bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sága Duchene pokračuje, možná nenastoupí do kempu Avs. Zadorov stále bez smlouvy

10. září 2017, 8:00

Matěj Mayer

Zatímco se blíží začátek přípravných kempů, situace kolem útočníka Colorada Matta Duchena neutichá. Přestože je klubem již od uplynulé sezony nabízen k výměně a celé léto se jeho jméno skloňovalo v souvislosti s trejdem nejčastěji, GM Joe Sakic stále není spokojen s protihodnotou. Avs musí dále akutně řešit kontrakt pro Nikitu Zadorova. Nyní dokonce hrozí, že oba hráči nenastoupí do přípravného kempu.

Asi málokdo čekal, že bude Matt Duchene v této době ještě součástí organizace Avalanche. Šikovnému centrovi se přitom splnil sen, když ho v roce 2009 draftovalo jako celkovou trojku právě Colorado. Fanoušci v něm viděli nástupce čerstvě končícího Joea Sakica, tedy špičkového hráče, vůdce a synonymum klubu Colorado Avalanche. Jenže rodák z Haliburtonu v Ontrariu potenciál nenaplnil. V klubu z Denveru odehrál už osm sezon, a i když patřil vždy k nejlepším hráčům, nikdy ho nedokázal posunout na vyšší úroveň.

Pravdou je, že Lavina hrála za dobu jeho působení v týmu jen dvakrát play-off, a neměl tedy k dispozici tak kvalitní spoluhráče. Na druhou stranu to byl právě on, kdo měl schopnosti na to, aby se zařadil k největším ligových hvězdám a dotáhl klub k lepším výsledkům. Avalanche v něj přitom dlouho věřili a dávali mu prostor ve středu prvního útoku. Vždy, když měli v mužstvu více kvalitních centrů, patřil mezi nedotknutelné, a takto byli v podstatě nuceni z Colorada postupně odejít Paul Stastny a Ryan O'Reilly.

Duchene ale důvěru nesplatil. Colorado v něm nenalezlo skutečného lídra – až v poslední sezoně se začal alespoň dělit o „A“ – což vykrystalizovalo ve frustraci klubu i samotného hráče. V ročníku 2016/17, kdy padli Avs až na ligové dno, došlo k nevyhnutelnému a Sakic veřejně nabídl svého druhého nejproduktivnějšího hokejistu k výměně. Jeho cenu však stanovil vysoko a nikdo za hráče, který byl v uplynulé sezoně nejhorší v tabulce plus minus (–34), nechtěl obětovat elitního obránce, 1. kolo draftu a ještě něco navíc. Situaci nepomohly ani Duchenovy rozpačité výkony na MS v dresu Kanady.

Sakic nicméně deklaroval, že na výměně svého útočníka pracuje a během léta by měla přijít. Od té doby se okruh zájemců mnohokrát obměnil, ale nikdo nebyl ochotný akceptovat požadavky vedení Colorada. Z veřejně známých nabídek Sakic odmítl například tu od New York Islanders, kteří nabízeli obránce Travise Hamonica, 1. kolo draftu a prospekta (Hamonic nakonec putoval do Calgary za 1. a 2. kolo draftu). Požadoval údajně o mnoho víc.

Jenže nabídku podle jeho představ dodnes neobdržel. S přibývajícím časem už to začalo vypadat, že by Duchene nakonec mohl nadcházející ročník začít v Coloradu, a i sám Sakic se v podobném duchu vyjádřil. Jenže tento scénář začal mít vážné trhliny tento týden. Šestadvacetiletý centr, který v uplynulé sezoně nastupoval i na křídle, se totiž nedostavil na tradiční „kapitánský trénink“, jehož se pravidelně účastní hráči Avalanche ještě před začátkem ostrého kempu.

 

Big congrats to Erin and Kris on tying the knot! Ash and I were so happy to be there for your big day #TheKreymborgs

Příspěvek sdílený Matt Duchene (@matt9duchene),Zář 4, 2017 v 4:19 PDT

Aktuálně se na novou sezonu připravuje v Torontu a není vůbec jisté, zda hodlá nastoupit do kempu Avalanche. Ještě minulý víkend přitom zveřejnil na svém Instagramu fotografii z Colorada, kde měl svadbu jeho kamarád. „Není tady a není to tajemství. Budeme muset počkat a uvidíme. Pořád je členem organizace očekáváme ho na začátku kempu. Nevím, co jiného bych vám k tomu měl říct,“ sdělil kapitán Gabriel Landeskog deníku Denver Post. Šokující pak bylo vyjádření hráčova agenta Pata Brissona, jenž na dotaz médií, zda Duchene nastoupí do kempu, odpověděl: Teď k tomu nemám co říct.“

Dohoda se Zadorovem vázne o 500 tisíc dolarů

Colorado není v jednoduché situaci. Letní změny k papírovému posílení kádru nevedly a kromě Duchena se začíná vyhrocovat také situace kolem Nikity Zadorova. Mladý ruský bek je chráněným volným hráčem a představoval by si vyšší gáži, než mu Avalanche nabízejí. Hrozí přitom i odchodem do KHL. Smlouva je údajně téměř hotová, nicméně fanklub Eurolanche přinesl informaci o jeho setrvání již 3. srpna, a stále není nic oficiální. Podle novináře Adriana Datera klub nabízí roční kontrakt na 2 miliony dolarů, Rus žádá 2,5. Mimochodem – ani Zadorov netrénuje po boku spoluhráčů v Denveru.

GM Joe Sakic musí tyto problémy už skutečně naléhavě řešit. Za týden začne tréninkový kemp jeho týmu, a pokud na něj Duchene nenastoupí a bude si chtít výměnu vystávkovat, hrozí, že jej Colorado bude nuceno vyměnit pod cenou. Alarmující by byla také ztráta Zadorova, a to nejen proto, že patří mezi nejlepší obránce týmu. Avs totiž mají aktuálně pod smlouvou pouze tři zadáky (Erik Johnson, Tyson Barrie, Mark Barberio), zbytek jsou neprověření obránci, kteří zatím působili především na farmě. Inu, fanoušci Colorada nezažívají příjemné chvíle a zatím ani nevidí světlo na konci tunelu…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.