bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Bratrovražedné souboje Sutterů a Broad Street Bullies

12. srpna 2017, 15:30

David Motloch

Ve druhém díle seriálu Rivalové NHL se ohlédneme za dalšími bitvami rivalů. Krvelačné souboje mezi St. Louis a Chicagem často doprovázely rvačky na ledě. To by ještě nebylo nic tak zvláštního, kdyby v této éře za oba kluby nepůsobila rozrostlá rodina Sutterů. Tvrdé střety na ledě pamatují i rivalové Flyers a Rangers. Jejich souboje jsou vyostřené dodnes, především díky bohaté historii plné nezapomenutelných soubojů.

12. Dynastie bratří Sutterů (Chicago Blackhawks - St.Louis Blues)

Vzájemná rivalita Blackhawks a Blues započala v roce 1970, když se obě mužstva začala pravidelně střetávat v rámci společné divize. Přirozeně tak vznikla rivalita, která se svého vrcholu těšila především v 80. a 90. letech. Velmi mírně řečeno se dá prohlásit, že se v tomto období oba soupeři neměli zrovna v lásce.

Na souboje Chicaga se St.Louis chodilo početné množství lidí, přičemž se nedá tvrdit, že by tím hlavním tahákem byl právě hokej. Kdepak, souboje těchto dvou soků se vyznačovaly tvrdými střety, častokrát za hranicí pravidel. Mnohačetné bitky na ledě byly takřka na denním pořádku. Hořkou příchuť měly tyto souboje především pro bratry Suttery. Těch se v NHL za svou éru prohánělo hned šest, přičemž každý z nich během kariéry oblékl dres alespoň jednoho z rivalů. Ne vždy ovšem bráchové stáli na stejné lodi. Bratrovražedné souboje tak dodávaly rivalitě mezi oběma celky zvláštní kouzlo.

Horký led mezi oběma celky zchladl na přelomu nového tisíciletí, avšak vzájemnou rivalitu obou mužstev se podařilo vzkřísit v roce 2010. Tento rok se stal pro obě mužstva zlomový, především co se výkonnosti týče. Jak Chicago, tak St.Louis, přestali patřit mezi otloukánky ligy a začali se poměřovat i v play-off. 

11. Zlí hoši na ledě (Philadephia Flyers - New York Rangers)

Jen málokterá série rivalů se těší větší slávě a ohlasů, než právě ta mezi Philadelphií a New Yorkem. Vzájemná nenávist vznikla zcela spontánně, ihned po vstupu Flyers do soutěže. Z hlediska smýšlení obou mužstev se nedá říct, že by se jednalo o něco vyloženě šokujícího. Cesta z New Yorku do Philadelphie zabere fanouškům pouhé dvě hodiny autem. Když k tomu připočteme i určitou dávku nevraživosti, kterou zkrátka oba tábory vůči sobě nosí již od narození, byla rivalita velmi rychle na světě. Tato slova výmluvně potvrzují i jiné sporty. Fotbal či třeba baseball, v obou případech uvidíme na tribunách a na ledě podobný obrázek. 

Není pochyb o tom, že mezi oběma mužstvy odjakživa panovaly příznivé podmínky k rivalitě. Pověstné polínko do ohně se přitom nebáli přiložit tvrdí hoši z Philadelphie, kteří si svého času vysloužili pověstné pojmenování „Broad Street Bullies”. Jejich nevybíravý styl hokeje pomohl velice rychle rozdmýchat velkou rivalitu mezi oběma celky. Přestože se styl hokeje od té doby výrazně změnil, určité napětí mezi soupeři přetrvává dodnes. Historie New Yorku a Flyers je zkrátka natolik bohatá, že se ozývá i do dnešní doby.

Přitom se ne vždy soupeřilo jen na ledě. Připomeňme památnou přetahovanou o tehdejší supertalent NHL - Erica Lindrose. Hokejistu s talentem od Boha si sice na draftu 1991 vybral celek Quebec Nordiques, avšak Lindros za tým odmítl hrát a podepsat tak s ním smlouvu. O rok později, na draftu 1992, si Lindrose vyčíhlo několik týmů, mezi kterými nechyběli jak Letci, tak Jezdci. Manažer Flyers si byli jistý, že dosáhl s Marcelem Aubutem (GM Quebecu) dohody, později však ten samý muž veřejnosti prohlásil, že se Lindros bude stěhovat k rivalovi do New Yorku. Zástupci celku z Pensylvánie se cítili okradeni, ne-li i pohoršeni, a tak přistoupili k arbitráži, která jim nakonec práva na Lindrose dodatečně opravdu uznala. 

Cena za Lindrose byla však vysoká - Steve Duchesne, Kerry Huffman, Mike Ricci, Chris Simon a především Ron Hextall a Peter Forsberg. Za obří talent možná až přehnaná protihodnota, která měla svou hořkou dohrávku. Sezónu 2000/01 Lindros celou promarodil s otřesem mozku, navíc se nepohodl s tehdejším manažerem Bobbym Clarkem. Zanedlouho poté následovala výměna. Už víte kam? Správně, do New Yorku! Lindrosova kariéra však od zranění začala velmi rychle uvadat, což se naštěstí o rivalitě mezi Rangers a Flyers říct nedá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.