bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Semjon Varlamov věří, že se rozpomene na parádní výkony z minulé sezóny

4. ledna 2015, 12:00

Martin Schwarz

Jako den a noc. Taková je zatím základní část Colorada Avalanche v porovnání s předchozí hokejovou sezónou. Zatímco před rokem mužstvo pod vedením Patricka Roye brázdilo nejvyšší příčky National Hockey Legaue, nyní má přesně opačné starosti. V Denveru ale nepanikaří, někdejší vítěz Stanley Cupu plánoval na začátku října minimálně play-off. Podobné situace už Avs zažili a věří, že začne svítat na lepší zítřky. Nemluvě o faktu, že mezi třemi tyčemi už stojí loňský kandidát na Vezinovu trofej – Semjon Varlamov.

Varlamov bude dost možná pro Colorado ještě leccos znamenat. Vlastně mírný náznak předvedl už během ročníku 2013/2014, kdy se stal jedním ze strůjců překvapení v podobě rozjetých Lavin. Velká očekávání však Avalanche doposud nestačí obhajovat. Semjon Varlamov byl pochopitelně jedním z prvních terčů a obětí kritiky, když se přestalo klubu ve vínových dresech dařit. Aby toho nebylo málo, poměrně nedávno jej trápilo zranění, kvůli kterému byl nucen přerušit rozběhnutou sezónu na několik dní. Teď má ale ideální příležitost ukázat, proč byl před rokem tak výjimečný.

Rus jak má být. Varlamov svou národnost přeci jen nezapře. Draftovaný do NHL byl v roce 2006, když se o něj aktivně přihlásili v prvním kole Washington Capitals, na celkově třiadvacátém místě. Pro gólmana velice slušné umístění na draftových pozicích. Už to byla jedna z předzvěstí jeho pozdější kariéry. Již v hlavním městě USA jej trápila občasná zranění, mezi tři tyče tak místo něj vyrukoval třeba v sezóně 2010/2011 český šikula Michal Neuvirth. Měl nahradit Varlamova, jenž tehdy vystupoval s nálepkou brankářské jedničky. Obrat nastal za běhu platné smlouvy u Capitals, v červenci 2011 byl ruský mág s lapačkou na levé ruce vyměněn do místa, kde působí dodnes. Domovem mu je stát Colorado.

Rychle ale zpátky do doby poměrně blízké. Konkrétně nahlédneme do několikrát omílané sezóny 2013/2014, která ve skutečnosti pro Avalanche tolik znamenala. Semjon Varlamov v její základní části odchytal výtečných třiašedesát duelů, přehoupl se zároveň přes hranici tři a půl tisíce odchytaných minut. Nemluvě o poměrně nízkém průměru inkasovaných branek na zápas (pouze 2,41 gólu). Důvody pro jeho pozdější nominaci mezi tři muže bojující o Vezina Trophy bezpochyby byly. „Byl výborný v celé základní části a já jsem za něj moc šťastný,“ uvedl po skončení sezóny kouč Colorada Patrick Roy. „Jestli jsme pak měli alespoň trochu šanci urvat sérii prvního kola s Minnesotou, tak právě díky němu,“ pokračoval.

Za veliký úspěch ze strany gólmana Avalanche lze považovat i loňskou účast na domácí olympiádě v Soči, na kterou však Varlamov rozhodně nevzpomíná s takovou radostí. Rusko vypadlo před očekáváním celého národa už ve čtvrtfinále. Jenže onen bojovník se nevzdal a zkoušel na jaře společně s ostatními spoluhráči překlenout první kolo vyřazovacích bojů. V listopadu utrpěl hbitý strážce svatyně zranění kotníku, které jej na nějaký čas vyřadilo ze hry.

Kolega Pickard brankářskou jedničku nahradil, teď ale Semjon Varlamov touží zase pozvednout pomyslný vítězný prapor. V zatím posledním klání proti Edmonton Oilers dlouho pomýšlel na čisté konto. Přestože nakonec jednu branku inkasoval, Colorado dovedl k výhře v samostatných nájezdech, po zásluze pak byl vyhlášen první hvězdou utkání. Pokud se mu podaří vyhnout dalšímu zranění, má šanci alespoň trochu přiblížit nejen sám sobě minulý rok, kdy tolik vyčníval. A to i přes výrazně obtížné překážky, jenž se nejen mu, ale i celému týmu Avalanche do cesty dlouhodobou částí 2014/2015 postavily.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.