bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Kalifornská bašta na mezistátní dálnici

20. září 2017, 20:00

David Motloch

Na třetím místě našeho žebříčku seriálu Rivalové NHL se umístila série Los Angeles Kings a Anaheim Ducks. Oba soupeři na sebe pravidelně narážejí od roku 1993 a od té doby mají za sebou již řadu památných bitev. Přestože je Kalifornie známá pro své pláže a surfování, hokej zde stojí na pevných základech právě díky oběma celkům. Vzájemná série, které mezi fanoušky nikdo neřekne jinak než „Freeway Face-Off,” je onou třešničkou na dortu.

3. Freeway Face-Off (Los Angeles Kings – Anaheim Ducks)

V předešlých dílech jsme vzpomněli sérii Anaheimu se San Jose, ale v Kalifornii obstarává hlavní souboje rivalů někdo jiný. Tzv. „Freeway Face-Off,” nebo-li v češtině „Vhazování na dálnici,” je pojmenování pro pravidelné bitvy mezi Kačery a Krály z LA. Není to nijak oficiální název, ale mezi fanoušky obou týmů se prakticky jiného pojmenování ani nedočkáte.

Důležitý je především význam onoho pojmenování. Rozhodně neznačí, že by se oba celky střetávaly proti sobě na dálnici, to vůbec ne. Z Los Angeles to do Anaheimu (a obráceně) trvá zhruba hodinku cesty autem, a to právě díky dálničnímu systému, který je v Kalifornii vybudován. Stačí totiž najet na interstátní dálnici číslo pět (Interstate 5) a držet se v pruhu až do příjezdu k Honda Center, případně Staples Center.

O historických bitvách obou mužstev nemůže být řeč, jelikož tehdejší klub Mighty Ducks of Anaheim vstoupil do NHL až v sezóně 1993/94. To Králové pamatují z NHL zatím daleko více, vždyť do nejslavnější soutěže světa vstoupili už v ročníku 1967/68. V poměřování se svým sokem tak zcela logicky vyznívají lépe, ačkoliv je pravda, že největší úspěchy LA zažilo až v posledních letech. Kromě finálové účasti v roce 1993 získalo Los Angeles dva Stanley Cupy v letech 2012 a 2014.

Anaheim má na kontě jediný pohár z památné sezóny 2006/07. Kromě toho se Kačeři objevili ve finále v roce 2003, tehdy ale podlehli Ďáblům z New Jersey. Zpět ale k současné rivalitě. Jak již bylo zmíněno, série Anaheimu s Los Angeles započala po vstupu Ducks do NHL. Od roku 1993 tak máme možnost sledovat souboje těchto týmů, které se vyznačují fyzickou hrou, četnými bitkami a vášněmi nejen na ledě, ale i v hledišti.

Ačkoliv každý ze zápasů nabídl pro oko diváka nadstandartní hokej, některá utkání svou významností značně převýšila ostatní. V sezóně 2007/08 NHL vyrazila do Evropy a k zahájení nového ročníku si v Londýně zvolila za soupeře právě Krále a Kačery. Dvojutkání hrané v O2 aréně skončilo remízou, když první zápas ovládlo Los Angeles (4:1), aby si ve druhém Anaheim připsal povedenou odvetu (4:1).

V březnu roku 2008 se odehrála další památná bitva. Do konce základní části mnoho nezbývalo a Ducks si potřebovali zajistit účast v play-off. Králové toho roku nezažili povedenou sezónu a nakonec skončili až na 15. místě Západní konference, jenže motivaci k tomuto zápasu hledat dvakrát nemuseli. 

Překazit sokovi účast v play-off, nebo alespoň zhoršit jeho postavení, to byl jasný cíl. Nakonec však neúspěšný. Utkání dospělo po famózních zákrocích obou brankářů (Jonas Hiller a Erik Ersberg) až do samostatných nájezdů. V nich trefil rozdílový pokus pro Anaheim Schneider, což znamenalo pro Kačery bod navíc a zisk čtvrté příčky v Západní konferenci.

O rok později se konalo další zajímavé klání těchto celků. Tehdejší zápas ve Staples Center byl rozhodčími málem přerušen, protože se během něj přes Kalifornii přehnalo zemětřesení. Nakonec se však v pořádku odehrálo a fanoušci si rozhodně přišli na své. Domácí LA si postupně vypracovalo náskok 3:0, ale poté začal úřadovat Bobby Ryan. Během necelých dvou a půl minut zaznamenal anaheimský útočník hattrick, čímž se zapsal do historických tabulek klubu. Zmrazená Staples Center nakonec přeci jen mohla slavit, v přesilovce Králům vystřílel vítězství 4:3 Alexandr Frolov.

Z významnějších událostí bychom mohli ještě vzpomenout tisící bod Teemu Selanneho v roce 2006 či zápas pod otevřeným nebem v roce 2014. Ten se odehrál v Dodger Stadium v Los Angeles v rámci NHL Stadium Series a ovládli jej Kačeři poměrem 3:0. Nezapomeňme ani na rok 2010, kdy se v LA konal vstupní draft NHL a domácí fanoušci rozhodně neváhali bučet na tehdejší 12. volbu Anaheimu Cama Fowlera.

Ačkoliv oba týmy působí ve stejné konferenci i divizi, play-off se oběma celkům vyhýbá jako čert kříži. Od roku 1993 se Anaheim proti Los Angeles utkal ve vyřazovací části pouze jedinkrát, a sice před třemi lety. Tehdejší druhé kolo play-off ovládli Králové z LA výsledkem 4:3 na série a o pár týdnů později si došli i pro pohár.

Na další významné momenty od této doby musíme čekat, ale i přesto platí, že souboje Kings a Ducks patří z hlediska hokeje v Kalifornii k absolutní špičce. Oba fanouškovské tábory umí během zápasů zařvat a rozpoutat tak v hale pořádnou atmosféru. Velkého zájmu publika se tato série těší také díky posledním výkonům obou celků. Když vynecháme poslední dva ročníky, tak Los Angeles i Anaheim, patří poslední roky k pravidelným účastníkům play-off. Snad se tedy brzy dočkáme dalšího vzájemného souboje. Vyhrocené zápasy této sérii prostě sluší. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.