bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Náboženstvím rozdělená Kanada a dynastie Olejářů

4. září 2017, 16:00

David Motloch

V dnešním díle se budeme výhradně věnovat kanadskému zastoupení v NHL. Souboje Toronta s Montrealem jsou staré jako soutěž sama, kromě jiných však do rivality vstupovala a stále vstupuje i náboženská hodnota a národní hrdost. Druhým v pořadí bude souboj Calgary s Edmontonem. Bitva o Albertu je v NHL vyhlášeným lákadlem, dlouho se však týmy potýkaly s nepřízní osudu. Až 80. léta znamenala pro oba kluby pravý rozkvět, zejména pak pro Edmonton, jenž vyhrál pět Stanley Cupů!

6. Kanadský svátek (Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens)

Souboje Toronta s Montrealem trvají v NHL nejdéle ze všech, a tedy směle označujeme tuto sérii za nejstarší v celé soutěži. Oba týmy tzv. „původní šestky” pamatují již 15 soubojů v play-off, přičemž hned pětkrát si to proti sobě rozdaly hned ve finále. Čistě z geografického hlediska se nedá rivalita mezi dvěma kanadskými celky opomenout, avšak na počátku vzniku NHL dávalo koření vzájemným soubojům Montrealu s Torontem něco jiného. 

Ve zkratce řečeno, oba tábory zastávaly odlišné zájmy. Nikoliv ty hokejové, ale národní a náboženské. Zatímco fanoušci Toronta se z většiny skládali z anglofonních Kanaďanů, kteří s britským přízvukem vyznávali náklonnost k britské královně, fanoušci Habs tvořili spíše frankofonní skupinu lidí, kteří s francouzským akcentem tíhli ke katolické církvi. 

Takové rozdíly bohatě stačily k tomu, že být přímo na stadionu v době konání zápasu mezi oběma mužstvy stálo opravdu za to. K nebývalé rivalitě dodnes přidává i fakt, že oba kluby působí ve vůbec největších městech země javorových listů. A co víc - v NHL nenajdete větší zástupy fanoušků, než právě ty, které reprezentují tábory Leafs a Habs. 

Období 40. až 60. let oběma soupeřům přálo. Pravidelné souboje v základní části byly samozřejmostí, stejně jako každoroční bitvy o pohár. Po 67. roce však rivalita ochladla vinou expanze NHL. Toronto s Montrealem později působilo v odlišných konferencích a část kanadských fanoušků se díky novým možnostem rozutekla do nových měst - Vancouver, Edmonton, Calgary, Winnipeg. 

Z hlediska hokejového si fanoušci Montrealu vlastně nemohli na nic stěžovat, od roku 1967 si sáhli na pohár hned desetkrát. Toronto se naopak vydalo jinou cestou a úspěchy v play-off se kanadské metropoli začaly vyhýbat jako čert kříži. Nejblíže byli Leafs postupu do finále v roce 1993, nakonec však padli Králům z LA. 

Poslední série play-off se mezi soky odehrála v roce 1979 a tehdejší Habs ji jasně ovládli 4:0. Fanoušci hokeje by si jistě přáli v blízké době oživení podobných soubojů. Stále totiž platí, že když jsou na ledě tyto dva týmy, jedná se pro Kanadu o svátek ledního hokeje. 

5. Bitva o Albertu (Calgary Flames - Edmonton Oilers)

Bitva o Albertu je pojem, který ve stejnojmenné kanadské provincii uslyšíte opravdu často. Přestože se nejedná o žádné válečné území, o přízeň se tu bojuje v mnoha dalších sportech - fotbal, rugby či lakros. Pravdou je, že v hokejovém prostředí to bylo s onou rivalitou trochu složitější. 

Hokejové týmy samozřejmě v obou poblázněných městech působily, dokonce daleko dříve, než vznikla samotná NHL. Nebylo tedy nic výjimečného, když se Edmonton a Calgary proti sobě utkávaly v rámci přátelských zápasů. Později se obě mužstva přidala do společné soutěže, domov tehdy našla ve WCHL (Western Canada Hockey League). Jenže tato soutěž se v roce 1927 rozpadla. Dlouho se pak v obou městech profesionální hokej takřka nehrál. Nová liga, WHL, sice nabídla oběma týmům novou příležitost zápasit proti sobě, prakticky však k tomu vůbec nedocházelo.

Soutěž byla velice nestabilní, například Calgary v roce 1972 zřídili nový tým (Calgary Broncos), ve WHL však nakonec nenastupoval. Podobně skončilo snažení i tehdejších Calgary Cowboys. Edmonton tak neměl v lize úhlavního nepřítele. Obrovská změna k lepšímu nastala při expanzi NHL, kdy konečně obě mužstva dostala možnost důstojně budovat rivalitu. 

Netrvalo dlouho, a souboje o Albertu se staly v NHL značkou hokeje. V polovině 80. let totiž oba celky patřily mezi špičku soutěže, zejména pak tým Oilers, jenž stihl hned čtyřikrát vyhrát pohár (1984, 1985, 1987, 1988). Je to vlastně poslední tým, o kterém se mluví jako o pravé dynastii, jelikož podobnou šňůru nedokázal od té doby nikdo zopakovat. Misky vah se začaly pomalu převažovat, ačkoliv podobného úspěchu Flames nedosáhli. 

V roce 2004 dokráčeli do finále play-off, kde jim ale stopku vystavil vítězný výběr z Tampy. Od tohoto roku Calgary na výraznější úspěch čeká, těšit jej však naopak mohla dlouhá série deseti sezón Edmontonu bez play-off. Změna nastala až v posledním odehraném ročníku. Od novodobé éry Flames a Oilers se oba celky střetly celkem pětkrát ve vyřazovacích bojích. Výrazně lepší bilanci si drží Edmonton, který zvítězil hned ve čtyřech případech (vyhrál i v poslední sérii v roce 1991). 

Jako poslední milník vzájemné rivality kanadských celků zmiňme sezónu 2009/10. Vzhledem  povaze fanoušků se oba týmy snažily vyhýbat vzájemným trejdům a dlouho bylo něco podobného takřka nemyslitelné. Ve zmiňovaném ročníku se však prolomily ledy, když Steve Staios putoval do Calgary výměnou za Aarona Johnsona z Edmontonu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.