bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Shattenkirk slevil a vrací se domů. Hrát za Rangers byl jeho životní sen

2. července 2017, 12:00

Jiří Lacina

Byl jednou z největších ryb přestupového rybníčku, kam včera vpluly štiky generálních manažerů a hledaly, do koho by se zahryzly. V dobrém slova smyslu, samozřejmě. Dravci nerozsévali smrt, naopak, rozdávali multimiliónové smlouvy. O Kevina Shattenkirka se údajně zajímali lidé z New Jersey, Buffala, Tampy Bay, Toronta, Bostonu a New Yorku. Nakonec uspěli Rangers.

Bývalý obránce St. Louis si užije ruchu velkoměsta v příštích čtyřech sezónách, během nichž zinkasuje 26,6 miliónu dolarů, což je stropová zátěž ve výši 6,65 miliónu ročně. Jezdci si udělali na velký nákup místo. Jednak vyplatili ze smlouvy obránce Dana Girardiho, dále vyměnili do Arizony brankáře Anttiho Raantu a útočníka Dereka Stepana.

Odborníci hodnotí svazek Shattenkirka s Rangers jako pro klub velmi výhodný. Všeobecně se soudilo, že elitního zadáka v nejlepších letech někdo přeplatí mnohem víc, cena pod 7 miliónů ročně je rozumná. Už večer se šuškalo, že osmadvacetiletý obránce po angažmá v New Yorku natolik toužil, že o nějaký ten milión slevil. S odstupem několika hodin hokejista tuto verzi sám potvrdil.

„Vím, že jsem nechal ležet na stole nějaké milióny a o pár let delší smlouvy,“ řekl rodák z New Rochelle, což je oblast v okolí New Yorku. „Možnost splnit si životní sen, to je příležitost, která může přijít jednou za kariéru. Cítil jsem, že tohle je ten okamžik.“

Nový Brian Leetch?

Shattenkirk má za sebou v NHL sedm let. Jako celkovou čtrnáctku ho v roce 2007 draftovalo Colorado, které mu dalo šanci až o tři roky později. Po polovině sezóny se stěhoval do St. Louis, kde vyzrál ve špičkového beka. Letos před uzávěrkou přestupů byl jako výhledový volný agent vyměněn do Washingtonu, kde se snažili vyšperkovat tým pro boje o Stanley Cup. Jako obvykle to nevyšlo a o Shattenkirka se strhla rvačka, která skončila vítězstvím newyorských Jezdců.

Je uznávaným specialistou na přesilovku, kde nasbíral čtyři roky po sobě aspoň 25 kanadských bodů. Novináři jej srovnávají s newyorskou legendou Brianem Leetchem, jenž se stal v sezóně 1991-92 pátým a dosud posledním obráncem, který dokázal nasbírat v sezóně kulatých 100 bodů (Bobby Orr šestkrát, Paul Coffey pětkrát, Denis Potvin, All MacInnis a Brian Leetch jednou).

Shattenkirk asi takové úrovně sotva dosáhne, stylem hry ale Leetche připomínat může. Už pár let patří k ligové elitě, pouze šest beků nasbíralo v posledních třech sezónách víc bodů než on (Erik Karlsson, Brent Burns, Kris Letang, Viktor Hedman, Roman Josi a P.K. Subban). Ví se, že už v únoru odmítl možnost výměny ze St. Louis do Tampy, kde mu nabízeli 42miliónový kontrakt, v sobotu si rovněž vybíral z několika lukrativních nabídek.

„Kevin je hráčem, kterého jsme nějakou dobu hledali. Ofenzivní obránce pravé strany, který zvládne hodně věcí. Snažíme se spíš vyhýbat těmhle šesti, sedmi nebo osmiletým smlouvám, dokud nebudeme vědět, jaký bude platový strop. Tohle jsme cítili jako příležitost získat hráče za podmínek, s nimiž dokážeme žít. Kevinova postoje si ceníme,“ řekl k čerstvé akvizici generální manažer Rangers Jeff Gorton.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.