bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Shattenkirk je na výměnu připravený. Plně se ale soustředí na Blues

16. února 2017, 18:00

David Jahoda

Obránce St. Louis Blues Kevin Shattenkirk. Od začátku sezony se o něm mluví jako o jednom z nejžhavějších zboží pro následující léto, kdy se otevře trh s volnými hráči. Ruku v ruce s tím jde i pravděpodobná možnost, že jej Blues pošlou ještě před uzávěrkou přestupů jinam. Aby za něj vyinkasovali alespoň něco. Američan si je své situace vědom, snaží se na ni ale nemyslet a maximálně pomoct St. Louis. Ať už to bude pár dní, týdnů, nebo měsíců.

O možném přesunu Kevina Shattenkirka se mluví už dlouho. Minulý týden ale Blues absolvovali kanadský trip, konkrétně hráli v Ottawě, Torontu a Montrealu, a jak sám řekl, dostal pořádně zabrat. Od koho? Od kanadských novinářů. 

„Myslím si, že minulý týden, co se pozornosti a tlaku médií v Kanadě týče, byl zatím asi zdaleka nejtěžší,“ uvedl pro NHL.com Shattenkirk. „Chtěl bych říct, že hrát v St. Louis je luxus. Případný přesun zatím není nic, co by pro mě bylo v popředí. Na druhou stranu nemusí jít o špatnou věc. Je to však něco, na co jsem připraven. Jdu den po dni a uvidíme, co se stane. Mluví se o tom celý rok, což mi pomohlo se s tím vypořádat,“ doplňuje bek, který se do St. Louis stěhoval v roce 2011 z Colorada.Osmadvacetiletý Shattenkirk je s 39 body za 11 branek a 28 asistencí nejproduktivnějším obráncem mužstva a po Vladimiru Tarasenkovi druhým nejlépe bodujícím hráčem celého mužstva. Aktuálně je v posledním roce svého čtyřletého kontraktu, který mu průměrně v každé sezoně vynesl 4,250 milionu dolarů. Během sedmi let se v sestavě Blues vypracoval v neodmyslitelnou součást defenzivních řad.

Fanoušci Bluesmanů se ale oprávněně bojí, že Shattenkirk v dresu jejich oblíbeného celku čekají poslední týdny. Generální manažer St. Louis Doug Armstrong totiž v minulém roce nedokázal udržet kapitána Davida Backese, či zkušeného Troye Brouwera. K tomu doplňující informace... odešli zadarmo. A to možná už nyní Armstrong nebude chtít dopustit. Ví, že za Shattenkirka zřejmě nebude moci požadovat mnoho, protože ani potenciální zájemce nebude mít jistotu, že by Shattenkirk v jeho kádru zůstal. Ale jak se říká: Lepší něco než nic.

„Už jsem zažil hráče, kteří byli v podobné situaci, a na jejich hře to bylo znát. To ale vůbec není jeho případ.“

V St. Louis berou celou situaci jako realitu. Mike Yeo, nedávno dosazený na post hlavního kouče, se nechal slyšet, že tento humbuk Shattenkirkovy výkony jinak neovlivnil. „Zvládá to neuvěřitelně dobře. Spolu jsme se o tom často bavili. Už jsem zažil hráče, kteří byli v podobné situaci, a na jejich hře to bylo znát. To ale vůbec není jeho případ. Kdyby chtěl, mohl by se soustředit na sebe a na to, co bude, on se ovšem plně soustředí na to, aby nám pomohl,“ řekl Mike Yeo, který před pár dny předčasně nahradil na lavičce Blues Kena Hitchcocka. „Když se něco stane, stane se. Do té doby je ale důležitým členem našeho mužstva, a sám to ukazuje,“ doplnil Yeo.

Shattenkirk Yeova slova jen potvrzuje. „Moje priorita není starat se o to, co se mnou bude, ale o to, co se děje s mým týmem nyní. Na klucích mi hodně záleží. Nechci za žádných okolností dopustit, abych nebyl plně spjatý s mužstvem a se vším okolo něj. A už vůbec nechci, aby si spoluhráči mysleli, že jsem během zápasů myšlenkami někde jinde,“ řekl.

„Moje priorita není starat se o to, co se mnou bude, ale o to, co se děje s mým týmem nyní. Na klucích mi hodně záleží.“

Tohoto přístupu si nesmírně cení i kapitán a Shattenkirkův parťák z obrany Alex Pietrangelo. „Všichni jsme už během sezony slyšeli několik zvěstí, ale musím říct, že Kevin není nic jiného než profesionál. Udivujeme mě, jak se s tím vypořádává. Není to pro něho lehké, ale když se podíváte, jak hraje... je fantastický na ledě i mimo něj,“ pravil Pietrangelo.

Shattenkirk už několikrát během uplynulých sedmi sezon ukázal, jak mu na St. Louis a organizaci Blues záleží. Na otázku, zda by si zde přál zůstat, však přímo neodpověděl. „Člověk neví, jak to s ním nakonec bude. Je to pro mě těžké. Snažím se myslet na to, co se děje tady a teď. Přemýšlet o výměně je složité. Pro mě je to něco, co bych chtěl řešit až po tom, co tahle sezona skončí. Ale jsou tu věci, které neovlivním, a na ty se snažím zapomenout,“ odpovídal Shattenkirk, z jehož výpovědi je znát silný vztah s Blues. Zůstane se svou partou až do konce letošního ročníku?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.