bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

S Kravcovem se na draftu příliš nepočítalo, nyní z něj však roste nová hvězda

7. prosince 2018, 16:30

David Zlomek

Výběr Vitalije Kravcova byl v draftu 2018 obrovským překvapením. Když Rangers oznamovali, že si z deváté pozice vybírají právě tohoto ruského útočníka, drtivá většina fanoušků klubu z Manhattanu kroutila hlavou a nechápala, co se to děje. Vždyť k dispozici byl stále například i Oliver Wahlstrom!

V rozhovorech po draftu dokonce zaznělo, že co se týče útočníků, byl Kravcov pro Rangers hned druhý na seznamu. „Je to tak, byl druhý. Každý byl pro. Všichni jsme se na něj tehdy jeli podívat,” potvrdil Gordie Clark, jenž v organizaci Jezdců zastává roli ředitele pro hráčský personál.

Což o to, spousta skautů se shodla, že Kravcov je opravdu velmi šikovný hráč s obrovským potenciálem, ale neustále ho provázely určitě neurčitosti. V sezoně před draftem už hrál dospělý hokej, konkrétně v KHL. Poté, co v základní části předváděl nemastné neslané výkony a v pětatřiceti zápasech si připsal jen sedm bodů, v playoff zazářil. V šestnácti zápasech zde zaznamenal jedenáct bodů (6+5).

Pro Američany či Kanaďany, kteří zřídkakdy sledují KHL, bylo těžké se s Kravcovem seznámit. Během sezony na to nebyl prostor a mladý Rus se navíc ani nezúčastnil mistrovství světa juniorů do 18 let. Právě na těchto turnajích se ukazují široké veřejnosti ty nejzářivější mladé klenoty.

Když šli Rangers draftovat, příznivci Blueshirts už si představovali, jak si jdou do fanshopu koupit dres se jmenovkou Wahlstrom. Dalšími možnostmi, které by případně bral každý za pochopitelný výběr, byli Evan Bouchard nebo Noah Dobson.

Vitalij Kravcov ale ukazuje, že si dobrou pověst u skautů Rangers nevybudoval náhodou. Letos se ještě rozhodl na rok zůstat v Traktoru Čeljabinsk, kde v 33 zápasech nasbíral už 17 bodů (6+11). S tímto číslem je navíc nejproduktivnějším hráčem svého týmu, kdy se o prvenství dělí se dvěma spoluhráči, kteří ovšem mají více odehraných zápasů.

Když použijeme matematiku a porovnáme ho s dalšími známými Rusy, kteří nyní září v NHL, ale po draftu šli ještě na rok domů, vyjdou nám zajímavá srovnání.

Po stejném počtu zápasů měl Vladimir Tarasenko o tři body méně, Artěmij Panarin o dva body méně. Oba tito hokejisté nyní patří mezi hvězdy NHL, což je pro fanoušky Rangers skvělá zpráva. Jestli totiž bude Kravcov pokračovat ve šlépějích těchto dvou, mohou být maximálně spokojeni.

O to víc, že vysněný Wahlstrom zase tak dobře nevypadá. Je nám jasné, že soudit budeme moci až po několika letech. Nicméně se jedná o zajímavé srovnání v tom smyslu, jak moc nadávek se na vedení organizace od fanoušků Rangers sneslo. A to i proto, že si Wahlstroma nakonec vybrali rivalové, New York Islanders.

Wahlstrom ještě letos hraje na univerzitě. Poté, co v létě absolvoval kemp s americkým týmem do 20 let, odešel na Boston College. A že by dvakrát zářil, to se říct nedá. Ve dvanácti zápasech má za bod a tři asistence celkem čtyři body. Na jeho obranu, Boston College letos nehrají zrovna nejlépe.

Znovu musíme zopakovat, že je na nějaká hodnocení je příliš brzy. Hráči, kteří byli vybráni za Kravcovem, hrají také dobře. Například zmiňovaný Bouchard, jehož si z desátého místa vzal Edmonton, už letos odehrál sedm zápasů v NHL a dokázal si připsat i jeden gól. Obránce Ty Smith se téměř prokousal do prvního týmu Devils, avšak nakonec skončil ve WHL, kde má v 24 zápasech neskutečných 33 asistencí.

Vraťme se ale ke Kravcovovi. Tenhle risk byl od Rangers na místě. Není to jen o tom, že je dobrý hráč. Je speciální, má v sobě jiskru. Pokaždé, když se dotkne puku, je pro soupeře hrozbou a poutá na sebe pozornost. Má v sobě něco, co nejde naučit.

Stane se z něj superstar, jakou je nyní třeba Tarasenko? Možná, má přece podobné statistiky a podobný styl. Ale je velmi brzy cokoliv říkat. Nicméně potenciál na to rozhodně má.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.