Přinejmenším začátky působení obou mužstev však velkou společnou jiskru zažehnout nedokázaly. Pittsburgh při svých začátcích v NHL nezvládl poskládat silné jádro hráčů a často patřil k otloukánkům ligy. Pro Flyers, kteří dvakrát po sobě v letech 1974 a 75 vyhráli Stanley Cup, tak nebyli Tučňáci konkurencí.

Obrození Pens díky příchodu hvězd

Vrcholem nemohoucnosti Pittsburghu byla nelichotivá série, kterou si hráči Penguins připsali v tehdejší Spectrum aréně, svatostánku Flyers. Pens se zde „podařilo” prohrát 42 utkání v řadě, čímž celou sérii natáhli na období let 1974 až 1989. To už se ale v dresu Tučňáků proháněla hvězda Mario Lemieux, která dokázala, do té doby skomírající klub, pozvednout. Pomyslné převážení misek vah se uskutečnilo v sezóně 1988/89, kdy se oba týmy střetly poprvé v historii v play-off.

Ve finále tehdejší Patrikovy divize se bitva mezi oběma rivaly natáhla na sedm utkání. Šťastnějším, a v té době trochu překvapujícím postupujícím, se stali Letci z Philadephie.Jak se ale později ukázalo, v následujících letech kraloval poražený tým z Pittsburghu. Tučňáci se stali pravidelnými uchazeči o Stanleyův pohár, a po boku hvězd, kterými byli Jaromír Jágr, Mario Lemieux, Ron Francis či Larry Murphy, si na onen pohár dvakrát sáhli v letech 1991 a 92. To hráči Philadephie od prohrané série v play-off do vyřazovací části hned pětkrát v řadě nepostoupili.

Byly to právě 90. léta, kdy oba týmy zažily jeden ze svých vrcholů vzájemné rivality. Flyers angažovali do svých řad supertalent Erica Lindrose, čímž vyvážili poměr hvězd mezi oběma mužstvy. V sezóně 1994/95 to však nebyl Lemieux, ale Jaromír Jágr, který v tabulkách střelců nejvíce proháněl hvězdičku Flyers. V brankách svého soka česká legenda nakonec předčila a po zásluze získala Art Ross Trophy.

Lemieuxovi apladovali fanoušci Flyers

V roce 1997 se obě mužstva opět střetla v play-off, tentokrát se však jednalo o poměrně rychlý proces, jelikož Flyers po ztrátě jediného zápasu postoupili výsledkem 4:1 na série. Emotivním zážitkem se stalo oznámení Maria Lemieuxe o konci kariéry, které prohlásil těsně po skončení prohrané série. V hale Flyers si střihl kolečko, které doprovázely ovace domácího publika. Fanoušci Letců tím prokázali respekt a velké sportovní gesto směrem k jednomu z nejlepších hokejistů NHL v historii (Lemieux se později dokázal do NHL vrátit).

Emocemi byla nabitá i série play-off na přelomu nového milénia. Pens a Flyers se střetli proti sobě v semifinále Východní konference. Zatímco Philadephia byla považována za velkého favorita (1. místo v konferenci), Pens postoupili do play-off ze sedmého místa. Přesto to byli právě Tučňáci, kteří vyhráli úvodní dva duely ve Philadelphii. Třetí duel patřil Letcům v prodloužení, ale historie se začala psát až ve čtvrtém utkání.

Za 60 minut hry padlo na obou stranách po jediné brance a o zápase muselo rozhodnout pokračující prodloužení. Fanoušci v hale i diváci u televize si přišli na své. Utkání se natáhlo na nekončící maratón, jenž utnul až v pátém prodloužení Keith Primeau. V nejdéle hraném zápase v moderní éře NHL nastal zlom, který Flyers dalšími dvěma výhrami přetavili v postup do dalšího kola play-off.

Příchod Malkina a Crosbyho

Další ročníky, až do výluky v NHL v roce 2004/05, zaznamenaly pokles rivality, díky absenci soubojů o pohár a úpadku hokeje v Pittsburghu. Největší hvězdy Pens byly pryč a klub z ocelového města přišel jak o prestižní pověst, tak i o část fanoušků. Vše se změnilo s draftováním Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina. Pittsburghu dobré výběry v draftu pomohly okolo dvou hvězd postavit celý tým, navíc se díky dalším sériím play-off rivalita dvou pensylvánských klubů vrátila na svůj vrchol.

Od roku 2008 se oba týmy proti sobě střetly v play-off hned třikrát. V prvním případě si poměrně lehký postup zařídili Tučňáci, kteří ve finále Východní konference zvítězili poměrem 4:1 na zápasy. Pro Pittsburgh se jednalo o vůbec první vyhranou sérii proti Flyers v historii, jelikož tři předešlé bitvy Pens prohráli.

Odvetu si ale Crosbyho parta osladila hned dvakrát, protože hned o rok později se opakovala stejná situace. V prvním kole play-off sice Pens ztratili o zápas více (4:2 na zápasy), ale v tentýž sezóně dokráčeli Tučňáci až na vrchol. Poslední série se prozatím odehrála před pěti lety. Flyers získali sérii v šesti zápasech, přestože byli mnohými experty považování za velkého outsidera. Pens naopak lidé pasovali na žhavého kandidáta na Stanley Cup.

Pens a Flyers zdobí svou rivalitou NHL i v současnosti. Oba týmy působí ve stejné Metropolitní divizi, často se tedy potkávají již v základní části. Není žádným tajemstvím, že o nesnášenlivosti obou táborů dávají fanoušci ve svých arénách hlasitě znát. Ve Wells Fargo Center se často křičí „Crosby sucks.” V PPG Paints aréně (nový název svatostánku Pens) se v podobném duchu pokřikuje na celý klub Philadelphie. V dobách, kdy se NHL snaží oživit staré rivality, má v tomto případě vystaráno. Série Pittsburghu s Philadephií si svůj lesk drží i v současnosti. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.