bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rychlejší než Brodeur. Fleury pokořil třístovku a vstoupil mezi "nesmrtelné"

25. listopadu 2014, 14:00

Tomáš Zatloukal

Psal se rok 1999 a známí publicisté Kamil Ondroušek a Jiří Stránský vytyčili v knize Hvězdy NHL včera i dnes několik statistických milníků oddělujících opravdové legendy od průměrných hráčů. Nazvali je Hranice nesmrtelnosti. Jednou z nich byla také meta 300 vítězství v kanadskoamerické soutěži, na kterou před včerejším soubojem mezi Pittsburghem Penguins a Bostonem Bruins dosáhla rovná třicítka gólmanů. Tím jednatřicátým se stal Marc-André Fleury, když mezi nesmrtelné vstoupil těsnou výhrou 3:2.

Fleuryho výkon, o němž se hokejová veřejnost okamžitě dozvěděla díky šprýmařskému kousku Craiga Adamse (Adams poblahopřál jedničce Tučňáků po "ovečkinovsku", tedy ručníkem s pěnou na holení přiloženým na obličej), by neměl zapadnout v  každodenním toku událostí v zámořské lize. Diváci v TD Garden byli svědky vskutku historického zápisu, "Flower" překonal třístovku jako třetí nejmladší gólman v dějinách, nepředběhl jen opravdové mistry brankářského řemesla: Martina Brodeura s Terrym Sawchukem.

History has been made: Pens Marc-Andre Fleury wins his 300th game before 30 yrs old. 3rd fastest to 300 in NHL history. #Flower

— Allan Walsh (@walsha) 25. Listopad 2014

Náš nadpis o tom, že Fleury byl rychlejší než Brodeur přesto není zavádějící. Svého bývalého kolegu z reprezentace a také tradičního soka z dnes již bývalé Atlantické divize předstihl na počet zápasů. A to o jediné utkání, zatímco rodák ze Sorelu potřeboval 547 mačů, Brodeur musel do klece 548krát. Bráno touto optikou, pilněji než "Flower" sbírali triumfy pouze Jacques Plante a Andy Moog, další světoznámí muži v maskách, kteří zlatým písmem psali historii NHL. "To jsem vůbec nevěděl, samozřejmě z toho mám radost," těší Fleuryho fakt, že se dostal do elitní společnosti gólmanských ikon.

Televizní rozhovor poskytoval upatlaný od pěny a pachateli okamžitě sliboval vendetu. "Nevím, kdo to byl, ale až to zjistím, pomstím se," culil se frankofonní Kanaďan, jehož najdeme v kariérních statistikách podle počtu výher na 30. místě. Třístým triumfem se vyrovnal své bývalé dvojce Tomáši Vokounovi, v nejbližší době překoná Mikea Richtera, Turka Brodu a Olafa Kölziga. "Jsem pyšný na to, co jsem dokázal. Musím ale říct, že jsem vždy hrál s výbornými spoluhráči," dodal po napínavé a nakonec úspěšné partii s Medvědy.

Jubilejní vítězství se nerodilo snadno, při 29letém borci, který nedávno s Pittsburghem podepsal prodloužení smlouvy až do roku 2019 (čtyřletý kontrakt mu vynese 23 milionu dolarů), stálo štěstí. Boston jednou vedl, navíc dvakrát přišel o vstřelený gól vinou porušení pravidel. Patrice Bergeron zahrál vysokou holí, Carl Söderberg poslal puk za brankovou čáru rukou. "Bruins mají dobrý, kvalitní tým. Je vždycky fajn tady vyhrát. Těžko jsme se srovnávali s dvěma porážkami od NY Islanders, přesto jsme všichni zabrali a vybojovali jsme důležité dva body," pochvaloval si Fleury příkladný výkon Tučňáků.

Penguins se na "Flowera" mohou v aktuální sezóně naprosto spolehnout, v minulosti často kritizovaný brankář se dočkal podpory od nového GM Jima Rutherforda a rozchytal se do optimální formy. Úspěšnost zákroků 92,6 procenta hovoří za vše. S takovou fazónou by mohl Fleury dál sbírat vítězství jako na běžícím páse. Třeba to bude právě on, kdo jednou sesadí Brodeura z pomyslného trůnu. Nikdo k tomu nemá lepší předpoklady. Současný počet svých výher by ale musel pittsburghský gólman více než zdvojnásobit, Brodeur se zastavil (s největší pravděpodobností, byť by rád ve fenomenální kariéře pokračoval) na 684 triumfech. 

Co myslíte, pokoří v daleké budoucnosti Fleury svůj dětský vzor?

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.