bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rychlík Haula se nemůže dočkat štace v Las Vegas. Minnesotu bral jako domov

18. srpna 2017, 19:00

David Jahoda

Útočník Erik Haula je sice rodákem z finského města Pori, jeho domovem však už dlouhou dobu byla Minnesota. Strávil tam několik let ještě předtím než prvně oblékl dres týmu Wild, který si jej v roce 2009 zamluvil na draftu. Na konci června ale jeho kariéra nabrala nový smět. V rozšiřovacím draftu si jej vybral nováček z Las Vegas, se kterým vzápětí podepsal smlouvu na tři sezony. I když se mu z Minnesoty neodcházelo lehce, nemůže se dočkat nového začátku.

Haula se do zámoří vydal už ve svých 17 letech. Ze svého rodného města, konkrétně z místního klubu Porin Ässät, si to namířil do Faribaultu ve státě Minnesota, kde hrál v sezoně 2008/09 středoškolskou ligu. V další sezoně se ocitl mimo Minesotu, zahrál si totiž USHL za tým Omaha Lancers, který sídlí ve městě Ralston ve státě Nebraska. Pak ale následoval návrat do Minnesoty, kde strávil tři roky na univerzitní lize. V roce 2013 se dočkal vysněného cíle, podepsal s Wild nováčkovskou smlouvu, a hned v ročníku 2013/14 poprvé nejlepší hokejovou ligu světa okusil. Ve 46 duelech zapsal 15 bodů (6+9).

Není proto divu, že jej odchod z Minnesoty po bezmála devíti letech nenechal úplně chladným. „Ano, Minnesota je pro mě domovem a vždycky bude. Miluji to tam. I místní fanoušci jsou skvělí,“ poodkryl své pocity z nyní již bývalého působiště Haula v rozhovoru pro oficiální web NHL. 

„Tou nejzvláštnější věcí pro mě určitě bude, až si proti Wild zahrajeme. Jsem si jistý, že na to budu nesmírně natěšený, z návratu tam budu možná i trochu nervózní. Do Minnesoty se každopádně budu vždycky rád vracet,“ řekl Haula, jenž se s Golden Knights poprvé proti Wild utká 30. listopadu. Hrát se bude v Xcel Energy Center v St. Paulu, tedy domovské hale „Divočáků“.

I když Haulu zřejmě hned napoprvé odchod z Minnesoty mrzel, nyní už u něj převládají jen pozitivní pocity. „Vždycky budu Minnesotu milovat, ale těším se na to, že odstartujeme něco nového. Bude to skvělé. Jedná se o nový tým... a vlastně i všechno ostatní okolo bude nové,“ uvedl Haula, jenž má za sebou sezonu, v níž dal 15 branek a na dalších 11 nahrál.

Lze s nadsázkou říct, že jediné, co si teď Haula přeje, je, aby už bylo 6. října, což je den, kdy si mužstvo z Las Vegas odbude svoji premiéru v NHL. „Začneme tvořit svůj vlastní odkaz. Zatím v Las Vegas tým NHL nebyl, všechno bude nové. Je to pro všechny ohromná příležitost. Budeme muset všechno nakopnout, co nejrychleji to jen půjde. Na tuhle kapitolu v mé kariéře se opravdu moc těším,“ pokračoval s vyhlídkami na nový ročník Haula, jenž bude u Golden Knights pobírat ročně 2,75 milionů dolarů.

„Tou nejzvláštnější věcí pro mě určitě bude, až si proti Wild zahrajeme.“

Finský reprezentant dosud v NHL zažil bodově nejpovedenější sezonu v ročníku 2015/16, kdy nasbíral dohromady 34 bodů (14+20). Bodová produkce ale není to, v čem šestadvacetiletý hokejista nejvíce vyniká. Jeho hlavní úkoly spočívají zejména v obranné fázi hry. Svou rychlostí je schopný zmařit během utkání hned několik potenciálních brejků soupeře. 

„Ano, rychlost je asi moje největší přednost,“ konstatoval Haula. „V tréninkovém kempu před začátkem sezony odevzdám vše, co bude v mých silách. Pak uvidím, na jaké pozici ročník odstartuji,“ doplnil účastník loňského Světového poháru. „Vím, že pro nás, trochu starší hráče, bude velká příležitost dostat se do týmu. Na to, až budeme bojovat o místo v sestavě, se těším. Myslím, že jsem připravený,“ uzavřel hokejista, jehož by mohl trenér Gerard Gallant využívat zejména v početní nevýhodě. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.