bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sbohem pane Hulle, sbohem pane Richarde. Ze Stanley Cupu zmizí řada slavných jmen

5. dubna 2018, 16:30

Jiří Lacina

Nic netrvá věčně. Dokonce ani jména na Stanley Cupu nejsou vyryta navždy. Všichni vítězové z let 1954-65, včetně mnoha členů Hokejové síně slávy, budou ze stříbrné svátosti „odloupnuti“, aby uvolnili místo dalším. Zmizí celý pás, zpracuje se další. Až uvidíte po této sezóně křepčit vítěze s pohárem nad hlavou, jméno Gordie Howe na něm už nebude.

Jediným důvodem je, že Stanley Cup zkrátka není dost velký na to, aby unesl navždy jména všech vítězů. Pokud ano, musel by být tak velký, že by s ním sotva kdo objel kluziště. Vedle Howea tak z poháru zmizí například jména poválečných legend Bobbyho Hulla nebo Maurice Richarda.

„Lidé v Saskatchewanu jsou trochu naštvaní, že půjde Gordieho jméno dolů, ale taková je tradice,“ vysvětluje Mike Bolt, jeden ze zaměstnanců Síně slávy, jenž doprovází ceněnou trofej po celém světě. „Prostě už nemůže být větší. Něčeho takového nejsme schopni.“

Stanley Cup je mezi velkými sportovními trofejemi unikátní vedle jiného také proto, že ho NHL pro každý rok neobnovuje. Pohár jde od týmu k týmu. Ojedinělý je rovněž v tom, že obsahuje jména vítězů. Od roku 1892, kdy ho kanadský guvernér Lord Stanley věnoval nejlepším hokejistům, narostl z 18 centimetrů na necelý metr (89,5 cm). Pod miskou jsou tři menší a pod nimi pět větších prstenců. Na každý se vejde zhruba třináct šampiónů.

Nejvrchnější pás, obsahující například montrealskou vítěznou dynastii kolem Toe Blakea nebo tři ze čtyř titulů Punche Imlacha z Toronta, bude v nejbližších týdnech odejmut. Přestože se o Stanley Cup bojuje už velmi dlouho, tradice zvěčňování jmen přišla až ve dvacátých letech. Sejmutý prstenec tak bude spolu s předešlými dvěma (roky 1927-40 a 1941-1953) vystavený v Hokejové dvoraně slávy v Torontu.

„Když se sejdu s některými hokejovými mazáky sedmdesátých nebo osmdesátých let, často se mě ptají: ‚Hej Mikeu, kolik let na Stanley Cupu mi ještě zbývá?‘“ směje se Bolt. „Někteří chlapi přitom používají opravdu vysokou matematiku… Platí, že pokud vyhrajete hodně mladý, pravděpodobně se odejmutí svého jména dočkáte.“

Pohárové bludy: Toronto Maple Leaes nebo Alex Belvecchio

Nejčastějším vítězem Stanley Cupu z pozice hráče je Henri Richard - o patnáct let mladší bratr legendárního Maurice „Rocket“ Richarda vyhrál celkem jedenáctkrát. Nejúspěšnějším koučem v historii NHL je Scotty Bowman s devíti triumfy. Nejvíc jmen nechali vyrýt na pohár v roce 1998 zástupci Detroitu Red Wings, celkem šlo o 55 lidí, kteří se na vítězství podíleli.

Nikdo není dokonalý, takže i mistr kovotepec se pochopitelně mockrát „seknul“. S odstraněným pásem zmizí překlepy jako Tommy Nivan (správně Tommy Ivan), Alex Belvecchio (Alex Delvecchio) nebo chyba přímo v názvu vítězného týmu z roku 1963 Toronto Maple Leaes.

Odstraňování starých vítězů je tradice, kterou hráči chápou. „Víme, že to tam bude zhruba čtyřicet let,“ řekl v roce 2011 Patrice Bergeron, člen vítězného týmu Bostonu Bruins. „Fakt, že jste vyhráli, vám stejně nikdo nevezme. Vzpomínky zůstanou.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.