bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Santova čepice pro věčného nahrávače. Bäckström naděloval a už ví, jak chutná hat trick

14. prosince 2014, 12:00

Tomáš Zatloukal

Z jeho přesných pasů dlouhá léta těží ruský čarostřelec Alex Ovečkin. Říká se o něm, že v NHL není, snad až na Joea Thorntona ze San Jose Sharks, tvořivějšího hráče. Nicklas Bäckström vždy raději nesobecky nahraje, než aby sám vypálil. Není tedy divu, že na premiérový hat trick čekal až do svých 27 let. Jeho nečekanou gólovou explozi odnesla Tampa Bay, Bolts nedokázali na tři údery z hole švédského génia odpovědět.

Tři branky, vyhlášení první hvězdou večera, dva body za vítězství. "Je to super. Nestává se mi příliš často, abych třikrát skóroval v jediném zápase," jásal Bäckström. "Nejdůležitější ovšem je, že jsme vyhráli a získali další body do tabulky," okamžitě zapomněl na svůj individuální výkon a vyzdvihl cenný triumf pro Washington. Capitals srazili Tampu Bay dvakrát za jediný týden, což je báječná vizitka proti tak kvalitnímu soupeři.

Bäckström byl přesný, když říkal, že hat tricky u něj nejsou na denním pořádku. V základní části se radoval vůbec poprvé, zatímco čepice pro Ovečkina viděl padat 13krát. Úplně první hat trick v NHL to přesto pro sympatického seveřana, jehož stále otravují dopingoví komisaři USADA kvůli kauze z olympijských her a hrozí mu odebráním stříbra, nebyl. Před čtyřmi lety se zaskvěl v play-off proti Montrealu Canadiens, třikrát pokořil Jaroslava Haláka.

Dnes si smlsl na Benu Bishopovi, urostlému gólmanovi nedal při klíčových okamžicích sebemenší šanci. Svému kamarádovi pro jednou splatil dluh Ovečkin, Bäckström dostal dvě finální přihrávky právě od washingtonského kapitána. Fanoušci Capitals po třetím zásahu v podání mistra světa z roku 2006 zaházeli ledovou plochu Verizon Center kšiltovkami, z ochozů se snesla na kluziště dokonce i Santova čapka. Jak příznačné, Bäckström přece naděloval.

Za své galapředstavení si pochopitelně vysloužil pochvalu od náročného kouče Barryho Trotze."Byl senzační. Když jsme dnes potřebovali, aby se pohnulo skóre, zařídil to." Trotze zároveň muselo těšit, jak výborně prospívala Bäckströmova lajna ve statistice plus/mínus. "Bäcks" skončil na dvou kladech, Wilson rovněž, Ovečkin dokonce na třech. Skromný hrdina s číslem 19 na zádech se před zámořskými novináři vyhnul sebechvále a raději se poklonil celému týmu.

"Poslední dobou hrajeme lépe," říká přemýšlivý rodák z Gävle. A má pravdu, Caps vyhráli čtyři z uplynulých pěti zápasů a stoupají Východní konferenci. I díky jeho husarskému kousku. Věčný nahrávač před premiérovým hat trickem odehrál 27 mačů, ve kterých se blýskl alespoň třemi asistencemi. V dějinách NHL předvedli více takových večerů při čekání na padající čepice už jen Adam Oates (33) a Al MacInnis (29). Vcelku zajímavá společnost, co říkáte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.