bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Samsonov může být jako Vasilevskij, říká legenda Kölzig

26. listopadu 2020, 18:48

David Zlomek

Změna v brankovišti Washingtonu vzbuzuje před novou sezonou velkou zvědavost. Odešel dlouholetý strážce branky Braden Holtby. Nahrazen byl téměř okamžitě, a to Henrikem Lundqvistem. Větší porci pak bude dostávat ruský gólman Ilja Samsonov. Tenhle tandem se legendě Capitals Olafu Kölzigovi tuze líbí.

„Myslím, že Ilja má potenciál na to, aby byl stejně dobrý jako Vasilevskij,“ cituje bývalého brankáře NBC.

Kölzig je ve Washingtonu velkou personou. Vždyť je to jeden z nejlepších gólmanů, který kdy v hlavním městě USA působil. Olie, jak je mu přezdíváno, je stále členem organizace. Pracuje v ní v oddělení hráčského vývoje.

Capitals by si mnuli ruce, kdyby jim ze Samsonova vykvetl nový Vasilevskij. Pojí je nejenom stejná národnost, ale také cesta, jak do NHL přišli.

Ani Vasilevskij nebyl hned první volbou mezi tři tyče. Ve své nováčkovské sezoně odchytal 16 utkání, v té další o osm více. Až ve svém třetím roce začal chytat naplno.

Doba, kdy Vasilevskij pouze kryl záda Benu Bishopovi, se nakonec ukázala jako klíčová rozvoj jeho schopností. 

Capitals zvolili podobnou cestu. První sezonu v zámoří strávil Samsonov na farmě, v té druhé dělal spolehlivou dvojku Holtbymu. 

V hokeji však není jisté, a to ani Samsonova budoucnost. Capitals si nemohli dovolit nechat ho napospas a sehnali spolehlivou dvojku. 

„Pořád je tam trochu otazník. Zkrácená sezona byla divná, navíc na play-off se Samsonov zranil,“ vysvětloval Kölzig. „Jde i o to, že má Ilja pořád relativně málo zkušeností. Proto je potřeba zkušená dvojka. Aby se od ní Ilja učil, ale aby byla schopna také slušně zachytat.“

Zde přichází na řadu právě Henrik Lundqvist. Zdá se, že pro tuto roli sedí dokonale.

„Když je možnost získat brankáře takového typu, jakým je Henrik, za tak málo peněz, pak se dvakrát nerozmýšlíte,“ chválil kroky vedení Capitals Kölzig. 

A i když je Kölzig přesvědčen o tom, že Samsonov má hvězdný potenciál, pořád nezapomíná na to, že cíl pro další sezonu není vychovávat mladého gólmana, ale vyhrát Stanley Cup. 

„Samsonov je pořád mladý a během sezony určitě trochu narazí. Proto jsme potřebovali někoho zkušeného. Chceme totiž ještě vyhrát Stanley Cup. To je náš primární cíl,“ zakončila německá legenda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.