bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

S ním jsem nepotřeboval smlouvu, stačilo potřesení rukou, vzpomíná na Ilitche Scotty Bowman

12. února 2017, 10:00

Jiří Lacina

Při velikosti komunity lidí, kteří NHL spoluvytváří, přilétne čas od času z jejich řad také nepříjemná zpráva. V noci z pátku na sobotu našeho času jedna taková přišla. Ve věku 87 let zemřel Mike Ilitch, majitel Detroitu Red Wings. Základní informace už vám přinesl v sobotu Petr Adler, my se nyní k tématu vrátíme ústy Scottyho Bowmana.

Bezkonkurenčně nejlepší zámořský trenér všech dob strávil v Detroitu devět let (1993-2002). Šlo o jeho poslední štaci v lize, která významně podtrhla velikost kouče, jenž je v NHL považován za Waynea Gretzkyho mezi trenéry. Za svou poslední velkou šanci vděčí právě Ilitchovi.

„Přišel se na mě podívat a já hned věděl, že v Detroitu budu chtít zůstat,“ rozpovídal se pro místní noviny Bowman. „Měli slušný tým, nicméně on doslova hořel touhou po Stanley Cupu. Trvalo to pár let, ale on nás vždycky dokázal podržet tím, že měl nachystané zdroje.“

Šest plus tři Stanley Cupy

Když přicházel do Detroitu, měl už na kontě šest vyhraných Stanley Cupů. Trenérskou dráhu odstartoval v roce 1967 v St. Louis, které přišlo do ligy v rámci velké expanze. Třikrát prohrál ve finále, kde s novým týmem neměl šanci vzdorovat zavedeným klubům sousední divize. Pak přišlo povedené angažmá v Montrealu, se kterým vyhrál pět Stanley Cupů. V té době se narodil Scottyho syn Stanley. Jistě snadno uhodnete, po kom dostal nynější generální manažer Chicaga jméno…

Po osmi letech v Montrealu přišlo sedm let v Buffalu a po nich krátké působení v Pittsburghu, kde odkoučoval druhý Stanley Cup (1992). Po další sezóně skončil a vydal se za Ilitchem. Dodejme, že Bowmanovi bylo v té době už šedesát let.

„Práce pro někoho takového byla úžasná. Bezpochyby restartoval mou kariéru. Znovu ji zažehnul. Přemýšlel jsem, jak dlouho bych mohl zůstat. Říkal jsem si tak dva roky, ale nakonec jsem myslím zůstal devět let. S ním jsem nemusel mít ani smlouvu, stačilo potřesení rukou. Tak jsem to měl rád já a tak to měl rád i on.“

Poprvé došli Red Wings pod Bowmanovým vedením do finále v roce 1995, kdy ještě nestačili na skvěle secvičenou družinu Jacquese Lemairea. Právě Bowmanův bývalý svěřenec z Montrealu tehdy vedl New Jersey, které vyrukovalo na Detroit s tzv. „pastí ve středním pásmu“.

Později už byl Detroit úspěšnější. Z poháru se s Bowmanem radoval v letech 1997, 98 a 2002, kdy stál v bráně Red Wings sedmatřicetiletý Dominik Hašek. Slavný kouč tu měl neuvěřitelnou pozici. „Může tu zůstat, jak dlouho on bude chtít,“ říkali tehdy ve vedení klubu. Vydržel do devětašedesáti.

Emotivní, ale fér

„Věděli jste, jaký je,“ pokračoval ve vzpomínání na Ilitchovu povahu. „Nic nebylo šedivé. Buď to bylo bílé, nebo černé. Chtěl být informovaný. Vždycky si dělal starosti, jestli něco nepotřebujete. Pořád byl na telefonu. Stačilo se zmínit, že bychom potřebovali tohle nebo tamto a on okamžitě úkoloval příslušné lidi.“

Neshodli se na výměně Keitha Primeaua. Bowman stál o Brendana Shanahana, Ilitch ale nechtěl o mladého Primeaua přijít. „Budu při tobě,“ nechal nakonec konečné rozhodnutí na trenérovi. O tři roky starší Shanahan se pak stal důležitou součástí vítězné epochy Red Wings. Ilitch uznal, že zkušený kouč měl na lidi nos.

Stejnou porci uznání má pro práci svého bývalého šéfa nynější emeritní trenér. „Zmodernizoval celé centrum města. Byl to vizionář. Lidé ho kolikrát varovali, že tohle nepůjde… Ale on se nikdy nenechal odradit,“ uzavírá ohlédnutí za zesnulou osobností detroitského hokeje Scotty Bowman.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.