bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Scheifele & Laine. Dva důvody, proč chodit ve Winnipegu na hokej

25. února 2017, 12:00

Jiří Lacina

Bez ohledu na to, jak si Tryskáči povedou ve zbytku sezóny v těžkém boji o postup do play off, fanoušci Winnipegu musí v letošní sezóně pociťovat satisfakci. Hokejem se, aspoň v určitých fázích sezóny a ve vybraných zápasech, mohli zase bavit. Důvod? Tým Jets má ve svých řadách dva z nejlepších hokejistů současné NHL.

Ve středu, kdy si kanadský celek začal užívat své povinné pětidenní volno, byl centr Mark Scheifele s 62 body (25+37) v 60 utkáních čtvrtý v ligové produktivitě, jen pět bodů za vedoucím Connorem McDavidem. Jeho spoluhráč z útoku, teprve osmnáctiletý Patrik Laine, byl s 54 body třináctý, 30 gólů ho řadí na druhé místo střelci za Sidneyho Crosbyho.

Oba mají klíčový vliv na výsledky svého týmu. Oba se výborně doplňují. Především díky těmto dvěma hráčům dává průběžná bilance Jets pořád naději na postup do nejlepší šestnáctky. Nebýt Laineho a Scheifeleho, nebyl by dávno důvod Winnipeg v souvislosti s postupem do play off zmiňovat.

Pattymu neradíme. Radíme všem okolo, aby mu co nejvíc dávali puk.

„Jaký výjimečný talent,“ řekl na Laineho adresu trenér Paul Maurice po úterním utkání s Torontem, kde vstřelil finský snajpr svůj 29. a 30. gól v sezóně. „Pattymu už nic zvláštního neradíme. Radíme všem okolo, aby mu co nejvíc dávali puk…“

Z pomyšlení, kam až se může tenhle útočník posunout, až budě věkově kulminovat, mrazí v zádech. „Má pořád hodně času zmohutnět a zesílet,“ říká kouč. „Je silný už teď, ale dalších pět až sedm kilo do zad a nohou ještě určitě nabere. Pak bude teprve střílet, jak se mu zamane!“

Že je Laine lídrem většiny nováčkovských statistik, asi není nutné připomínat. Ve středu přepsal i jeden klubový rekord. Třiceti brankami ve své první sezóně překonal výkon Ilji Kovalčuka z ročníku 2001-02. Pamatujete ta očekávání, když vstoupil ruský střelec na podzim 2001 jako jednička draftu do NHL? Lainemu stačilo na překonání jeho výkonu odehrát 55 zápasů.

Ponechme teď stranou bizarnost faktu, že Laine překonává klubové rekordy po hráči Atlanty. Winnipeg podělil historii Thrashers, odkud se hokej zpátky do Kanady přestěhoval. Arizona se pro změnu pyšní původní historií Winnipegu, odkud odešla NHL v roce 1996 do Phoenixu.

Lainemu bude 19 let až 19. dubna. Stal se tak teprve devátým osmnáctiletým hokejistou v historii National Hockey League, který nastřílel třicet branek. Když rozložíme jeho věk na dny, je v 18 letech a 306 dnech historicky sedmým nejmladším střelcem, který něco takového dokázal.

Až jednou skončí, může být generálním manažerem.

Finovy výkony by určitě nebyly tak výrazné, kdyby vedle sebe neměl dobrého spoluhráče. Skvělého nahrávače a výborného obousměrného centra. Mark Scheifele si dokonale plní všechny povinnosti, které mu trenér ukládá. „Podle mého názoru je jedním z nejlepších centrů v lize,“ říká Maurice.

Rodák z Tampere nerozporuje, že na něj má o pět let starší spoluhráč vliv. „Dá se to tak říct,“ říká Fin, jehož tým má bilanci šestnácti výher k pěti porážkám, pokud Laine vstřelil aspoň jeden gól. „Je to ohromný hráč. Trochu starší než já, ale pořád mladý. V každém střídání dokáže vytvořit na ledě velké věci.“

Kdysi ho po draftu poslali zpátky mezi juniory. Šanci dostal až ve dvaceti letech. Od té doby jdou jeho statistiky neustále nahoru. Loni dostal při zranění Bryana Littlea poprvé vůdčí roli a jeho výkony najednou nemají hranice. „Vidím, jak se snaží být celoplošným centrem, skutečný obousměrným hráčem. Je radost ho sledovat. Je to tvrdě pracující student,“ chválí Scheifeleho Maurice.

Čistě za bonus může být považován fakt, že má tenhle kluk v hlavě malou hokejovou encyklopedii. Málokterý hráč má o lize takový přehled jako třiadvacetiletý rodák z Kitcheneru v Ontariu.

„Asi před dvěma lety jsme se připravovali na soupeře a Marka jsme na něj nechali vypracovat hlášení. Zná každého. Možná líp než trenér. Když se vrátil na podzim ze Světového poháru, na každého, s kým hrál, měl záznam. Jsem si jistý, že až jednou skončí, může být generálním manažerem,“ říká kouč Jets.

Sedmička draftu 2011 a dvojka draftu 2016 odvádí pro Winnipeg fantastickou práci. Pro řadu diváků jsou důvodem, proč do MTS Centrea chodit. Dávají jim naději, že si užijí parádní večer. A časem možná víc než to. Fanoušci z Manitoby by rád zažili opravdové boje o Stanley Cup. Pokud to nevyjde letos, s Lainem a Scheifelem to určitě vyjde v příštích letech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.