bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ROZHOVOR: Snad už se do AHL nebudu muset vracet, věří Dmitrij Jaškin

22. března 2015, 12:00

Robert Novotný

Rodinné kořeny Dmitrije Jaškina sahají do několika různých zemí a kultur. V Rusku narozený, na Slavii hokejově vychovaný a momentálně v zámoří hrající útočník letos začíná v NHL pořádně vystrkovat růžky. Hráč, jenž neustále pendloval mezi NHL a AHL, je najednou nedílnou součástí základní sestavy týmu St.Louis Blues. „Odbyl jsem si to minulý rok a snad už se do AHL nebudu muset vracet,“ doufá krátce před play-off rodák z ruského Omsku. A právě vyřazovací boje byly dalším z témat rozhovoru, který Jaškin poskytl exkluzivně pro NHL.cz. „Je to něco jako nová sezóna, hrozně se těším na tu atmosféru a energii v play-off,“ dodal.

Jak byste prozatím zhodnotil letošní sezónu NHL?
Rozhodně je lepší než ta minulá. Začal jsem dostávat mnohem více času na ledě, přičemž si myslím, že jsem ho nevyužil vůbec špatně. Zatím jsem spokojený, sezóna ještě zdaleka nekončí a já věřím, že to může být ještě lepší.

V minulosti jste hodně pendloval mezi AHL a NHL, letos je to ale jiné.
Já myslím, že hokejista v zámoří si tím musí projít. Já jsem díky tomu získal mnoho zkušeností, nechci se na to nějak vymlouvat a stěžovat si, naopak, jsem rád, že jsem si to odbyl minulý rok. Teď už jen doufám, že se do AHL nebudu muset nikdy vrátit a budu hrát stabilně v NHL.

Je to tedy velecenná zkušenost do budoucna…
Určitě, hráč si uvědomí, co má dělat, jaké jsou jeho přednosti, a jde pouze o to, jak to ten hráč přijme. Tady už hraje roli i psychika a charakter člověka. Někdo to přijme jako výzvu, která ho donutí makat dál, pro někoho jiného to může být důvod k tomu, aby vše vzdal a zůstal v nižších ligách.

Jak vnímáte fakt, že se s vámi často míchá v sestavě?
Vždycky to vyjde jinak. Momentálně hodně nastupuji s Berglundem, ale několikrát jsem si zahrál i s Paulem Stastnym. Tady se to mění často, na to si člověk musí jednoduše zvyknout. Ve finále je úplně jedno, s kým člověk hraje, protože my máme tým plný vynikajících hokejistů a není potřeba mezi nimi dělat nějaké rozdíly.

Už ale nejste tím hráčem, jenž byl používán pouze k doplnění sestavy...
Ano. Člověk si i vytvoří mnohem více příležitostí ukázat se, protože čím víc hraje, tím více šancí se mu naskytne. Je to hodně o tom, kdy a jak se dostanu na led, přičemž v tom, jak se mi daří, sehrává roli ještě několik dalších okolností a vlivů.

Jaký máte názor na letošní sezónu z toho pohledu, že tým St.Louis je považován za jeden z nejlepších v Západní konferenci?
Máme hodně skvělých hráčů, ale všechno je o tom, jak pracuje tým jako celek. Když tým nepracuje jako kolektiv, tak se mu nikdy nebude dařit. Tady jsou si všichni vědomi toho, že když se bude tvrdě makat, tak to půjde, když se makat nebude, tak to bude naopak, ale myslím si, že je tohle stejné u všech ostatních týmů.

Jak byste popsal pocity před vaším prvním play-off v NHL?
Já už jsem tu byl na vyřazovací boje dvakrát, ale samozřejmě jsem se jenom díval. Ta atmosféra a energie, kterou play-off přináší je neuvěřitelná. Je to v podstatě nový start, nová sezóna a já se na to hrozně těším. Play-off jsem si vždycky hrozně užíval už i na Slavii a kdekoliv jinde, protože přijde hodně fanoušků, kteří vytvoří skvělou atmosféru. Už se nemůžu dočkat, až odehrajeme ty poslední zápasy v základní části a všechno to vypukne.

Myslíte, že St.Louis už dozrálo na takovou úroveň, aby mohlo odehrát kvalitní play-off, protože vyřazovací boje nejsou v poslední době silnou stránkou tohoto týmu.
Určitě, máme tu hodně zkušených hráčů jako jsou Steen, Backes, Jackman, Oshie nebo Berglund, kteří už mají v play off něco odehráno. Já pevně věřím, že také přiložím ruku k dílu, že týmu v play-off nějakým způsobem pomůžu a uděláme dobrý výsledek.

Jak se vám zatím líbí ve městě St. Louis?
St. Louis jako město mě zatím nijak neoslnilo. Přijde mi, že je to spíše průmyslové město, moc tady toho není, ale myslím si, že není žádný rozdíl v tom, jestli žiju tady, nebo v New Yorku či kdekoli jinde, protože stejně pořád hraju a jsem na cestách. My zde máme skvělé týmové zázemí, vždy se nám dostane toho, co potřebujeme. Dokonce tu udělali i fotbalový tým, hraje se tu dobrý baseball a americký fotbal, ale na nic z toho nemáme čas. Hlavní je, aby měl člověk místo, kde bude moci zregenerovat, odpočinout si a nabrat nové síly.

Jste rád, že si budete moci díky příchodu Zbyňka Michálka opět popovídat česky?
Určitě! Jsem hrozně rád, že budu mít s kým prohodit pár slov česky, protože já teď česky skoro vůbec nemluvím. Maximálně s kamarády jednou za týden, když si zavoláme, protože s rodinou mluvím rusky, s většinou hráčů anglicky, takže bude super mít tu zase někoho, kdo mluví česky, abych si to mohl osvěžit, protože pak bych ani nemohl dělat pořádně rozhovory.

S Tarasenkem mluvíte zřejmě rusky, že?
Ano. Přiznám se, že ruština se mi během posledních dvou let hodně zhoršila, ale pomáhá mi to, že i s rodinou nebo s Tarasenkem mluvím rusky, navíc jsem se v Rusku narodil, takže jazyk jako takový určitě nezapomenu.

Je to ještě daleko, ale pokud by play-off nevyšlo, jak to vidíte s reprezentací?
Tohle je něco, co nedá odmítnout. Vždycky jsem hrál za reprezentaci hrozně rád, ať už to bylo mistrovství světa do osmnácti nebo dvaceti let a zápasy jsem si hodně užíval. Každopádně je zbytečné nad tím momentálně přemýšlet, ale kdyby to přišlo, tak bych byl rozhodně pro.

Autor rozhovoru: Ivana Paulová

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.