bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rozhodnutí za všechny Stanley Cupy. Chicago málem vyměnilo Keitha za Roenicka s Amontem

15. května 2020, 11:00

Tomáš Zatloukal

Mezi léty 2010 až 2015 třikrát získali Stanleyův pohár. Mluvilo se o nich jako o dynastii, vládcích NHL. Černí Jestřábi ale nikdy nemuseli vzlétnout z popela, v němž se předtím nacházeli. Chicago totiž málem přišlo o Duncana Keitha, který se později stal pilířem defenzívy a dvakrát získal Norrisovu trofej určenou nejlepšímu obránci NHL. Navrch se jednou radoval z Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího muže play off. Těžko si představit zlatou éru Blackhawks bez něj.

Jeremy Roenick a Chicago?

To spojení bylo skvostné. Americký bavič zkraje devadesátých let s indiánem na prsou zářil, soupeře terorizoval svými fantastickými útočnými výpady, sázel spoustu gólů a sbíral kvanta bodů.

Roenickův krajan Tony Amonte býval ve "Windy City" také hvězdou první velikosti. Dokonce se na přelomu milénia stal kapitánem Černých jestřábů. I jeho fanoušci v United Center kdysi milovali.

Před výlukou, která připravila NHL o celou sezonu 2004/2005, se vyskytla šance pro návrat s pořádnou kapkou nostalgie. Chicago bylo blízko dohodě s Philadelphií. Právě u Flyers se Amonte s Roenickem opět sešli v jedné kabině.

Bob Pulford, tehdejší generální manažer Blackhawks, řešil výměnu Amonteho s Roenickem za Keitha a tři další hokejisty. Jen na vysvětlenou, Keithovi tehdy bylo jednadvacet a ještě neměl mezi elitou nic odehráno. Pouze ho provázela pověst slibného beka. Na draftu roku 2002 šel na řadu jako číslo 54.

Podle Mikea Smitha, Pulfordova předchůdce v roli architekta chicagského mančaftu, bylo k dohodě opravdu blízko. Nakonec z ní sešlo, Pulford nekývl i kvůli tomu, že reálně hrozila dlouhá výluka. A ta nakonec také přišla. Bylo to rozhodnutí za všechny Stanley Cupy.

Amonte s Roenickem z NHL zmizeli ještě před prvním triumfem Černých jestřábů, United Center mezitím našla nové hrdiny. Zamilovala si mladičkého kapitána Jonathana Toewse, příkladného centra. Tleskala úžasným finesám ještě mladšího Patricka Kanea. Oporou se okamžitě stal i Slovák Marián Hossa.

A pozici lídra defenzivních řad převzal právě Keith, jehož nerozlučným parťákem byl Brent Seabrook. Vyrostla z něj ligová hvězda. Hráč, kterého by chtěl mít v mužstvu každý. Za Chicago už odehrál 1138 zápasů, více jich za slavný klub z Original SIx zvládl jen legendární Stan Mikita.

Stačilo jedno Pulfordovo "ano" a vše mohlo být jinak.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.